Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Το νέο Νομοσχέδιο φέρνει τη διάλυση των λαϊκών αγορών εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών


 


Και ενώ ακόμα δεν έχει αποτιμηθεί το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας στους επαγγελματίες και στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας, η Κυβέρνηση φέρνει σε διαβούλευση ένα Νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών και του υπαίθριου εμπορίου. Ένα Νομοσχέδιο, που όπως δηλώνουν οι επαγγελματίες, θα είναι η Ταφόπλακα ενός θεσμού που λειτουργεί από το 1929.

Ο «Εκσυγχρονισμός» του θεσμού, όπως δηλώνει η Κυβέρνηση αφορά βασικά σημεία, όπως τόσο την αδειοδότηση, με δυνατότητα εκχώρησης δικαιωμάτων και σε εταιρίες, όσο και τον τρόπο λειτουργίας, εισάγοντας χωρίς λογική τις Συμπράξεις μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, οι οποίες θα αντικαθιστούν τις επιτροπές λαϊκών αγορών της κάθε Περιφέρειας σε βάρος παραγωγών και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και του Δημόσιου συμφέροντος. Επιπρόσθετα, καταργείται η μόνιμη άδεια πωλητών, εμπλέκοντας και τη διαδικασία πλειστηριασμού των θέσεων, ενώ αλλάζει και το σύστημα μοριοδότησης των επαγγελματιών, καταργώντας τα κοινωνικά κριτήρια και εντάσσοντας το κριτήριο της οικονομικής προσφοράς. Το τραγικότερο είναι πως δίνεται δυνατότητα σε επαγγελματίες που απλώς δηλώνουν ότι κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση, όπου ενδέχεται να μην καλλιεργούν οι ίδιοι, να αξιώνουν την απόκτηση αδειών λαϊκής με υψηλότερα μόρια από παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές, ενώ προστίθεται δε και το αδιανόητο κριτήριο της πρόσθετης μοριοδότησης για τους κατόχους πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης!

Η "Οικολογία Πράσινη Λύση" στέκεται δίπλα στα δίκαια αιτήματα των παραγωγών και των επαγγελματιών πωλητών για την απευθείας διάθεση των αγροτικών προϊόντων στους καταναλωτές μέσω των λαϊκών αγορών, ενώ καλεί την διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να πάρει ξεκάθαρη θέση επάνω σε αυτό το ζήτημα. Το δικαίωμα των καταναλωτών για πρόσβαση σε ποιοτικά τοπικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες σε χαμηλές τιμές είναι αδιαπραγμάτευτο και μας αφορά όλους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more