Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

 



Σε απόλυτο φιάσκο η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών.

Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά, με ανέγερση νέων Νηπιαγωγείων και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

 

Μετά το περσινό αίτημα της Διοίκησης του Δήμου Νεάπολης – Συκεών να μην εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή στα Νηπιαγωγεία του Δήμου, ο Δήμαρχος επανέρχεται με πρόσφατη επιστολή του ζητώντας εξαίρεση για ακόμα μία χρονιά!

Με αυτή την πρόταση προσπαθεί ουσιαστικά να κρύψει τις βαριές ευθύνες που φέρει, γιατί ούτε κάποιο  μέτρο πήρε τόσα χρόνια για να προετοιμάσει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο, ούτε διεκδίκησε το παραμικρό από αυτήν και την προηγούμενη κυβέρνηση, «βγάζοντάς τους λάδι» τελικά και αυτούς.

Προσπαθώντας να κάνει το «άσπρο – μαύρο» ο Δήμαρχος  χρησιμοποιεί  αντιφατικά και αντιεπιστημονικά στοιχεία, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Από τη μία  ισχυρίζεται ότι δεν είναι παιδαγωγικό να παρακολουθούν τα παιδιά από 4ων ετών το Νηπιαγωγείο! και από την άλλη ζητάει τα παιδιά να πηγαίνουν στους Παιδικούς Σταθμούς από τα 4 έτη! βάζοντας έτσι σε αντιπαράθεση τα νηπιαγωγεία με τους Παιδικούς Σταθμούς.

Αυτό που δεν λέει ο Δήμαρχος είναι ότι θέλει την ευθύνη για την Προσχολική Αγωγή να την έχει ο Δήμος (θέση την οποία έχει και η ΚΕΔΕ και άλλοι Δήμαρχοι), το κράτος να μην ξοδεύει ούτε ευρώ παραπάνω (όπως και κάνει), και όλο το βάρος να πέφτει στους γονείς (είτε μέσω δημοτικών τελών, είτε «σπρώχνοντάς» τους σε ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς και Νηπιαγωγεία).

Ακόμα, παραθέτει στην επιστολή του την κατάσταση των Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων, σαν να μην έχει η Διοίκηση του Δήμου και οι Κυβερνήσεις ευθύνη για αυτή την κατάσταση.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζουν εδώ και τρία χρόνια τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, χωρίς να έχουν ξοδέψει ούτε ένα ευρώ επιπλέον. Αποτέλεσμα είναι, αλλού να στοιβάζονται τα νήπια ανά 25 και 27 ανά τμήμα, αλλού να αξιοποιούνται καταστήματα οικοδομών, αλλού να τοποθετούνται σε μία νύχτα κοντέινερ σε αυλές Δημοτικών ακόμα και Γυμνασίων – Λυκείων, αλλού να ζητείται να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο. Την ίδια ώρα, μια σειρά οικόπεδα που είναι χαρακτηρισμένα για σχολική στέγη, (όπως το οικόπεδο στην Καυκάσου στις Συκιές) παραμένουν για δεκαετίες αναξιοποίητα, είτε αποχαρακτηρίζονται (βλ. πρόσφατα στο Δήμο Θεσσαλονίκης).

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών δεν είναι ξεχωριστή ούτε μεμονωμένη. Το ερώτημα είναι γιατί ο Δήμος δεν μπαίνει μπροστά, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, να διεκδικήσει αυτό που έχουν ανάγκη οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες της περιοχής, αλλά επιλέγει να συγκαλύψει το πρόβλημα και να φορτώσει και αυτό το βάρος πάνω τους.

Όσοι αντιμετωπίζουν την αγωγή και τη μόρφωση των παιδιών μας με στατιστικές και δημοσιονομικούς όρους, αναζητώντας την εύκολη λύση, ξεχνούν ότι κατά την προσχολική ηλικία τα παιδιά κατακτούν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι αναγκαία για να ανταποκριθούν στις επόμενες βαθμίδες, το σχολείο, στην ίδια τη ζωή τους. Η ίδια η διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, που είναι κρισιμότατο τμήμα της παιδικής ηλικίας, αποτελεί ένα κατεξοχήν ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Χωρίς την παιδική ηλικία ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αφομοιώσει την κοινωνική κληρονομιά, τον πλούτο των ιδεών και των πρακτικών που η ίδια η ανθρωπότητα κατέκτησε.

Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, να διεκδικήσουν γενναία κρατική χρηματοδότηση ώστε να ανεγερθούν νέα, σύγχρονα και ασφαλή νηπιαγωγεία προκειμένου να στεγαστούν όλα τα παιδιά, με πρόβλεψη χώρων για τη σίτιση, ξεκούραση και ό,τι άλλο είναι παιδαγωγικά αναγκαίο. Επίσης, μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλου του αναγκαίου προσωπικού για να καλυφθούν όλα τα κενά (σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό), με 15 παιδιά ανά τμήμα και με ουσιαστική λειτουργία του ολοήμερου νηπιαγωγείου. Μόνο με αυτούς τους όρους μπορούμε να μιλάμε για πραγματικά Δίχρονη Υποχρεωτική Δημόσια και Δωρεάν Δίχρονη Προσχολική Αγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more