Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ, ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ

 



 

ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Συνδικάτου μας επιστρέφουν κανονικά στη δουλειά τους ως ΝΙΚΗΤΕΣ.

15 μέρες μετά, η «οριστική απαγόρευση εισόδου και η άμεση παράδοση των καρτών εισόδου» τσακίστηκε στην πράξη.

Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους, που ενωμένοι σαν μια γροθιά, δεν σκύψαμε το κεφάλι και ανάγκασαμε την εργοδοσία να πάρει πίσω τα απαράδεκτα σχέδια της.

Η προσπάθειά τους να απολύσουν τους εργαζόμενους – συνδικαλιστές έπεσε στο κενό, βρήκε τοίχο αντίστασης από το ίδιο το Συνδικάτο μας, τις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, το εργατικό κίνημα όλης της χώρας που καταδίκασαν την προσπάθεια αυτή και στάθηκαν στο πλευρό μας με κάθε τρόπο.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι διώξεις γίνονται σε μια περίοδο που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση νέο νομοθετικό χτύπημα στην ύπαρξη και δράση των Σωματείων, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά και στη διάλυση του 8ωρου και άλλων εργατικών κατακτήσεων (βλέπε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΒΗΜΑ στις 4/4/21 με τίτλο “αλλάζουν όλα στην εργασία”, “ανατροπή της εργατικής νομοθεσίας του 1982”, “το Μάιο στη βουλή το εν λόγω νομοσχέδιογια τα εργασιακά” κα).

 

Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη της νέας «επενδυτικής συμφωνίας» της Ελληνικός Χρυσός με την κυβέρνηση, η επίθεση στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στο έργο, κλιμακώνεται. Αποδεικνύεται ότι αυτή είναι η ανάπτυξη που θέλουν: Τσουβάλια ενισχύσεων στην εργοδοσία και ταυτόχρονα ρήμαγμα των δικαιωμάτων μας.

 

Η αναδίπλωση της εργοδοσίας κάτω από τη μαχητική μας στάση, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Το Συνδικάτο μας είναι αγκάθι στα σχέδια τους για περαιτέρω ξεζούμισμα της εργατικής μας δύναμης, για αυτό και θα είναι πάντα στο επίκεντρο της επίθεσης τους. Περιφρουρούμε τις κατακτήσεις μας και την ενότητα μας, δε δίνουμε σε κανέναν «καλοθελητή» το δικαίωμα και την αφορμή για νέες διώξεις. Απομονώνουμε κάθε φωνή που μας θέλει διασπασμένους.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ

Συνάδελφοι,

 

είμαστε ΕΔΩ μετά από 1 μήνα έντονων πολύμορφων κινητοποιήσεων, παρεμβάσεων και δράσεων. Για την ακρίβεια, είμαστε ΕΔΩ μετά από τουλάχιστον 8 μήνες αγώνα διαρκείας. Αγώνα για την ύπαρξη σωματείου που να εκφράζει τις ανάγκες μας, αγώνα για την συσπείρωση των βαρδιών και την κατάκτηση των δίκαιων και αυτονόητων αιτημάτων μας.

Και το ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, δείχνει ότι ΔΕΝ κατάφεραν με τις μεθοδεύσεις τους να τσακίσουν το σωματείο μας, να μας γονατίσουν, να μας κάνουν να το βάλουμε στα πόδια όσο και να προσπάθησαν.

Κοιτάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι οι επιθέσεις στο Σωματείο μας -και κατ’ επέκταση σε όλους μας- είχαν και έχουν ως ξεκάθαρο στόχο την τρομοκράτηση, τη φίμωση, τη διάλυση της ενότητας μας και την αποχή όλων μας από οποιαδήποτε λογική διεκδίκησης. Η στάση αυτή της εργοδοσίας αναδεικνύει την σημασία ύπαρξης του Σωματείου, μέσω του οποίου έχουμε καταφέρει να εδραιώσουμε και να απολαμβάνουμε τους καρπούς μιας σειράς άυλων και υλικών κατακτήσεων.

Αναφέρουμε συνοπτικά τις βασικές από αυτές:

  • Η ίδρυση του Σωματείου έγινε σε μια περίοδο, στην οποία η εταιρεία EDILMAC προχώρησε στην απόλυση 3 συναδέλφων μας και υπήρχε οργανωμένο σχέδιο από πλευράς της να συνεχίσει με άλλες 20 τουλάχιστον απολύσεις. Το Σωματείο κατάφερε να λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας των εργαζομένων εξασφαλίζοντας την συνέχιση της ύπαρξης των συναδέλφων μας στην εργασία τους.
  • Πριν την ίδρυση του Σωματείου γινόμασταν καθημερινά μάρτυρες απρεπής συμπεριφοράς, έντονων πιέσεων, απειλών και εκβιασμών. Καλλιεργούνταν έτσι ένα κλίμα τρομοκρατίας που είχε ως αποτέλεσμα την ψυχική και σωματική μας εξουθένωση. Μετά την ίδρυση του Σωματείου, όλη αυτή η δυσμενής κατάσταση μετριάστηκε αισθητά.
  • Όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, αναδείχτηκαν τα προβλήματα αερισμού και μέσα από πιέσεις σε ένα βαθμό επιλύθηκαν (όχι στο βαθμό που θέλουμε), καθώς οι εργασίες για έγκαιρη τοποθέτηση πανιών μπήκαν σε προγραμματισμό, έγιναν επεμβάσεις όπως η διάνοιξη πηγαδιών αερισμού (καμινέτα), η εγκατάσταση περισσότερων ανεμιστήρων για περισσότερη και ποιοτικότερη παροχή αέρα σε προβληματικά μέτωπα. Οι εργασίες άρχισαν να προγραμματίζονται και με γνώμονα και τον ανθρώπινο παράγοντα και όχι μόνο τις ανάγκες της παραγωγής, όπως συνέβαινε στην εποχή προ του σωματείου.
  • Αναδείχτηκαν ζητήματα ασφάλειας στην εργασία για την υποστήριξη των στοών, στη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού (προσλήψεις εργατοτεχνιτών, τακτικότερη συντήρηση μηχανημάτων, χώροι πλυσίματος μηχανημάτων, υπόγειος χώρος συνεργείου, τοποθέτηση πυροσβεστικού εξοπλισμού), κατά απαίτηση των εργαζομένων αναβαθμίστηκε ποιοτικά και μπήκε σε προγραμματισμό ο εξοπλισμός τους με τα κατάλληλα Μ.Α.Π. (μάσκες, φόρμες εργασίας, αντισυπτικά κ.α.).
  • Πήραμε τα γάλατα που δεν μας δίνονταν μέχρι τον Δεκέμβριο 2020 και περιμένουμε να τηρήσει τη δέσμευσή της η εταιρεία ότι με τη μισθοδοσία του Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν και αναδρομικά τα γάλατα των προηγούμενων μηνών.
  • Μας έχουν διαβεβαιώσει ότι έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες, ώστε να γίνει χώρος ανάπαυσης στα υπόγεια (τραπέζι) στο -270_Estcuddy
  • Ηρθαν αρκετά οχήματα για την εξυπηρέτηση του προσωπικού (χρειάζονται περισσότερα).
  • Έγινε επιτέλους συντήρηση, καθαρισμός στα aircondition στα αποδυτήρια μετά από επανειλημένες πιέσεις μας.
  • Πληρώθηκαν οι ημέρες που ήρθαμε για τέστ Covid19 μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, μετά από παρεμβάσεις μας.
  • Μετά από τις πολύπλευρες πιέσεις και τον σπουδαίο αγώνα μας, ήρθε επιτέλους για έλεγχο την περασμένη εβδομάδα η επιθεώρηση εργασίας στο εργοτάξιο και ζήτησαν: τις δύο τελευταίες μισθοδοσίες, στοιχεία από το καταγραφικό της πύλης εισόδου/εξόδου, το Βιβλίο Αδειών, το πρόγραμμα βαρδιών, κάποιες ενδεικτικά συμβάσεις εργαζόμενων κ.α. Επίσης η εταιρεία βρέθηκε παράνομη για την απασχόληση των εργαζόμενων κάθε μήνα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής της 3ης βάρδιας, καθώς υπερβαίνει το επιτρεπτό εβδομαδιαίο όριο ωρών απασχόλησης, για αυτό το λόγο πρέπει η εταιρεία είτε να αλλάξει το πρόγραμμα εργασιών σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία είτε να διευθετήσει το ζήτημα με το Σωματείο μας, με μεταξύ μας συμφωνία αναφορικά με το υπάρχων πρόγραμμα και τις επιπλέον αποδοχές που θα λαμβάνουμε για την εφαρμογή αυτού. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει η εταιρεία να πληρώσει με 30% προσαύξηση το ένα Σάββατο κάθε μήνα (αυτό που υπερβαίνει τις νόμιμες εβδομαδιαίες ώρες) και πληρωμή των αναδρομικών αυτών των προσαυξήσεων απο τον Σεπτέμβριο του 2019 εντός 10 εργάσιμων ημερών.
  • Μετά από 3μιση μήνες αναμονής η επιθεώρηση εργασίας μας έστειλε το δελτίο της αναφορικά με τις άδειες. Τις οποίες ημέρες και πρέπει να πληρωθούνε με 100% προσαύξηση όσοι εργαζόμενοι δεν τέθηκαν καθόλου σε αναστολή εργασίας και για όσους βγήκαν σε αναστολή είναι υποχρεωμένη η επιχείρηση να δώσει τα υπόλοιπα αδειών μέχρι τις 30/06/2021. Αναφέρει επίσης: να γίνετε προγραμματισμός των αδειών κάθε αρχή του έτους σε διαβούλευση με τους εργαζόμενους, για το Βιβλίο Αδειών, κ.α. Για τις παραβάσεις η επιθεώρηση προειδοποιεί ότι θα κινήσει -εκτός των άλλων- διαδικασία επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.
  • Κάτω από την πίεση του αγώνα μας και την πανελλαδική στήριξη που δεχθήκαμε από δεκάδες εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχουμε τις πρώτες επίσημες τοποθετήσεις και επιτόπιους ελέγχους της επιθεώρησης, μετά απο 3μιση μήνες καταγγελιών.
  • Για την αύξηση του μισθού των χαμηλόμισθων εργαζόμενων (ζητήσαμε αύξηση 20% επί του μεικτού μισθού) και για τα ενοίκια, μας ζήτησε η εταιρεία μία ονομαστική λίστα με αυτούς που δικαιούνται αυτά. Οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο μας ώστε να καταρτίσουμε αυτές τις 2 λίστες.

 

Συνάδελφοι,

 

Αυτά είναι μερικά από αυτά που έχουμε πετύχει όλοι μαζί, ενωμένοι. Δεν είναι λίγα αν αναλογιστούμε τις συνθήκες που υπάρχουν γύρω μας, δεν είναι όμως και αρκετά σε σχέση με αυτά που αξίζουμε να απολαμβάνουμε από την σκληρή μας εργασία.

Είμαστε σε κρίσιμη φάση. Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση, με πολλά εμπόδια και έχουμε ευθύνη να τραβήξουμε ακόμα πιο μπροστά.

 

Τα αιτήματά μας έχουν ακουστεί πλέον σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και έχουν αναγνωριστεί από όλους ως δίκαια και νόμιμα. Την παραμικρή κατάκτησή μας την οφείλουμε στον σπουδαίο αγώνα που έχουμε δώσει με πολλές θυσίες από όλους μας.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται, είναι αγώνας διαρκείας και αντοχής. Δεν είναι αγώνας ταχύτητας και δεν θα κριθεί σε μία στιγμή, διότι δυστυχώς έχουμε απέναντί μας «θεούς και δαίμονες». Έχουμε όμως την ενότητά μας και την αλληλεγγύη χιλιάδων εργαζόμενων και πολλών δεκάδων σωματείων από όλη τη χώρα που στηρίζουν τον αγώνα και τα αιτήματά μας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΜΛΑ απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα συσπείρωσης, ακόμα πιο σφιχτά γύρω από το σωματείο μας. Να δείξουμε πιο αποφασιστικά την αλληλεγγύη μας. Να αποφασίσουμε συλλογικά τα επόμενα βήματά μας και να τα υλοποιήσουμε χωρίς ταλαντεύσεις, να γίνει πράξη το:

 

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more