Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Η Αλμωπία στα χωράφια αργοπεθαίνει…



Με φόντο τα παγωμένα ροδάκινα κάνουν μικροπολιτική…

Ανυπολόγιστη η καταστροφή



Με φόντο τις σημαντικές ζημιές στο αγρόκτημα του Δήμου Αλμωπίας και ειδικότερα στον κάμπο της περιοχής, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που έκαψε τους καρπούς, οι δημοτικοί μας άρχοντες επιδόθηκαν σε διαγκωνισμό ανακοινώσεων για τις ζημιές αλλά και για τις πολιτικές. Πρώτος εξέδωσε ανακοίνωση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος που τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και οι αγρότες να αποζημιωθούν άμεσα. Στην συνέχεια έβγαλε ανακοίνωση ο Δήμαρχος κος Μπάτσης που μεταξύ άλλων έθεσε την ανεδαφική πρόταση να γίνουν προεραιτικά τα ασφάλιστρα των αγροτών στον ΕΛΓΑ. Στην συνεχεία το μέγεθος της καταστροφής, περιέγραψε ο πρώην αντιδήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Χουρσόγλου. Τέλος ανακοίνωση εξέδωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού Η ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ Νίκος Παρούτογλου. Διαβάστε παρακάτω τις ανακοινώσεις και βγάλτε τα συμπεράσματα σας:

Χρ. Μπάτσης


Χρ. Χουρσόγλου

Δημ. Μπίνος

Ν. Παρούτογλου



Ανυπολόγιστη η καταστροφή

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διαθέτει η εφημερίδα μας μετά από ρεπορτάζ στην Αλμωπία, καταλήγουμε στα ακόλουθα:
Όσον αφορά την καλλιέργεια της ροδακινιάς και νεκταρινιάς, οι ζημιές είναι εκτεταμένες σε πολύ μεγάλο ποσοστό, που σε πολλές ποικιλίες αγγίζει το 100% ανάλογα με την περιοχή. Επίσης, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της ατροφίας καρπών λόγω των παγετών, με συνέπεια όσο πλησιάζουμε στα στάδιο του αραιώματος των καρπών, η ζημιά να είναι ανυπολόγιστη.
Στην καλλιέργεια της βερυκοκιάς και δαμασκηνιάς, θεωρούμε ότι η ζημιά είναι πλέον στο 100%.
Αναφορικά με την καλλιέργεια της κερασιάς, οι τελευταίοι παγετοί, που σε πολλές ποικιλίες βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας, η ζημιά αγγίζει το 100%.
Στην καλλιέργεια της αχλαδιάς, στις πρώιμες ποικιλίες, είχε ήδη διαπιστωθεί μεγάλη ζημιά τις προηγούμενες μέρες και με τους τελευταίους παγετούς η ζημιά εντοπίζεται πλέον και στις οψιμανθείς ποικιλίες, ενδεχομένως πολλή μεγαλύτερη με την πάροδο των ημερών.
Στην καλλιέργεια της μηλιάς, ποικιλίες που βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας, παρατηρείται μεγάλη ζημιά.
Όσον αφορά την καλλιέργεια της ακτινιδιάς, σε νεαρά φυτά διαπιστώνεται ξήρανση βλαστών και αυτό έχει σαν συνέπεια ο οπωρώνας να ξεκινήσει από την αρχή με καινούριους βλαστούς. Στα ενήλικα παρατηρήθηκαν ξηράνσεις καρποφόρων οργάνων και βλαστών, οπότε η ζημιά και στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς είναι πολλή μεγάλη.

Συμπερασματικά οι παγετοί που επικράτησαν τέλη Μαρτίου για 4-5 συνεχόμενες ημέρες και με τους δύο ισχυρούς παγετούς του Απριλίου, προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες με συνέπεια τον μαρασμό της εξαγωγικής δραστηριότητας των νωπών φρούτων αλλά και της μεταποιητικής βιομηχανίας, που είναι μεγάλης οικονομικής σημασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και ειδικότερα στον Δήμο Αλμωπίας, λόγω έλλειψης πρώτης ύλης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more