Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Η INTERAMERICAN συμμέτοχος στις «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς»


 


Στο πλαίσιο του σταθερού ενδιαφέροντος για τον Πολιτισμό και της ευθύνης για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, η INTERAMERICAN συνδέεται χορηγικά με την υποστήριξη του νέου πολιτιστικού θεσμού «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 11-13 Ιουνίου, στους Δελφούς, με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα και με τη φιλοδοξία να εξελιχθεί ο θεσμός σε ένα Διεθνές Φόρουμ για τους ανθρώπους του Στοχασμού και των Τεχνών, ως ένα σύγχρονο εργαστήριο πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης.

 

Θεματική αναφορά των φετινών εκδηλώσεων αποτελεί ο Άγγελος Σικελιανός (1884-1951), με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του. Οι δράσεις αφιερώνονται στον Ποιητή, τις ιδέες και το έργο του, ενώ αναδεικνύουν και τον καθοριστικό ρόλο της συζύγου του Εύας Πάλμερ στο κοινό όραμά τους για τις Δελφικές Εορτές, το εμπνευσμένο από την Αμφικτυονία.

 

Οι «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021» θα αναπτυχθούν από τις 11 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου σε έξι περιοχές, στις οποίες έζησε και δημιούργησε ο Άγγελος Σικελιανός: διαδοχικά στους Δελφούς, τη Συκιά στο Ξυλόκαστρο, τη Λευκάδα, τη Σαλαμίνα, την Αίγινα και καταληκτικά στην Αθήνα, στο Περιστύλιο του Ζαππείου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 

 

Η έναρξη των «Ημερών» πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου υπό την αιγίδα και με την παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία χαιρέτισε την ξεχωριστή πρωτοβουλία.

 

Το πρόγραμμα στο θέατρο Φρύνιχος των Δελφών άνοιξε με την παράσταση του έργου «Ευριπίδης μαινόμενος» του Χριστόφορου Χριστοφή, σε σκηνοθεσία του Νίκου Χατζηπαπά, που αποτελεί μέρος της τριλογίας του «Ευριπίδου απόκρυφος βίος». Στον μουσικό πρόλογο, ο Νίκος Ξανθούλης με τη λύρα του ερμήνευσε μουσικά τον «Δελφικό Λόγο» του Σικελιανού. 

 

Το πολιτιστικό τριήμερο, που αναπτύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στο θέατρο Φρύνιχος και σε άλλους χώρους, περιελάμβανε: έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Καρκατσέλη - εικαστικές συνθέσεις με θέμα τη μορφή του Ποιητή, υπαίθρια φωτογραφική δράση «Αναζητώντας τον Άγγελο Σικελιανό στο Φως των Δελφών» με τη συνεργασία του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, έκθεση εικαστικών προσεγγίσεων από την ομάδα Penelope’s Web, ημερίδα πανεπιστημιακών και λογίων για τον Ποιητή και στρογγυλή τράπεζα «για την Τέχνη και τον Πολιτισμό σε εποχές κρίσης». Επίσης, δύο συναυλίες και μουσικό διαγωνισμό σύνθεσης, εμπνευσμένης από την ποίηση του Σικελιανού, καθώς και παρουσίαση δύο μονολόγων: «Ιερός Πανικός» της Εύας Πάλμερ, από την Ευρύκλεια Σωφρονιάδου και ο θεατρικός «Γλαύκος» (σε πρεμιέρα), του Μάνου Λαμπράκη από τη Ρούλα Πατεράκη.

 

Οι «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομίας» συνεχίζονται στις 17-19 Ιουνίου στη Συκιά Κορινθίας, με συζητήσεις, μουσικές και άλλες πρωτότυπες εκδηλώσεις στη βίλα Άγγελου Σικελιανού, στο ανοιχτό θέατρο Βασίλης Γεωργιάδης και στον χώρο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Συκιάς-Ξυλοκάστρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more