Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Οι εφοπλιστές έχουν χεσμένο τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική σημαία!

 





Του Καραπαναγιώτη Ιγνάτη

Ο γνωστός εφοπλιστής, Πάνος Λασκαρίδης, μέχρι πρότινος μέλος της Ένωσης Εφοπλιστών,  ανέφερε σε συνέντευξή του (σε ευρωπαϊκό αξιόπιστο κανάλι και δημοσιογραφική έρευνα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από την χρήση μαζούτ των πλοίων), ότι «Οι εφοπλιστές δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο την ΙΜΟ (International Maritime Organisation) και τον πρωθυπουργό», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «έχουν χεσμένο τον πρωθυπουργό, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Επειδή η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδίσει ένας πλοιοκτήτης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα, τίποτα στην Ελλάδα».

Ο Πάνος Λασκαρίδης κατέληξε λέγοντας ότι: «Μόνο τα γραφεία των πλοιοκτητών είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων μας έχουν ξένη σημαία. Δεν μας νοιάζει η ελληνική σημαία». Οι δημοσιογράφοι έδειξαν το απόσπασμα με τις δηλώσεις Λασκαρίδη στον Γιάννη Πλακιωτάκη ο οποίος προς στιγμήν πάγωσε. Φαντάσου να μην ήταν και φίλος του Μητσοτάκη ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης ...

Ο τρόπος με τον οποίο διατυπώθηκε ο λόγος του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, δείχνει ότι μια μερίδα εφοπλιστών, εκτός από την κυβέρνηση την οποία περιφρονεί, αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις που έχει από τη συμμετοχή της στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO). Για παράδειγμα γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την υποχρέωση να χρησιμοποιούν τα πλοία τους, καύσιμη ύλη με περιορισμένη περιεκτικότητα σε θείο, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μεροληπτώντας υπέρ των εφοπλιστών με την ανάληψη της διακυβέρνησης αμέσως προχώρησε στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα πλοία.

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, ο εφοπλιστής προχώρησε σε ανασκευαστική δήλωση στην οποία, σύμφωνα με τα naftikachronika.gr, αναφέρει τα εξής: «Τις τελευταίες δύο ημέρες δημοσιεύθηκαν σε διάφορα social media δηλώσεις μου, παρμένες από άσχετες συζητήσεις που δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας και φυσικά ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε τον υπουργό Ναυτιλίας».

Μήπως υπάρχει κάτι ασαφές στα λεγόμενα του εφοπλιστή; Ο άνθρωπος είπε αυτό που υποψιαζόμασταν! Είπε ότι, «Οι εφοπλιστές δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο και τον πρωθυπουργό»! Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «έχουν χεσμένο τον πρωθυπουργό, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα"! Αναρωτήθηκε: "Γιατί; Επειδή η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα"! Και εξηγεί ο άνθρωπος: "Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδίσει ένας πλοιοκτήτης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα, τίποτα στην Ελλάδα»! Απλά μαθήματα καπιταλισμού. Το "Κεφάλαιο" δεν έχει πατρίδα, ούτε σημαία. Πάει εκεί που θα κερδίσει περισσότερα. Και όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό κέρδους, τόσο πιο ριψοκίνδυνο είναι. Συχνά γίνεται και αδίστακτο. Στο διάβολο η Χώρα και ο Πρωθυπουργός της, όποιος κι αν είναι. Αν μάλιστα τα "παίρνει" θα τον έχουν στο χέρι και θα έχουν το κράτος και τους θεσμούς του στην διάθεσή τους. Με ελάχιστη συμβολή στην Εθνική Οικονομία. Το καταλάβαμε, δεν χρειάζονται διευκρινήσεις. Ήταν σαφής ο εκπρόσωπος των εφοπλιστών. Κυνικά σαφής!

Είναι πρακτικός άνθρωπος ο εφοπλιστής κ. Πάνος Λασκαρίδης! Δεν χρειάστηκε να αγοράσει ΜΜΕ, όπως ο Μαρινάκης και να εκτίθεται. Χρηματοδοτεί όμως ένα ΜΜΕ (π.χ. το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ) ή και περισσότερα. Όχι φυσικά για να τον υποστηρίξουν. Χεσμένα τα έχει τα ελληνικά ΜΜΕ! Μπορούν όμως να στηρίζουν τον εκλεκτό του Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο επίσης τον έχει χεσμένο! Μέσω της ελεγχόμενης off shore Velvet Success με έδρα τον Παναμά, χρηματοδότησε της επιχείρηση της Μαρέβας Μητσοτάκη, τη Zeus+Dione, δίνοντας 800.000 ευρώ, ενώ φαίνεται να έχει καταθέσει ακόμη 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του μεγαλομετόχου της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Τι δεν καταλαβαίνετε;

Χρειάστηκαν 4 μέρες για να αντιδράσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στις εξευτελιστικές δηλώσεις του εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη, που δήλωσε έτοιμος να αφοδεύσει επάνω στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Απαντώντας σε ερώτηση σε έναν φιλικό ραδιοφωνικό σταθμό, η κυβερνητική εκπρόσωπος ψέλλισε 9 λέξεις: «είναι απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται καμία διόρθωση». Αντίδραση εξαιρετικά χλιαρή θα έλεγα ...

Ο τρόπος που μίλησε ο εφοπλιστής Λασκαρίδης, ήταν βαθιά προσβλητικός. Προφανώς πρώτα απ΄ όλα για τον Μητσοτάκη, που είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, αλλά και για τη χώρα και τους πολίτες συνολικά. Ο Λασκαρίδης, λέγοντας ότι έχει χεσμένο τον πρωθυπουργό και τη σημαία και τα πάντα, επί της ουσίας λέει ότι έχει χεσμένη τη χώρα. Και επί της ουσίας έχει δίκιο. Αυτό που είπε, αν αφαιρέσεις το τραμπούκικο ύφος, είναι ότι οι εφοπλιστές δεν έχουν κανένα πάρε δώσε με την ελληνική οικονομία. Έχουν τις σημαίες τους σε απίθανες χώρες, τις εταιρείες τους σε ακόμα πιο απίθανες, δεν φορολογούνται, δεν υπόκεινται σε κανέναν νόμο. Και έχουν σταματήσει προ πολλού να παράγουν κάποιες αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντέδρασε ο αρμόδιος Υπουργός όταν του έδειξαν τις δηλώσεις Λασκαρίδη, αλλά ούτε και ο Πρωθυπουργός που έχεσε ο Λασκαρίδης. Βλέπετε ο άνθρωπος δώρισε 800.000 € στην επιχείρηση της συζύγου του Πρωθυπουργού. Δώρισε και 50.000 παγουρίνια στα παιδιά του Δημοτικού. Με τέτοια δώρα μπορεί να χέζει όποιον θέλει και να μην προσβάλλονται οι χεσμένοι ...

Στη χώρα που ζούμε δεν υπάρχουν πλέον μηχανισμοί ελέγχου παράνομων ή ύποπτων συναλλαγών. Δεν υπάρχει κοινή γνώμη με γνώση. Αν κάτι ανάλογο είχε συμβεί στη Βρετανία, στη Γαλλία ή στη Γερμανία και αφορούσε τη σύζυγο του πρωθυπουργού και μια εφημερίδα, θα είχε γίνει σάλος, ο πρωθυπουργός θα είχε απολογηθεί και πολύ πιθανόν να είχε παραιτηθεί ή να τον είχε ανατρέψει το κόμμα του. Όμως εμείς ζούμε στην Ελλάδα.

Έδεσσα 6-6-21

(kignatis@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more