Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021

Τηλεδιάσκεψη Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Dombrovskis για το Ταμείο Ανάκαμψης και την εμπορική πολιτική

  

 

 

Τηλεδιάσκεψη με θέμα το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την επανεξέταση της ευρωπαϊκής Εμπορικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 7 Απριλίου μεταξύ των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των εθνικών Κοινοβουλίων της Ε.Ε. και του εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Dombrovskis. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ε.Ε.

 

Ο κ. Κακλαμάνης κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης των διαδικασιών του Μηχανισμού Ανάκαμψης, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και να εκταμιευθούν άμεσα οι προ-χρηματοδοτήσεις, στηρίζοντας έτσι  εμπροσθοβαρώς τα κράτη-μέλη και τις οικονομίες τους. Επισήμανε ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ήδη επικυρώσει την απόφαση περί των ιδίων πόρων της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν ένα αναλυτικό εθνικό προσχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, οι βασικοί άξονες του οποίου περιλαμβάνουν την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ενίσχυση της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της συνοχής, καθώς και τον στόχο «κλειδί» της προώθησης των ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να επιτευχθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία. Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο έχει λάβει την τελική του μορφή, αναμένεται να προσθέσει επτά μονάδες στο Α.Ε.Π. και να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2026.

 

Στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συμφωνεί πλήρως με τις προτάσεις για συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, τονίζοντας πως θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι όποιες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα στοχεύουν στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ενώ θα παρέχουν ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων και θα ενθαρρύνουν τις δημόσιες επενδύσεις. Τέλος, αναφορικά με την επανεξέταση της εμπορικής πολιτικής, ο κ. Κακλαμάνης χαιρέτισε τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κλείνοντας την παρέμβασή του ρώτησε τον κ. Dombrovskis αν προτίθεται η Επιτροπή να αναθεωρήσει το ποσό των 672 δις ευρώ που είχε αρχικώς εγκρίνει για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεδομένου ότι οι δυσμενείς για την οικονομία συνέπειες της πανδημίας αναμένεται να συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο.

 

Στην απάντησή του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος επανέλαβε ότι προϋπόθεση για να εκταμιευθούν τα ποσά για το 2021 είναι η επικύρωση από όλα τα εθνικά κοινοβούλια της απόφασης για τους ίδιους πόρους, την οποία η Βουλή των Ελλήνων έχει ήδη επικυρώσει.

Συνέχισε τονίζοντας ότι προτεραιότητα στην παρούσα φάση, αποτελεί η επιτυχής εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων, η οποία θα είναι καθοριστική για τον προγραμματισμό μελλοντικής οικονομικής στήριξης. Εξάλλου, υπενθύμισε ότι το περασμένο έτος δόθηκε έκτακτο πακέτο στήριξης άνω των 500 δις ευρώ – σε συνεργασία με την ΕΚΤ – που αφορούν κονδύλια τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί στο προηγούμενο ΠΔΠ, σημειώνοντας ότι το σύνολο των ενεργειών της Ε.Ε. μείωσε κατά 4,5% την ύφεση για το έτος 2020.    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more