Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Να δοθεί μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση και σε όσους έμειναν εκτός προγράμματος στην Πέλλα

 



Ανάγκη για νέο πρόγραμμα στην αγορά



Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρήσεις στην Πέλλα που έμειναν εκτός χρηματοδότησης από το πρόγραμμα της Περιφέρειας, αρκετοί μάλιστα μια «ανάσα» από την τελευταία βαθμολογία, με αποτέλεσμα να είναι πλέον μετέωροι, καθώς υπολόγιζαν στα χρήματα αυτά για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει δημιουργήσει στην αγορά η πανδημία.

Στο θέμα αναφέρθηκε με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά στο παρελθόν τα Νέα της Πέλλας, η μοναδική καθημερινή έντυπη εφημερίδα της περιοχής, επισημαίνοντας την δυσμενή εξέλιξη για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που κόπηκαν, ζητώντας από τους τοπικούς φορείς να πιέσουν για εξασφάλιση περισσότερων κονδυλίων. 

Σαφώς και η λύση είναι να δοθεί μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση και σε όσους έμειναν εκτός προγράμματος στην Πέλλα. Αυτό σαφώς και πρέπει να γίνει με νέο προϋπολογισμό, για όσους δεν αξιολογήθηκαν και βρέθηκαν εκτός χρηματοδότησης, καθώς κανείς δεν μπορεί να μείνει πίσω σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. 

Ο κος Τζιτζικώστας και οι υπόλοιποι θα πρέπει να αντιληφθούν πως είναι υποχρέωση τους να διεκδικήσουν με οιονδήποτε τρόπο την παροχή βοήθειας όχι μόνο για αυτούς οι οποίοι δεν αξιολογήθηκαν και τελικά δεν θα λάβουν χρήματα από το εν λόγω πρόγραμμα, αλλά και για όσους έχουν πραγματική ανάγκη την οικονομική βοήθεια και δεν πληρούσαν τους όρους του συγκεκριμένου προγράμματος.

 Μονόδρομο αποτελεί για τα αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να πράξουν τα αυτονόητα και να αναζητήσουν τρόπους για να καλυφθούν οριζόντια οι ανάγκες όσων πραγματικά το δικαιούνται. 

Η  διεκδίκηση για την δικαίωσή δεν θα σταματήσει εδώ. Η μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι η ελάχιστη ανταμοιβή τους στην συμβολή για την διάσωση της οικονομίας όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. 

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Πέλλα η μη επιστρεπτέα προκαταβολή που δεν έχει δοθεί ακόμη, συμπεριλαμβάνει 350 επιχειρήσεις που λάβουν συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι για την χρονιά που πέρασε, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, η μείωση του τζίρου στην Πέλλα κυμάνθηκε στο 60%-70% για το λιανεμπόριο και την εστίαση, ζημία που δεν μπορεί να αναπληρωθεί σε καμία περίπτωση. Γενικότερα στοιχείο είναι το ότι οι ΜμΕ επιχειρήσεις στην Ελλάδα απορροφούν το 95%, χρειάζεται να εξοικονομηθεί μεγάλο κεφάλαιο για αυτές από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο νομός Πέλλας από τους δυναμικότερους νομούς της χώρας στον τομέα των αγροτικών δραστηριοτήτων, με το 49% του ενεργού πληθυσμού να απασχολείται στον πρωτογενή τομέα (αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες) που είναι και η κύρια πηγή εσόδων, έχει έντονη παρουσία στο κομμάτι των εξαγωγών, αποτελεί δε το μεγαλύτερο κέντρο μεταποίησης και εξαγωγής μεταποιημένων φρούτων της χώρας και ένα από τα βασικά εξαγωγικά κέντρα νωπών φρούτων και λαχανικών.




Σχετικά με το πρόγραμμα «Διέξοδος», ο κάθε δικαιούχος θα μπορούσε να λάβει λιγότερα χρήματα, για παράδειγμα 3.000 – 30.000 ευρώ, αντί από 5.000 έως 50.000 ευρώ αναλόγως των εξόδων που είχε το 2019, ώστε να εγκριθούν περισσότερες αιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more