Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Ψηφιακό Εργαστήριο της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για τις Οργανώσεις Παραγωγών: ορόσημο στον δημόσιο διάλογο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των συλλογικών σχημάτων & του πρωτογενούς τομέα

 



 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ψηφιακό Εργαστήριο που διοργάνωσε η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, με θέμα «Οργανώσεις Παραγωγών: ένα ισχυρό εργαλείο βιωσιμότητας για τους παραγωγούς και τον πρωτογενή τομέα». 

Πάνω από 300 συμμετέχοντες παρακολούθησαν 11 εξέχοντες ομιλητές από την Ελλάδα και την ΕΕ, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επάνω στο κρίσιμο ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και της υποστήριξης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς αυτή την κατεύθυνση, ανέδειξαν καλές πρακτικές συνεργατικών σχημάτων και εθνικών πολιτικών παροχής κινήτρων και παρουσίασαν τις προοπτικές στήριξης των Οργανώσεων Παραγωγών (ΟΠ) της χώρας, μεταξύ άλλων, μέσα από το τραπεζικό σύστημα αλλά και με την αξιοποίηση της ευφυούς γεωργίας, η οποία μπορεί να διασφαλίσει την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική τους βιωσιμότητα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ιωάννης Οικονόμου και ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου. Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθετήθηκε ο κ. Alexander Stein, ενώ την κατάσταση πραγμάτων στην Ισπανία παρουσίασε ο Gabriel Trenzado Falcon, Διευθυντής της εθνικής συνεταιριστικής οργάνωσης της Ισπανίας Cooperativas agro-alimentarias. Ως καλές πρακτικές συλλογικής δράσης των παραγωγών παρουσιάστηκαν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρό του κ. Ιωάννη Κράββαρη και ο Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων «Ελαιώνας», το έργο του οποίου παρουσίασε ο Πρόεδρος του φορέα κ. Νικόλαος Αθανασόπουλος.

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν οι: Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Επικεφαλής Υπηρεσιών Ευφυούς Γεωργίας της NEUROPUBLIC AE, Γεώργιος Αβατάγγελος, Διευθυντής Κέντρων Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, Σπύρος Μπέτας, Επικεφαλής Κέντρου  Αγροτικών Επιχειρήσεων & Οργανισμών Κεντρικής & Δυτικής Ελλάδας της Τράπεζας Πειραιώς και Έλλη Τσιφόρου, Γενική Διευθύντρια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στο Εργαστήριο, το οποίο συντόνισε ο Διευθυντής της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» κ. Νίκος Λάππας, ήταν ότι η στήριξη της σύστασης και ανάπτυξης συνεργατικών σχημάτων με όραμα, στρατηγική και βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου είναι καταλύτης για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας συνολικά, καθώς οι ΟΠ είναι οικονομικές οντότητες που μπορούν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική ισχύ, το εισόδημα, την ανθεκτικότητα των παραγωγών στις κρίσεις αλλά και να συμβάλλουν στον ταχύτερο και αποτελεσματικότερα πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more