Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Επιστροφή στην τάξη από Δευτέρα για όλους τους μαθητές Λυκείου στην Πέλλα !

 

Μέσα Μαΐου βλέπει ο Υπ. Ανάπτυξης άνοιγμα της εστίασης  


Υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα για τα διά ζώσης μαθήματα 

SXOLEIO TAKSH ADEIA THRANIA

• Οι μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες έπειτα από το «πράσινο φως» που έδωσαν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι χθες κατά τη συνεδρίασή τους.
Τα σχολεία θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου και απαραίτητη προϋπόθεση για τα συμμετάσχουν μαθητές και καθηγητές στη διά ζώσης εκπαίδευση, είναι η διενέργεια self test δυο φορές την εβδομάδα.
Όσον αφορά στα Γυμνάσια και τα Δημοτικά, η Κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμά τους σε δεύτερη φάση και πάντα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Στο μεταξύ, στα μέσα Μαΐου τοποθέτησε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης το άνοιγμα της εστίασης τονίζοντας ότι θα ήταν καλό να συμπέσει με το άνοιγμα του τουρισμού.

Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη
Στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων συμμετείχε και η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως η οποία εισηγήθηκε την επιστροφή των μαθητών και των τριών τάξεων των Λυκείων. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το απόγευμα μαζί με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ανέφερε ότι «τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο».

Απλή διαδικασία
Η υπουργός χαρακτήρισε το self-testing μία εύκολη και απλή διαδικασία, εξηγώντας στη συνέχεια τα βήματα:
-Γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί, θα παραλαμβάνουν δωρεάν τα τεστ. Από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από αύριο Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από Δευτέρα θα λαμβάνουν και το δεύτερο τεστ από τα φαρμακεία. Τα τεστ συστήνεται να γίνονται ένα 24ωρο πριν.
- Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
- Αν το τεστ είναι αρνητικό, θα εκδίδεται σχολική κάρτα, την οποία θα επιδεικνύουν οι μαθητές στους καθηγητές κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Θα υπάρχει δυνατότητα και χειρόγραφης δήλωσης.
- Αν είναι θετικό, τότε θα δηλώνεται στο σύστημα και οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για μοριακό τεστ, δωρεάν, σε δημόσιες δομές.

Σταδιακά το άνοιγμα
Όσον αφορά στην επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Δημοτικών στις σχολικές αίθουσες, αυτό σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να γίνει σε δεύτερο χρόνο. Ειδικά για τα Γυμνάσια, το άνοιγμά τους τοποθετείται μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα των Λυκείων.
Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για να χτυπήσει το κουδούνι για τα σχολεία, με προτεραιότητα να είναι τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και αργότερα τα Δημοτικά. «Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει σταδιακά καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μας δίνουν άλλη δυνατότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, επισήμανε πως με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής και με τη διαθεσιμότητα των self tests μπορεί να λειτουργήσει η εκπαίδευση, με υποχρεωτική χρήση τους από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Θα βοηθήσουν...
Από την οπτική των ειδικών, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε πως συμφωνεί μόνο με το άνοιγμα των Λυκείων, καθώς πιέζει ο χρόνος σχετικά με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Για τα self tests εξήγησε πως μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της πανδημίας και ευχήθηκε «η χρήση τους να οδηγήσει στην αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες καθώς αυτό θα σημαίνει πως τα εντοπίζουμε και θα μπορούμε να τα περιορίσουμε».
Εξάλλου, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στο άνοιγμα των Λυκείων, υποστήριξε πως προτιμάει οι μαθητές να είναι στα σχολεία όπου θα έχουν κάνει και τεστ, παρά να βρίσκονται μεταξύ τους εκτός σχολείου.

Μάιο η εστίαση
Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα «μέτωπα», λιανεμπόριο και εστίαση; Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα από την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «το αίτημά μας από την προηγούμενη εβδομάδα ήταν να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, διότι τα περισσότερα έχουν αγοράσει μηχανήματα ιονισμού αέρα και αν η Επιτροπή το επιτρέψει, τη Δευτέρα μπορεί να ανοίξουν».
Παράλληλα, τοποθέτησε χρονικά το άνοιγμα της εστίασης μέσα στον Μάιο, τονίζοντας ότι μέχρι τις 10 του μήνα θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να μπουν οι επιχειρηματίες της εστίασης να κάνουν την αίτηση και να πάρουν τα χρήματά τους άμεσα. «Δουλεύουμε ώστε στις αρχές Μαΐου να είμαστε έτοιμοι για την επανεκκίνηση. Θα ήταν πάρα πολύ καλό και για την τουριστική μας βιομηχανία, όταν θα ανοίξει ο τουρισμός να ανοίξουν και τα εστιατόρια», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more