Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Για μια νέα Ευρώπη που θα φέρει μια άλλη Ελλάδα...


√Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης  


Το www.meapopsi.gr φιλοξένησε άρθρα των πολιτικών αρχηγών καθώς και σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Ελληνικής πολιτικής σκηνής, αναφορικά με την συμπλήρωση 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Διάβασα όλα τα κείμενα. Εκτός από τον ξύλινο λόγο, αυτό το οποίο μου έμεινε, είναι ότι η Ευρώπη κούρασε και κουράστηκε με την σημερινή της μορφή. Τέλος παρακολούθησα από την ΕΡΤ, όλες τις τοποθετήσεις των Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων στην εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο ώστε να τιμηθεί αυτή η επέτειος.

Η Ευρώπη έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για την ταυτότητα της, για το μέλλον της, για τους θεσμούς της, για την επόμενη μέρα αλλά και για το παρόν. Θα πρέπει  οι πολίτες να βιώσουν  την ενότητα με την ταυτόχρονη διατήρηση των Κρατικών οντοτήτων  που θα έχουν ενιαία εξωτερική, οικονομική και αμυντική κοινή πολιτική. Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και ο Ευρω στρατός θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Όπως και οι Ευρωεκλογές θα πρέπει να γίνονται με συμμετοχή των Ευρωπαϊκών ομάδων και όχι των Εθνικών Κομμάτων. Τα Κόμματα θα συνεργάζονται με τις ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Θα πρέπει να εξελιχθεί ο θεσμός  των Ευρωπαίων Επιτρόπων και αυτοί αντί να διορίζονται, να εκλέγονται από κάθε Χώρα σύμφωνα με τις Εθνικές προτάσεις.

Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι ένας θεσμός που έχει ξεπεραστεί καθώς δεν προσφέρει τίποτα απολύτως εκτός από κάποιες συζητήσεις κυρίως σε επίπεδο Υπουργών (Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας κ.α.). Επί της ουσίας θα πρέπει να αναβαθμιστεί το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με περισσότερες αρμοδιότητες ενώ θα πρέπει να συγχωνευτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σύνοδο Κορυφής, δημιουργώντας ένας όργανο που θα προτείνει τις πολιτικές της Ευρώπης στα ζωτικής σημασίας θέματα.

Λόγω της μικρής εμπειρίας που έχω αποκτήσει από την συμμετοχή μου σε αρκετές συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Βρυξέλες και Στρασβούργο, η εκτίμηση μου είναι ότι η Ε.Ε. θυμίζει έναν δυσκίνητο δεινόσαυρο που αδυνατεί να κινηθεί γρήγορα και με ευλυγισία, δείχνοντας αρτηριοσκληρωτικά χαρακτηριστικά ενώ ένα βασικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι αποτελείται από πάρα πολλούς διορισμένους οι οποίοι έχοντας αποκτήσει δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, δεν ενδιαφέρονται για την πρόοδο, αλλά βολεύονται με την συντήρηση που φέρνει φθορά και σήψη…

Η λύση στα ζητήματα της Ευρώπης είναι η πραγματική της ενοποίηση. Ίσως και η δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Το ενιαίο νόμισμα βοηθά. Εκεί που υπάρχει το σημαντικό ζήτημα είναι η διαχείριση των μεγάλων Κρατών που λειτουργούν φεουδαρχικά και με μόνο γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον. Αν δεν επιτευχθεί αυτό το μεγάλο στοίχημα, τότε καλύτερα να έρθει το τέλος… Το μόνο σίγουρα είναι ότι η σημερινή κατάσταση δεν βοηθά κανέναν και κυρίως την Χώρα μας!!!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more