Κυριακή 9 Μαΐου 2021

9η Μαΐου, ημέρα μνήμης και τιμής της νίκης των λαών

 


Η 9η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής της νίκης των λαών που αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν στο σκοτάδι του ναζισμού και του φασισμού.

Ιστορικά, πρόκειται για την ημερομηνία που ηττήθηκε ο ναζισμός όταν το 1945 έλαβε χώρα η επίσημη άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας και σήμανε, για την Ευρώπη, το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πειστήρια της απάνθρωπης ναζιστικής φρίκης, τα στρατόπεδα εξόντωσης με τους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια με τις υψικάμινους, αποτελούν παντοτινά σύμβολα ντροπής της ανθρωπότητας.

Στην Ελλάδα, η 9η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που δημιούργησε αντίσταση και ανταρτικές ομάδες κατά της τριπλής κατοχής, αναπτύσσοντας ένα από τα μαζικότερα κινήματα αντίστασης. Έναν αγώνα που η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά με βαρύ φόρο αίματος μέχρι την λήξη του πολέμου. Περίπου το 10% του πληθυσμού πέθανε: είτε σε πεδία μαχών, είτε σε αντίποινα (ομαδικές εκτελέσεις, ολοκαυτώματα χωριών) και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, είτε από ασιτία (λιμός στην Αθήνα).

Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, το φάντασμα του φασισμού, του ναζισμού και του εθνικισμού καραδοκεί και επιδιώκει να επιστρέψει ξανά διψώντας για εκδίκηση. Καθήκον κάθε πολίτη είναι η επαγρύπνηση και η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Οι μνήμες βρίσκονται ανεξίτηλα χαραγμένες σε αδικοχαμένα πρόσωπα, στους ήρωες της αντίστασης, σε βομβαρδισμένα κτίρια και σε τοίχους γεμάτους από ριπές. Οι μνήμες αυτές πρέπει να παραμένουν ζωντανές για να μας υπενθυμίζουν το φρικιαστικό πρόσωπο μιας ιδεολογίας που πρέπει να συντριβεί.

«Ποτέ πια πόλεμος, Ποτέ πια φασισμός»!

Η 9η Μαΐου είναι το ιστορικό ορόσημο που μας υπενθυμίζει πως ο αγώνας για την δημοκρατία είναι επίκαιρος. Που εμπνέει τους λαούς και τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Που μας δείχνει πως πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ώστε να μην επιτρέψουμε την αναβίωση φαντασμάτων.

Για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τον ρατσισμό, για μια άλλη Ευρώπη, θεμελιωμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι διαρκείς αγώνες των λαών της ηπείρου μας είναι το ζητούμενο που θα εγγυηθούν την πραγματική ειρήνη και την ασφάλεια.

Άλλωστε, η πανδημία που ζούμε μας θυμίζει πως η έννοια της αλληλεγγύης είναι πολύτιμη και ο κοινός αγώνας και η συνεργασία αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για την υπέρβαση και της σημερινής κρίσης.

Η φωτογραφία είναι από την σημερινή κατάθεση γαρύφαλλων στο μνημείο Ηρώων της πόλης της Έδεσσας από αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Έδεσσας-Βεγορίτιδας και της Οργάνωσης Μελών Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more