Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Γιάννης Οικονόμου: Το πρόγραμμα Leader μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου

  

Στην 9η διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου, συμμετείχε σήμερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Τοπική Διακυβέρνηση και Ανάπτυξη εστιάζοντας στο εμβληματικό πρόγραμμα Leader.

Ο κ. Οικονόμου αφού ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στον  θεσμό, εξέφρασε τη χαρά του αφού η συζήτηση συμπίπτει χρονικά με τα 30 χρόνια εφαρμογής του προγράμματος Leader. Ένα πρόγραμμα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Οικονόμου, που άλλαξε τις τοπικές κοινωνίες. “Το πρόγραμμα Leader έβαλε μία σφραγίδα ανάπτυξης στην περιφερειακή Ελλάδα, από αυτές που κρατούν ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Το Leader είναι το πρόγραμμα που μπορεί Αγροτικής Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι και επιχειρήσεις ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι το βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος Leader είναι ότι δεν βλέπει τον πρωτογενή τομέα κατακερματισμένα αλλά σαν μία ενιαία αλυσίδα αξίας. “Αυτό είναι το μυστικό αν θέλει κανείς να έχει μία αγροτική πολιτική με συνέχεια και να μην τρέχει πίσω από χρηματοδοτήσεις, να δημιουργήσει μία αλυσίδα που κάθε κρίκος θα υποστηρίζει τον προηγούμενο και θα ενισχύει τον επόμενο. Αυτό ακριβώς κάνει το Leader ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, την μεταποίηση, την τυποποίηση και τον πολιτισμό, αντικαθιστώντας ερημωμένες εικόνες και δημιουργώντας ελκυστικούς πόλους για να δουλέψουν, να ζήσουν και να επισκεφτούν οι άνθρωποι”.

“Αυτό που πρέπει κανείς να προβάλει είναι ότι υπάρχουν τρόποι ενίσχυσης του εισοδήματος μέσα από δραστηριότητες που θα δώσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και σε αυτό που ασχολείται με τη γη αλλά και στην κοινωνία στην οποία ζει και εργάζεται” υπογράμμισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας “Στόχος είναι μία ζωντανή ύπαιθρος κόντρα στη συσσώρευση των ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα και το Leader προάγει την ισορροπημένη και  δίκαιη ανάπτυξη”.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Οικονόμου ανέπτυξε τις τρεις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η νέα πρόσκληση εν όψει και της νέας προγραμματικής περιόδου, προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα. 

α) Λιγότερη γραφειοκρατία και εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα ενδιάμεσα στάδια καθυστέρησης,

β) Περισσότερη ενημέρωση και πληροφόρηση για τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τα υπάρχοντα εργαλεία και

γ) Καινούριες θεματικές καλλιεργόντας την κουλτούρα της συνεργασίας.

“Το Leader πρέπει στην επόμενη περίοδο να χρηματοδοτήσει συνέργειες. Αυτό, δηλαδή,  που είναι και το πρώτο του γράμμα L (liaison), δεσμός. Να καλλιεργήσει δεσμούς μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων και ανθρώπων με καινοτόμες ιδέες. Να δημιουργήσει κρίσιμα μεγέθη που θα είναι βιώσιμα και θα κάνουν τη διαφορά” τόνισε ο κ. Οικονόμου στο τέλος της τοποθέτησής του. 

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης:

                      Αθανάσιος Παπαδόπουλος: Mayor of Kalavrita, President of Achaia - Development Agency S.A.

                      Γεώργιος Μαθιουδάκης: Policy Coordinator, Conception & Consistency of Rural Development, DG Agri

                     Marion Eckardt: President, European Leader Association for Rural Development

                      Μιχάλης Σκόρδας: President of Greek Network LEADER

                      Ηρώ Τσίμπρη General Director, Achaia - Development Agency S.A.

Την ενότητα συντόνισε η δημοσιογράφος Γωγώ ΚατσέληLink με την τοποθέτηση του ΥφΑΑΤ Γ.Οικονόμου:  https://www.youtube.com/watch?v=x3CsGDL2bSg

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more