Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

 


Παρουσίαση βιβλίου για την συμμετοχή της Έδεσσας στην Εθνεγερσία του 1821

 


 

Επίκαιρη η παρουσίαση για ΣΚΟΠΙΑ και Εθνικά θέματα…

 

Στον περιβάλλοντα χώρο του ανακαινισμένου Παρθεναγωγείου της Έδεσσας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Δημήτρη Ευαγγελίδη, με τίτλο «Η Συμμέτοχή της Έδεσσας και της Περιοχής στην Εθνεγερσία του 1821».


Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Δημητριάδης, ενώ βασικοί ομιλητές ήταν ο δικηγόρος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Φίλιππος Γκιούρος, ο καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Νικόλαος Βασιλειάδης και ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Ευαγγελίδης.

Στον σύντονο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου ευχαρίστησε με θερμότατα λόγια τον συγγραφέα για την συμβολή του στην ανάδειξη σημαντικών πτυχών της ιστορίας της Έδεσσας, τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τον καθηγητή που  συμμετείχαν ως ομιλητές στην εκδήλωση και όλους τους παραβρισκόμενους. Επίσης, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στη ΔΗΚΕΔΕ για την ανακαίνιση του χώρου και τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Σεβασμιότατου μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες που απόλαυσαν τις εισηγήσεις και στη συνέχεια το μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε η Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Έδεσσας κ. Ευαγγελία Βελλή Κοσμά.

Το μουσικό πρόγραμμα ήταν μία έκπληξη που επιφύλαξαν οι δημιουργοί και συντελεστές του, καθώς ήταν ουσιαστικά μία Live performance από το κανάλι του PELLANEWS, με συντελεστές την Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά, που είχε την σύλληψη ιδέας, την ερμηνεία του δρώμενου και πιάνο, τους video artists Αλέξανδρο Στουγιαννίδη και Αναστασία Σωμαράκη και την Σαβίνα Παπαστεργίου στην εκτέλεση παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό συνδυάστηκε η παρουσίαση ενός βιβλίου που πιστεύουμε ότι θα γίνει κλασσικό, λόγω της ποιότητας και της συμβολής του στην ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας, με σύγχρονους τρόπους έκφρασης και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούν τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης στην υπηρεσία του πολιτισμού!

 

 


Σκληρό μήνυμα στους παραχαράχτες

Σκληρός ήταν στην εισήγηση του προς τους παραχαράκτες της ιστορίας, ο ο καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Νικόλαος Βασιλειάδης, ο οποίος τόνισε ότι ο ξεσηκωμός των Ελλήνων δεν ήταν ταξικός ή είχε χαρακτήρα, ανατροπής μιας κατάστασης ή μας Κυβέρνησης, αλλά Εθνικός. Όπως λοιπόν ξεσηκώθηκαν οι Θεσσαλοί, οι Ηπειρώτες, οι Θρακιώτες, έτσι ξεσηκώθηκαν και οι Μακεδόνες για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Μάλιστα έπεσε πολύ αίμα και για δεκαετίες ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν, μιας και τα αντίποινα του εχθρού ήταν πολλά. Ο κος Βασιλειάδης δεν δίστασε να επιτεθεί και προς τους συναδέλφους του καθηγητές πανεπιστημίου που έχουν διαστρεβλώσει την ιστορία, κατηγορώντας όλους αυτούς τους Ήρωες που έδωσαν μάχη για την ελευθερία της πατρίδας, τονίζοντας ότι υπηρετούν ξένα συμφέροντα. Τέλος κατέθεσε μια σημαντική πρόταση ώστε το Υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει μια διαφορετική λογική στα βιβλία ώστε να υιοθετούνται με βάση την τοπική ιστορία, δηλαδή οι μαθητές της Πέλλας να διαβάζουν βιβλία όπως αυτό του Δημήτρη Ευαγγελίδη.

 


Δ. Ευαγγελίδης: Μεγάλη η προσφορά του ΠΑΠΑΝΑΟΥΜ στον τοπικό ξεσηκωμό

 

Όπως πάντα εύστοχος και επίκαιρος, ο συγγραφέας Δημήτρης Ευαγγελίδης τόνισε ότι μέσα από την δουλεία του που όπως τόνισε έγινε χωρίς καμιά αμοιβή για τον ίδιο, αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο, η συνεισφορά της Έδεσσας και της γύρω περιοχής στον ξεσηκωμό του 1821 όπου υπήρξε μαζική συμμετοχή και καταγράφθηκαν αρκετοί ήρωες. Ο Αγγελης Γάτσος, ο Γέρο Καρατάσιος, ο Τσιάμης Καρατάσος, ο Διαμαντής, ο Ζαφειράκης, ο Φαρμάκης, ο Ολύμπιος και άλλοι πολλοί, ήταν οι άνθρωποι αυτοί που κράτησαν την φλόγα αναμμένη, αλλά σαφώς απουσιάζουν οι Εδεσσαίοι αγωνιστές. Ο Παναγιώτης Ναούμ ή Παπαναούμ υπήρξε μια σημαντικότερη προσωπικότητα της περιοχής. Προσέφερε πολλά στον αγώνα. Το 1827 ο Παναγιώτης Ναούμ ήταν ένας από τους 111 πληρεξούσιους στην Γ Εθνοσυνέλευση. Το βιογραφικό του είναι σπουδαίο όπως και η προσφορά του. Ο κος Ευαγγελίδης θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας να τοποθετηθεί μια προτομή ή ένας ανδριάντας του Παπαναούμ στο Παρθεναγωγείο Έδεσσας εκεί που έγινε η εκδήλωση.

 


Φ. Γκιούρος: Σπουδαία παρακαταθήκη το λεύκωμα

Στην σπουδαιότητα αλλά και τα στοιχεία που παρουσιάζει ο λεύκωμα του Δήμου Έδεσσας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Έδεσσας Φίλιππος Γκιούρος που τόνισε ότι αναδεικνύει Εδεσσαίους αγωνιστές οι οποίοι προσέφεραν πολλά σε αυτό τον τόπο. Μάλιστα αποδεικνύει περίτρανα πως η Έδεσσα προσέφερε πολλά στην Εθνεγερσία του 1821 και το οποία με την βοήθεια του συγγραφέα Δημήτρη Ευγγελίδη, έχει γίνει κτήμα του Εδεσσαϊκού Λαού.

 

Δ. Γιάννου: Το μήνυμα είναι διαρκές και για τις νέες γενιές

Για το μήνυμα που εκπέμπει το λεύκωμα, έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου που τόνισε ότι ο αγώνας που ξεκίνησε τότε είναι διαρκής και συνεχιζόμενος τονίζοντας ότι και σε αυτές τις μέρες, θα πρέπει όλοι να είμαστε μαχητικοί καθώς μόνο οι μάχες που δεν δίδονται χάνονται. Ο κος Γιάννου ευχαρίστησε τον συγγραφέα Δημήτρη Ευαγγελίδη για την προσφορά του αλλά και για την έρευνα που έκανε και δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος Έδεσσας θα στηρίζει ανάλογες προσπάθειες.

 

Χρ. Δημητριάδης: Ιστορικό το λεύκωμα για την Πέλλα και την Μακεδονία

Ο δημοσιογράφος Χρήστος Δημητριάδης ο οποίος ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης, αφού καλωσόρισε τους παρισταμένους, τόνισε ότι σήμερα η Πέλλα, η Μακεδονία, η Έδεσσα γιορτάζουν και θυμούνται. Η ιστορική μνήμη ενισχύεται από την παρουσίαση ενός ξεχωριστού, πρωτότυπου και επίκαιρου Λευκώματος. Το ταξίδι στο χρόνο συναρπαστικό. Το παρελθόν μας ένδοξο. Φάρος και οδηγός για το μέλλον οι αγώνες που περισσεύουν. Ο εξαίρετος συγγραφέας Δημήτρης Ευαγγελίδης, αναφερόμενος σε μια πλούσια βιβλιογραφία και με την παράθεση εικόνων και πινάκων μας δίνει την δυνατότητα να αντιληφθούμε το πλαίσιο και τα γεγονότα της εποχής. Άλλωστε ο ίδιος με την προσμονή του και την επιμονή του, με ιδρώτα και αίμα, κυρίως με αίμα, έχει προσφέρει πολλά στην πολιτιστική κληρονομία του τόπου και διακριθεί ως ένας εκ των κορυφαίων συγγραφέων της Πέλλας, της Μακεδονίας, της Ελλάδας Ο Δήμος Έδεσσας, η Δημοτική Κοινωφελής επιχείρηση και ο συγγραφέας, ανοίγουν διάπλατα την πόρτα της τοπικής ιστορίας που δεν είχε ως αφετηρία τον Μακεδονικό αγώνα αλλά ως προορισμό στην μάχη που ξεκίνησε πριν το 1821 για μια Ελλάδα ελεύθερη από κατακτητές και κάθε είδους μνημόνια.

 

1 σχόλιο:

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more