Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Εκδηλώσεις εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2021 (Κυριακή, 9 Μαΐου 2021)




Με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Ν. 2703/1999 (ΦΕΚ 72/Α/08-04-1999) η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθιερώθηκε ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού. Για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του ελληνικού λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων Κατοχής, θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα, την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 σε ολόκληρη τη διοικητική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι εξής εκδηλώσεις:

α. Γενικός σημαιοστολισμός, από τις 8 το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου 2021.

β. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., O.T.A. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου 2021,  μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Ειδικότερα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα, την Κυριακή 9 Μαΐου 2021,  οι παρακάτω εκδηλώσεις:                                                                                             

α. Ώρα 10.00 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης (Γ΄ Σώμα Στρατού).

Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, κατά την τέλεση της επίσημης Δοξολογίας επιτρέπεται εντός του Ιερού Ναού η παρουσία αυστηρά 9 ατόμων, όπου και θα τηρηθεί το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας, όπως ακριβώς ορίζεται  με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 52749/28-09-2006 (ΦΕΚ 488/Β΄/06-10-2006) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και  Αποκέντρωσης για τον καθορισμό της σειράς προβαδίσματος, αυστηρά μόνο με τη χρήση μάσκας, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.                  

        

 

 β) Ώρα 11.30 π.μ.: Ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Παρασκευής Πατουλίδου, στο χώρο του Ελληνικού Μνημείου στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (Ζέιτενλικ, επί της οδού Λαγκαδά) και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων από τους: εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Υφυπουργό Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας- Θράκης), Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Β. Ελλάδος, Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκπροσώπους Αντιστασιακών και λοιπών Οργανώσεων που έλαβαν μέρος ενεργά στον αγώνα και την αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής καθώς και εκπροσώπους Νομικών Προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την εκδήλωση (ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία του Αυτοτελούς Γραφείου Τύπου και Δημοσίων – Διεθνών Σχέσεων της ΠΚΜ)  όπου και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας (μέχρι το όριο των 20 ατόμων που προβλέπεται).

          Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου κατά την τελετή κατάθεσης στεφάνων επιτρέπεται η παρουσία αυστηρά 20 ατόμων, όπου και θα τηρηθεί το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας, όπως ακριβώς ορίζεται  με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 52749/28-09-2006 (ΦΕΚ  488/Β΄/06-10-2006) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και  Αποκέντρωσης για τον καθορισμό της σειράς προβαδίσματος, αυστηρά μόνο με τη χρήση μάσκας, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.          

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Μαΐου 2021  και στις έδρες των λοιπών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν επίσημη Δοξολογία, ομιλία του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, που θα εκφωνηθεί μετά το πέρας της Δοξολογίας (στο χώρο του μνημείου) και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και όποιο νομικό πρόσωπο επιθυμεί να τιμήσει την εκδήλωση (όπως ορίζεται με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 52749/28-09-2006 (ΦΕΚ 1488/Β΄/06-10-2006) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τον καθορισμό της σειράς προβαδίσματος) και σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις  ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στους χώρους των Ι. Ναών και της κατάθεσης στεφάνων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more