Με τις εκκλησίες ανοιχτές, σε αντίθεση με πέρσι, αλλά με αρκετούς, λόγω κοροναϊού, θα γίνει φέτος η Ανάσταση. Πρόκειται για το δεύτερο Πάσχα υπό τη δαμόκλειο σπάθη των περιοριστικών μέτρων.

Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων τόσο στο εσωτερικό των ναών, όσο και στο προαύλιο, καθώς και διπλές μάσκες για τους πιστούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το «πείραμα» του διαφορετικού Επιταφίου πέτυχε και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στα μέτρα της Ανάστασης, αλλά και ανήμερα του Πάσχα. 

Ανάσταση με… μάσκες και αποστάσεις

Όπως και οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, έτσι και η Ανάσταση, θα πραγματοποιηθεί με 5 ειδικούς κανόνες, που αφορούν την ώρα τέλεσης της ακολουθίας, το πώς θα προσέρχονται οι πιστοί στους ναούς, τί ώρα θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς και την επιτρεπόμενη αναλογία ατόμων ανά εμβαδό της εκκλησίας και προαυλίου.

Συγκεκριμένα, φέτος, η ακολουθία της Αναστάσεως θα τελεστεί στις 21:00 αντί για τα μεσάνυχτα και οι ειδικοί καλούν τους πιστούς να τηρούν τις αποστάσεις και να φορούν διπλή μάσκα.

Εντός της εκκλησίας θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25τ.μ., με ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό. Περιορισμοί ισχύουν και για τους εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού. Συγκεκριμένα, στους προαύλιους χώρους των εκκλησιών επιτρέπεται ένα άτομο ανά 10 τ.μ. εμβαδού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Ανάστασης θα ξεκινήσει από τις 22:00, προκειμένου οι πιστοί να επιστρέψουν έγκαιρα στα σπίτια τους.

«Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως, απεφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού» αναφερόταν στη σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η άφιξη του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
05:23

Πασχαλινό τραπέζι με… κωδικό «6» και self test

Διαφορετικό θα είναι και το Πάσχα, καθώς οι πολίτες καλούνται να περάσουν την γιορτινή ημέρα σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Συγκεκριμένα, μόνο για την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών, έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους μετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις.

Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα υπενθυμίζεται ότι το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Δευτέρα του Πάσχα η… Ανάσταση της εστίασης

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών, που έχουν αρχίσει να «θωρακίζουν» τον πληθυσμό αλλά και ο καλός καιρός, οδήγησαν τους ειδικούς να πάρουν την απόφαση και να ανοίξει η εστίαση, η οποία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα της πανδημίας.

Έτσι από τη Δευτέρα του Πάσχα, καταστήματα εστίασης θα ανεβάσουν ρολά και θα λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους.

Η μετακίνηση όσων θέλουν να βρεθούν σε ένα εστιατόριο ή ένα καφέ θα γίνεται με χρήση SMS και συγκεκριμένα του κωδικού 6 στο 13033.

Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ βέβαια, θα κλείνουν νωρίτερα και το αργότερο ως 22:45 θα πρέπει να έχουν κατεβάσει ρολά, ούτως ώστε η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει στις 23:00.

«Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 23:00» είχε πει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στην τελευταία ενημέρωση πριν το Πάσχα.