Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

COVID-19 στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής


 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκαν ύποπτα κρούσματα COVID-19 στην 3η βάρδια των εργαζομένων της EDILMAC στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής. Παρότι οι εργαζόμενοι – οι οποίοι ένιωσαν αδιάθετοι - ενημέρωσαν ως ώφειλαν τη διοίκηση της εταιρείας EDILMAC (τον επιβλέπων μηχανικό και τον μηχανικό παραγωγής) στο μεταλλείο, η εταιρεία μέσω της διοίκησης της στο μεταλλείο επέδειξε ανεύθυνη και επικίνδυνη συμπεριφορά πρός όλους τους εργαζόμενους. Αντί να στείλει τους εργαζόμενους για τεστ covid, είπε στους εργαζόμενους να έρθουν κανονικά στην εργασία τους εφόσον δεν είναι εμπύρετοι.

 

Η στάση αυτή της εταιρείας εξέθεσε σε τεράστιο κίνδυνο όλους τους εργαζόμενους και είχε σαν αποτέλεσμα την επόμενη εβδομάδα να εμφανιστούν τα πρώτα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα. Κρούσματα που βρέθηκαν όταν οι εργαζόμενοι πήγαν από μόνοι τους για τέστ. Ούτε τότε η εταιρεία δεν προφύλαξε τους εργαζόμενους της και συνολικά το εργοτάξιο. Αρνήθηκε – και πάλι - να στείλει όλους τους εργαζόμενους προληπτικά για τέστ και πραγματοποίησε τεστ μόνο σε ορισμένους εργαζόμενους.

 

Η ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση της εταιρείας στην προσπάθειά της να συνεχιστεί με κάθε τρόπο η παραγωγή, οδήγησε στο να πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στους εργαζόμενους και να εκτεθεί το σύνολο του εργοταξίου, οι οικογένειές μας και συνολικά μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας σε κίνδυνο. Για άλλη μια φορά μας έδειξαν με τον πιό επικίνδυνο τρόπο ότι δεν λογαριάζουν τίποτα - ούτε την υγεία μας - προκειμένου να βγάλουν τα μέτρα τους και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Παρότι αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι χώροι εργασίας αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης του ιού η εργοδοσία συνεχίζει να μην λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζόμενων με την ανοχή και του κράτους που δεν πραγματοποιεί τον παραμικρό έλεγχο στους χώρους εργασίας. Οι πρόσφατα 4 νεκροί εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ από την πανδημία, είναι ένα ακόμη παράδειγμα, που φανερώνει το μέγεθος του εγκλήματος.

 

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουμε ζητήσει από την εταιρεία EDILMAC να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά τη διασποράς του covid-19, να γίνονται τακτικά επαναλαμβανόμενα τέστ σε όλους τους εργαζόμενους, να χορηγούνται μάσκες υψηλής προστασίας καθημερινά σε όλους τους εργαζόμενους, να παρθούν μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού σε όλους τους χώρους εργασίας (μεγαλύτερος χώρος αποδυτηρίων, περισσότερα οχήματα, διαμόρφωση εξωτερικού χώρου παραμονής των εργαζόμενων πριν και μετά τη βάρδια, κ.α.), να γίνεται καθημερινή απολύμανση όλων των χώρων εργασίας (αποδυτήρια, οχήματα, μηχανήματα, γραφεία, κ.α.), καθαρισμός μετά από κάθε βάρδια όλων των χώρων εργασίας (αποδυτήρια, οχήματα, μηχανήματα, γραφεία, κ.α.), αντισυπτικά σε όλους τους χώρους εργασίας, να προσληφθεί προσωπικό καθαριότητας. Η εταιρεία δεν έχει εφαρμόσει σχεδόν τίποτα από αυτα, αντίθετα συνεχίζει να μας «στοιβάζει» στα οχήματα 4 και 5 άτομα ταυτόχρονα (κατ’ εντολή του μηχανικού παραγωγής), καταπατώντας το ένα μέτρο προστασίας μετά το άλλο, ρισκάροντας καθημερινά την υγεία και την ίδια μας τη ζωή.

 

Και στα πρόσφατα γεγονότα, μόλις πληροφορηθήκαμε το πρώτο κρούσμα ζητήσαμε άμεσα, να γίνουν τέστ σε όλους τους εργαζόμενους, πράγμα που αρνήθηκε η εταιρεία λέγοντάς ότι ακολουθεί το πρωτόκολλο και θα κάνει τέστ μόνο στις «άμεσες επαφές των κρουσμάτων». Η εταιρεία προσπάθησε να αποφύγει να κάνει τέστ στους εργαζόμενους και να αποκρύψει ενδεχόμενα κρούσματα, συνεχίζοτας να εκθέτει όλους τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο σε τεράστιους κινδύνους. Μόνο μετά από τις συνεχόμενες πιέσεις μας, πραγματοποιήθηκαν όλο και περισσότερα τέστ στους εργαζόμενους και βρέθηκαν εν τέλει δεκάδες θετικά κρούσματα.

 

Θεωρούμε ως μοναδική υπεύθυνη για την όλη κατάσταση την εταιρεία EDILMAC, η οποία εξέθεσε όλους τους εργαζόμενους στο μεταλλείο Ολυμπιάδας σε τεράστιους κινδύνους και απαιτούμε χωρίς καμία καθυστέρηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας μας. Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες άμεσα να πραγματοποιήσουν ελέγχους στο μεταλλείο για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας και συνολικά της εργατικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more