Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Μικρά μικρά και ενδιαφέροντα...

 


Διέσωσε το κύρος του Κοινοβουλίου...


TASOYLAS PROEDROS BOYLHS 1

Ο Κώστας Τασούλας, με τη  του στάση κατά τη συνεδρίαση της Βουλής και την ένταση που προκάλεσε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, διέσωσε το κύρος του αξιώματός του και κυρίως το κύρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είναι μια στάση η οποία θα μείνει στην ιστορία, όχι για την ένταση και όσα λέχθηκαν, ούτε για το αν ο κ. Τσίπρας -αν και διατελέσας πρωθυπουργός- επέμεινε να παραβιαστεί ένας κανονισμός που ισχύει για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή.
Αλλά για το γεγονός ότι ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, δεν... διαπραγματεύτηκε, δεν ενέδωσε στο εκτός Κανονισμού αίτημα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ακόμη και όταν εκείνος του ανέφερε ότι τον είχε ψηφίσει για Πρόεδρο, ζητώντας έμμεσα να «εξαργυρώσει» την ψήφο του με την ικανοποίηση της απαίτησής του.
Γι’ αυτό κυρίως το λόγο του αξίζουν δύο φορές «μπράβο» και βεβαίως θα πρέπει και ο Αλέξης Τσίπρας, όταν πέσουν οι τόνοι να αναγνωρίσει το λάθος του, αλλά και να ζητήσει συγγνώμη από τον Πρόεδρο της Βουλής για το ατόπημά του...


«Καμπάνα» 260.000 ευρώ στην εταιρία για τη νοθεία στη φέτα


FETA BARELI

• Δεν ικανοποιήθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην γαλακτοβιομηχανία, για διακίνηση προϊόντων της σε αγορά του εξωτερικού με την ένδειξη ΦΕΤΑ ΠΟΠ για τα οποία δεν είχαν τηρηθεί οι προδιαγραφές παραγωγής προϊόντος.
Το πρόστιμο ανήλθε στα 260.000 ευρώ, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει λόγο για ένα από τα υψηλότερα που αφορούν παραβάσεις προϊόντων ΠΟΠ και υπενθυμίζει ότι για την ίδια υπόθεση εξετάζονται και καταγγελίες για παραβάσεις σχετιζόμενες με τα ισοζύγια γάλακτος στην παραγωγή της φέτας, επί των οποίων αναμένεται η έκδοση απόφασης.

«Πρόστιμο – χάδι»
Ωστόσο, από την πλευρά του ο ΣΕΚ μιλά για «πρόστιμο – χάδι», προκαλώντας, όπως τονίζει «μεγάλη απογοήτευση στους κτηνοτρόφους παραγωγούς που αυτοί τελικά πληρώνουν το βαρύ τίμημα, «τη νύφη», με μείωση τιμών αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος αλλά και κρέατος, όταν κάποιοι με τέτοιους τρόπους πλουτίζουν εις βάρος τους και σε βάρος της χώρας».
Και σημειώνει με έμφαση ότι «πολλά χρόνια καταγγέλλουμε τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία που γίνονται σε ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, διεθνούς φήμης, όπως η Φέτα. Δυστυχώς έως σήμερα όλες οι κυβερνήσεις, είτε διαβεβαίωναν ότι θα πάρουν μέτρα ή και παίρνουν κάποια χωρίς όμως να ακουμπάνε σοβαρά τους παραβάτες».
Παράλληλα καλεί την Κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και ζητά παραδειγματικές αυστηρές κυρώσεις σε όσους πιάστηκαν αυτήν την περίοδο αλλά και τα προηγούμενα χρόνια και οι υποθέσεις λιμνάζουν.
Κλείνοντας ζητά πλέον και την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, καθώς, όπως αναφέρει «το ζήτημα είναι πολιτικό».


Απρόσκοπτες οι εξαγωγές πουλερικών στην Αλβανία


PTHNOTROFEIO

• Στον αέρα λίγο έλλειψε να τιναχθεί η πτηνοτροφία -με επιπτώσεις και στην Ηπειρωτική παραγωγή- από μια βιαστική (και κατά ένα μέρος περίεργη) απόφαση που είχε λάβει η Αλβανική Κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα να απαγορεύσει τις εισαγωγές πουλερικών από περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, με αφορμή κρούσμα «της γρίπης των πτηνών», το οποίο όμως εντοπίστηκε σε άγριο πτηνό και όχι σε πτηνοτροφική μονάδα.
Η απόφαση πάρθηκε σε αντίθεση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και τους όρους της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση η Αλβανία και προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα χθες η Αλβανίδα Υπουργός να ανακαλέσει την απόφασή της και έτσι οι εξαγωγές να συνεχίζονται κανονικά.
Από την Ελληνική πλευρά το θέμα χειρίστηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή σε συνεργασία με το γραφείο του Πρωθυπουργού. Ενδεικτική της περίεργης στάσης που τήρησε η Αλβανική Κυβέρνηση είναι τα όσα είχε αναφέρει η κ. Αραμπατζή σε επιστολή της προς την Αλβανίδα Υπουργό, την οποία «εγκαλεί» για παραβίαση οδηγιών και συμφωνιών. Έγραφε συγκεκριμένα η κ. Αραμπατζή: «δεν δικαιολογείται από την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της νόσου στην Ελλάδα, καθώς αφορά «κρούσμα» της «γρίπης των πτηνών» που εντοπίστηκε σε άγριο πτηνό στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος (προληπτικής) παρακολούθησης της υγείας του πληθυσμού των πτηνών και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζωών (ΟΙΕ), μέλος του οποίου είναι και η Αλβανία. Ο ΟΙΕ ορίζει με σαφήνεια, πως οι χώρες μέλη δεν μπορούν να επιβάλουν μέτρα απαγόρευσης εμπορίου ως απάντηση για εντοπισμό κρούσματος σε άγριο πτηνό, όπως αυτό που εντοπίστηκε στην Ελλάδα στις 20.04.2021», σημείωνε η κ. Αραμπατζή προσθέτοντας με έμφαση πως «η Ελλάδα τήρησε πλήρως τις υποχρεώσεις της, που επισημαίνονται ρητά στο σχετικό άρθρο του ΟΙΕ, ενημερώνοντας τον Οργανισμό για την ύπαρξη του σχετικού κρούσματος σε άγριο πτηνό και όχι σε πουλερικά».
Ταυτόχρονα, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή καθιστούσε σαφές ότι «η απόφαση παραβιάζει ξεκάθαρα και την ενωσιακή νομοθεσία, από την οποία απορρέουν για την Αλβανία συγκεκριμένες δεσμεύσεις καθώς έχει υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Δεσμεύσεις που αναφέρουν ρητά ότι δεν λαμβάνονται περιοριστικά του ελεύθερου εμπορίου μέτρα για τον κλάδο της πτηνοτροφίας, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε άγριο πτηνό».
Στο ίδιο μήκος κύματος και σε συνεννόηση με την Υφυπουργό κινήθηκε και το Υπουργείο Εξωτερικών και ο αρμόδιος για την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία Υφυπουργός κ. Κώστας Φραγκογιάννης, προχωρώντας στις δέουσες ενέργειες.
Παράλληλα, η κ. Αραμπατζή είχε συνεργασία με τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις των περιοχών, που περιελάμβανε η απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης, παρέχοντας την διαβεβαίωση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο με γνώμονα την προστασία της ελληνικής παραγωγής.


Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουλίου


SYNTAKSIES

• Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων για τον Ιούλιο αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ στη χθεσινή του συνεδρίαση, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ:
- Την Πέμπτη, 24 Ιουνίου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
- Την Παρασκευή, 25 Ιουνίου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
- Τη Δευτέρα, 28 Ιουνίου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
- Την Τρίτη, 29 Ιουνίου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.


  Ντόρα και Αβραμόπουλος δεν έπεσαν στην παγίδα που έστησαν οι Τούρκοι 

Διπλό χαστούκι στην Άγκυρα και στα σχέδιά της να νομιμοποιήσει διά της πλαγίας οδού τον κατοχικό ηγέτη της μισής Κύπρου έδωσαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο Antalya Dimplomacy Forum. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή της τόνισε ότι αιτία στάθηκε το γεγονός ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να προσκαλέσει στο φόρουμ τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με τον ανυπόστατο τίτλο «πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Χθες ήταν η σειρά του πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. και πρώην υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου να ξεκαθαρίσει ότι ούτε αυτός θα συμμετάσχει. Όπως έγραψε στο Twitter, «η επιμονή, παρά την προειδοποίησή μου, του @AntalyaDF να μετάσχει ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων Τατάρ, με την ιδιότητα του “προέδρου” του ψευδοκράτους δεν επιτρέπει τη συμμετοχή μου - ήδη ενημέρωσα ότι την ακυρώνω. Η Κύπρος εκπροσωπείται μόνο από τον νόμιμο Πρόεδρό της @AnastasiadesCY».  

  Πρωτοβουλία Λιβανού για εργάτες γης 

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε ο ΥΠΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός και αφορά στα σύνορά μας.Με πρωτοβουλία του άνοιξε ο συνοριακός Σταθμός της Κρυσταλλοπηγής. Έτσι, αντί να εισέρχονται κάθε μέρα 800 άτομα από την Κακαβιά και εξ αντικειμένου ο έλεγχος για κορονοϊό να είναι πλημμελής, πλέον εισέρχονται 400 από την κάθε συνοριακή πύλη με πλήρη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και τα απαιτούμενα rapid tests. Βέβαια, η παρέμβαση του κ.Λιβανού έγινε για να διευκολυνθεί η είσοδος εργατών γης, αλλά η πρωτοβουλία του, τελικώς, είχε πολλαπλές θετικές επιπτώσεις.  


Πωλούνται οι βίλες των πρώην πλουσίων  

Κι όμως, ένας Αιγύπτιος μεγιστάνας του τουρισμού έσκασε 12 εκατομμύρια για να πάρει τις βίλες του Πάνου Μαρινόπουλου και του Λάκη Γαβαλά, που βγήκαν στο σφυρί… Χαμέντ ελ Σιάτι είναι το όνομα του κυρίου και έχει και Ελληνίδα σύζυγο, παρακαλώ! Έδωσε 1,9 εκατ. για το σπίτι του ΛΑΚ και 11 εκατ. για του Πάνου.Πολύ χρήμα πέφτει, πάντως! Σκεφτείτε ότι βρέθηκε αγοραστής και χτύπησε το ακίνητο του Γουλανδρή στη Στησιχόρου.Τρία εκατομμύρια έσκασε και είναι άλλα τρία διαμερίσματα του κ.Μιχάλη που βγαίνουν την άλλη εβδομάδα σε πλειστηριασμό.Γυρίζει το χρήμα, πάντως…  


Δεν ανέχομαι τη λάσπη και το βούρκο του Στέφανου Χίου. Η ανοχή όλων μας επιτρέπει την διαιώνιση αυτού του αίσχους




Σε δράσεις απέναντι στην λάσπη που εκτοξεύει ο εκδότης Στέφανος Χίος προς το πρόσωπό του αναμένεται να προχωρήσει ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Action24, Διονύσης Παναγιωτάκης. Σε παρέμβασή του στον σταθμό και την εκπομπή BrainStorming ο Διονύσης Παναγιωτάκης τόνισε πως δεν θα κάνει ανεκτή τη λάσπη και το βούρκο του Στέφανου Χίου. Ενώ ξεκαθάρισε πως θα συνεργαστεί με όλους τους θεσμικούς παράγοντες για "να γίνει η προστασία άμεση και αποτελεσματική. 

Με παρέμβαση Δημητριάδη σώθηκε η σεζόν στα Ψαρά!!!



Για άλλη μια φορά απέδειξε πως ξέρει να λύνει κόμπους και δύσκολα σταυρόλεξα, αθόρυβα και μεθοδικά, ο Διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος με δική του παρέμβαση, κατάφερε να δρομολογήσει χρησμοδότηση και μάλιστα άμεσα για την ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου στο λιμάνι. Πλέον το πλοίο ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ θα μπορεί να φέρνει κόσμο στο νησί.


Ο ΕΦΚΑ στην πρώτη γραμμή ... 
 Οι καταγγελίες για μη εξυπηρέτηση των πολιτών από εργαζομένους στον ΕΦΚΑ έφεραν αποτέλεσμα, τελικά. Θυμίζω ότι ο νέος διοικητής του οργανισμού στην πρώτη κιόλας ομιλία του είχε πει στους υπαλλήλους: «Σηκώστε τα τηλέφωνα». Έτσι, ο ΕΦΚΑ αποφάσιζε να λύσει το πρόβλημα και βάζει νέα τηλεφωνική γραμμή εντός των επομένων ημερών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Όμηρο Τσάπαλο, δημιουργείται ένα νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο για όλους τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Εργασίας. «Ο πενταψήφιος αριθμός θα είναι δωρεάν, θα εξυπηρετεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ ημερησίως θα εξυπηρετεί έως 30.000 κλήσεις».  



Συμφωνεί με τον νέο εκλογικό νόμο η ΚΕΔΕ  

Δικαίωση της Αυτοδιοίκησης από τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε βλέπει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς, όπως τόνισε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης, όπου συζητήθηκε το θέμα του νέου εκλογικού νόμου, «το νέο εκλογικό σύστημα θα αντιμετωπίσει τις παθογένειες που δημιούργησε ο “Κλεισθένης” και θα βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίρνει αποφάσεις πιο γρήγορα, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και πιο χρήσιμη στους πολίτες». Ακόμη ο κ. Παπαστεργίου υποστήριξε ότι η ΚΕΔΕ πέτυχε να υιοθετηθούν στο νέο νομοσχέδιο οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης, συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα στάδια διαβούλευσης, όμως την ίδια ώρα έκανε σαφές ότι τώρα έρχεται η ώρα για την επόμενη μεγάλη πρόκληση… Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αυτό είναι «να υιοθετηθούν οι απόψεις της ΚΕΔΕ στο νομοσχέδιο που αφορά στην ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των δήμων, στο πλαίσιο της επικείμενης μεταρρύθμισης στη λειτουργία του κράτους». Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει συστηματική δουλειά από πλευράς ΚΕΔΕ μέσα στο καλοκαίρι και πιθανόν να διοργανωθούν και συνεδριακές διασκέψεις. Άλλωστε, οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης έχουν καταγραφεί και κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών εδώ και καιρό, όταν είχε ξεκινήσει η διαδικασία από τον προηγούμενο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τώρα είναι η ώρα της «πίεσης» ώστε να γίνουν δεκτές.  


Κουίζ 

  Σε ποιον δήμο της Πέλλας τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη δραστηριότητα υψηλόβαθμων «γαλάζιων στελεχών» που φέρονται να ετοιμάζουν νέα υποψηφιότητα για το 2023; Το παράδοξο είναι ότι ο δήμαρχος της πόλης είναι «γαλάζιος» … Φαίνεται όμως ότι οι επιλογές και οι συνεργασίες του έχουν δυσαρεστήσει πολλούς, τόσο ώστε να προωθούν αντικαταστάτη.  


  Κινητικότητα για ΜΜΕ επαρχίας 

Ιδιαίτερη κινητικότητα υπάρχει για το παρόν και το μέλλον των περιφερειακών ΜΜΕ. Οι εκδότες-μέλη του Συνδέσμου Ημερησίων Εφημερίδων, που είχαν καταθέσει πακέτο προτάσεων στον αρμόδιο υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο, είχαν συνάντηση μαζί του μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο μενού της συνάντησης ήταν η πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου Μητρώου Περιφερειακών ΜΜΕ, οι εγγεγραμμένοι του οποίου θα έχουν δικαίωμα στην έμμεση ή άμεση στήριξη με μέτρα. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται η απόφαση για την ενίσχυση των ΜΜΕ με συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ υπάρχει η συζήτηση για τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες. Από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου έγινε λόγος για ενδεχόμενη πρόταση νόμου που θα αφορά συνολικά στον περιφερειακό Τύπο.  

Στον Τράγκα αδέλφια στον Τράγκα 

  Ο γνωστός τραγουδιστής Βαλάντης με επίσημο ποστ ανακοίνωσε την είσοδό του στο κίνημα Ελεύθεροι Άνθρωποι δηλώνοντας: «Συμπορεύομαι και ευθυγραμμίζομαι με τις θέσεις του Κινήματος του Γιώργου Τράγκα, γιατί πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την παρακμιακή κατάσταση που οδήγησε μεγάλα τμήματα της χώρας στη φτώχεια και τη μελαγχολία. Το Κίνημά μας δεν θα προδώσει τον κόσμο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more