Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

ΚΟΡΩΝΟΚΡΑΤΙΑ -ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

                      Κωνσταντίνος Θειόπουλος 
                      ΜSc Συμβουλευτικής ΄-(τ)
                        ψυχοθεραπείας

 Κορωνοκρατία ο τίτλος του ντοκιμαντέρ  μιλήστε μας για αυτό:


Είναι μια σύνθετη λέξη η οποία δεν υπάρχει κανονικά στο λεξιλόγιο μας, όμως αυτή η ανύπαρκτη σύνθεση των λέξεων κορονοϊός και τρομοκρατία, περιγράφει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη, την υπαρκτή διαταραχή της ζωής μας όπως τη γνωρίζαμε. Πιο συγκεκριμένα θα έλεγα πως είναι ο παραμορφωτικός αντικατοπτρισμός του Μάτριξ, στον οποίο έχει εγκλωβιστεί ο νους μας και δη το σώμα μας. 
Η Κορωνοκρατία ως έννοια δεν είναι απλά ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, αλλά ο τίτλος της νέας ζωής που θέλουν να μας προωθήσουν και το ντοκιμαντέρ είναι απλά ένα ψηφιδωτό πληροφοριών σε ένα συνεργατικό πλαίσιο, το οποίο παίζει το ρόλο ενός ξυπνητηριού και προσπαθεί να δώσει μια ιμπρεσιονιστική ματιά στην πραγματική δυστοπία την οποία ξεκινάμε να διαβαίνουμε. 
Προσέξτε όμως πως χρησιμοποιώ τη λέξη ξυπνητήρι (αν κι αυτή ακόμα περιέχει εννοιολογικό σφάλμα), κι όχι τη λέξη αφύπνιση. Το ξυπνητήρι στην πραγματικότητα είναι ένας μηχανισμός ενόχλησης κι όχι αφύπνισης όπως λανθασμένα πιστεύει ο κόσμος. Το αν θα ξυπνήσει αυτός που κοιμάται, παραμένει στα χέρια αυτού που βρίσκεται σε ύπνο και πολύ πιθανό και σε λήθη. 
Κάποιος επίσης μπορεί να είναι όρθιος, το ξυπνητήρι να χτυπάει ασταμάτητα, αλλά να βρίσκεται σε μια προκαλούμενη χειμερία νάρκη και να ζει μια ονειρική κατάσταση της πραγματικότητας. Αυτό πιθανόν να σημαίνει πως βρίσκεται εγκλωβισμένος και διχασμένος ανάμεσα σε αντικρουόμενες πληροφορίες και έχει καταφύγει σε άρνηση ή και σε γνωστική ασυμφωνία.


Ποιες επιπτώσεις έχουν στην ψυχολογία  του  ανθρώπου τα μέτρα κατά  του κορονοϊού;

Προσωπικά δεν ένιωσα ποτέ πως τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν κατά του κορονοϊού, πιο πολύ μάλιστα ένιωσα πως ήταν κατά των Ελλήνων. Είδαμε τους εαυτούς μας να ζούμε διαρκώς φοβισμένοι και αγχωμένοι, με την απειλή προστίμων για απαγορεύσεις που δεν είχαν ούτε λογική, ούτε επιστημονική τεκμηρίωση, όπως οι απαγορεύσεις στο κολύμπι, το ψάρεμα, στη μουσική, το να βγεις μια βόλτα στην παραλία αργά το βράδυ ακόμα και μόνος σου. 
Βλέπουμε πλέον πως ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού,  φοβάται όταν βλέπει αστυνομικούς λες και έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα. Τους ανθρώπους που μέχρι χθες ο λαός θαύμαζε και ένιωθε προστασία, τώρα αλλάζει πεζοδρόμιο ή κάνει σπασμωδικές κινήσεις να ανεβάσει εκ της σιαγόνας το βρώμικο πανί, για να καλύψει τη μύτη του και να ενδώσει  στο νέο κοινωνικό καθωσπρεπισμό που μας έχει επιβληθεί. Πόσο φυσιολογικό σας φαίνεται εσάς αυτό;
Οι επιπτώσεις των μέτρων είναι όσες και οι πτυχές της ανθρώπινης ζωής, γι’ αυτό και τα αποτελέσματα αυτής της διατάραξης της ψυχής και του σώματος, δε μπορούν να φανούν όλες μέσα από έρευνες τόσο σύντομα, αλλά δυστυχώς θα περάσουν από μια πολυετή επώδυνη εγκυμοσύνη, έως ότου να δούμε τον τοκετό αυτού του βαθύτατου τραύματος. 
Μέσα από τον κλάδο της ψυχονευροανοσολογίας έχει ερευνηθεί η σχέση μεταξύ ψυχολογίας και σώματος σε ότι αφορά την εμφάνιση κάποιων τύπων καρκίνου. Η μόνιμη ενεργοποίηση του οργανισμού απέναντι σε χρόνιο άγχος, μοιάζει να ευνοεί την ανάπτυξη κάποιων τύπων καρκινων και να χειροτερεύει την πρόγνωση τους (πηγή: https://bit.ly/3EcM1hF ). 
Θα μπορούσαν άραγε τα δελτία ειδήσεων να προκαλούν χρόνιο άγχος στους τηλεθεατές και αυτό να χειροτερεύει τα επίπεδα υγείας τους; Για ποιο λόγο 2 χρόνια τώρα δε γίνονται καθημερινές εκπομπές από διεπιστημονικές ομάδες οι οποίες να βοηθάνε τους πολίτες να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους; Εσείς τι πιστεύετε;
Έχουμε δει αποτελέσματα ερευνών τα οποία δείχνουν πως ο καταναγκαστικός εγκλεισμός, έφερε μια σωρεία προβλημάτων στους πολίτες, καθώς αύξησε τα επίπεδα στρες που βίωναν και οι πολίτες οι οποίοι ήδη αντιμετώπιζαν πιο έντονα προβλήματα στην ψυχική τους υγεία, είδαν την κατάσταση τους να χειροτερεύει και φυσικά αυτό είχε και άμεσο αντίκτυπο στη σωματική τους υγεία μέσω των συμπεριφορικών επιλογών τους, με την αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ, τσιγάρων και άλλων βαρύτερων εξαρτησιογόνων ουσιών. (πηγές: https://bit.ly/2XHZlv8 , https://bit.ly/2Zed3q2 , https://bit.ly/3GetDHg , https://bit.ly/30KTN3Y ).


Η άποψη σας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό;

Στο θέμα του εμβολιασμού, υπάρχουν 3 βασικές πτυχές τις οποίες χρειάζεται να κοιτάξουμε. Η ιατρική πλευρά, η νομική και η ψυχολογική. Δε θα αναλωθώ στο να εξηγήσω τη σημαντικότητα των εμβολίων στη ζωή μας, αλλά και στην ποιότητα αυτής καθ όλη της διάρκεια της διαδρομής της ανθρωπότητας, θα σταθώ όμως πως εδώ ίσως να υποπέφτουμε στο ατόπημα ενός γνωστικού σφάλματος, το οποίο ήτο το σφάλμα της επιπολαιης γενίκευσης. 
Δηλαδή, το ότι τα περισσότερα εμβόλια κάνουν καλό, άρα και αυτό το ενέσιμο σκεύασμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα κάνει καλό σε όλους και δεν έχει παρενέργειες, όπως συχνά ακούμε να λένε στα μεγάλα κανάλια. Αυτό είναι κάτι που ούτε οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν το γνωρίζουν.
Δε θα ήθελα να μιλήσω για θέματα εκτός ειδικότητας, αλλά μπορώ να αναφέρω κάποια δεδομένα τα οποία ο καθένας μπορεί να βρει ελεύθερα στο διαδίκτυο. Άρα από ιατρικής πλευράς θα παραθέσω ενδεικτικά ένα απόσπασμα από δημόσιο έγγραφο της ίδιας της Pfizer δια μέσω του FDA (revised 25/6/2021) και ο κόσμος ας κρίνει μόνος του. (πηγή: https://www.fda.gov/media/144414/download)  Βλέπουμε λοιπόν στο τέλος της πρώτης σελίδας:
"Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19 είναι ένα ΜΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ εμβόλιο το οποίο ΙΣΩΣ να κάνει πρόληψη για την Covid-19. ΔΕΝ υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο από τον FDA για την πρόληψη της COVID-19." "ΣΟΒΑΡΕΣ και ΑΠΡΟΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ. Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19 ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ."
Άραγε αυτό από μόνο του, έρχεται σε αντίθεση με τις πληροφορίες που μας δίνουν στα μεγάλα κανάλια οι δημοσιογράφοι και οι ιατροί οι οποίοι βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κάτω από την κυβερνητική φτερούγα;
Ας κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι πίσω στο χρόνο. Για εκατοντάδες χρόνια, οι τότε ιατροί για να ρίξουν τον πυρετό του ασθενή ή να θεραπεύσουν άλλες ασθένειες, προέβαιναν σε αφαίμαξη αυτού. Ο πυρετός σαφώς έπεφτε, αλλά υπήρχε και τεράστια μείωση του αίματος σε κυκλοφορία, άρα πολλές φορές ο ασθενής πέθανε στο τέλος. (πηγή: https://bit.ly/3m5EV8v )


Μην παραλείψουμε να αναφέρουμε πως το DDT στις αρχές, θεωρούνταν αβλαβές για την υγεία. Ένα πανίσχυρο ζιζανιοκτόνο το οποίες είχε εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες στον οργανισμό όπως είδαμε μετά από λίγα χρόνια. (πηγές: https://bit.ly/3Gq0J7h , https://bit.ly/3B99mz8 )
Να θυμηθούμε επίσης πως η τότε ψυχιατρική χρησιμοποιούσε συνεδρίες με ηλεκτροσόκ μέσω ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, για τη «θεραπεία» όπως έλεγαν της ομοφυλοφιλίας. (πηγή: https://bit.ly/3Ef0PwB )
Να αναφερθούμε επίσης πως για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας κι άλλων διαταραχών της ψυχικής υγείας, προτεινόταν η λοβοτομή ως η καλύτερη θεραπεία. (πηγή: https://bit.ly/3Bc6h14 )

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε και ένα από τα πιο πρόσφατα θέματα το οποίο τείνουμε να ξεχάσουμε οι περισσότεροι. Τα τσιγάρα λίγες δεκαετίες πριν, διαφημίζονταν πως όχι απλά δε βλάπτουν την υγεία του καπνίζοντα, αλλά πως κάποια την ευνοούν κιόλας και μάλιστα οι διαφημιστικές καμπάνιες τότε χρησιμοποιούσαν ακόμα και ιατρούς και επιστημονικές έρευνες για την προώθηση των τσιγάρων τους (πηγή: https://bit.ly/3Gqo1tJ )


Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί αναφέρομαι στο παρελθόν. Μα γιατί έτσι μπορούμε να δούμε πως οι  άνθρωποι γενικά και οι επιστήμονες πιο συγκεκριμένα μπορούν να κάνουν λάθη. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από αυτά. Το ζήτημα δεν είναι να χάσει ο πολίτης την πίστη του στην ιατρική, αλλά να επικρατήσει αυτό που πολλοί γιατροί έχουν αναφέρει αυτή τη ζοφερή περίοδο, να αναδυθεί και να επικρατήσει η Evidence Based Medicine, καθώς και η εξατομικευμένη ιατρική, σύμφωνα πάντα με τις αρχές του Ιπποκράτη και του Γαληνού.
Από νομικής πλευράς τώρα, έχουμε μια σωρεία παραβιάσεων διεθνών συμβάσεων, άρθρων του Συντάγματος, του Ενωσιακού Δικαίου κλτ.
Όταν έχουμε αυτή τη σωρεία αντικρουόμενων πληροφοριών στο ιατρικό σκέλος που μόνο άγχος προκαλεί στους πολίτες και ταυτόχρονα βιώνουμε την απίστευτη ψυχολογική πίεση από τα ΜΜΕ και γινόμαστε μάρτυρες καταπάτησης κάθε ανθρώπινου και συνταγματικού δικαιώματος που έχει κερδηθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας, αναρωτιέμαι με ποια επιχειρήματα θα μπορούσε να διαφωνήσει κάποιος.
Ενδεικτικά θα αναφέρω τη Σύμβαση του Οβιέδο, που έχει ενσωματώσει η Ελλάδα στη νομοθεσία της με το νόμο 2619/1998 και έχει μάλιστα υπερνομοθετική ισχύ, άρα είναι όχι απλά πάνω από τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) αλλά και πάνω από τους νόμους. Αναφέρει στο άρθρο 2: «Τα συμφέρονται και η ευημερία του ανθρώπινου όντος θα υπερισχύουν έναντι μόνου του κοινωνικού συμφέροντος ή της επιστήμης» (πηγή: https://bit.ly/3vD7M7m )
Ομοίως να θυμηθούμε και την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (1948). Άρθρο 1. «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης»
Άρθρο 3. « Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια».
Άρθρο 4. «Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής. Η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται».
Άρθρο 5. «Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ούτε σε ποινή ή μεταχείριση σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική». κτλ (πηγή: https://bit.ly/2XJdwQE )
Ελληνικό Σύνταγμα άρθρο 2. Παρ.1 
«Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας».
Άρθρο 5. Παρ. 1
Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητα του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. (πηγή: https://bit.ly/3b4UvLs )
Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό και το ψήφισμα 2361/2021 (7.3.1) του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου «ζητά από τα Κράτη Μέλη να καταστήσουν βέβαιο ότι οι πολίτες έχουν ενημερωθεί ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν υφίσταται πολιτική, κοινωνική ή άλλου είδους πίεση για να εμβολιαστεί, εάν δεν επιθυμεί να το κάνει». (πηγή: https://bit.ly/3B92eCH )
Άρα αφού έχουμε δει πολύ περιληπτικά ένα μικρό κομμάτι από Ιατρικής και Νομικής πλευράς, μένω με την εξής σκέψη από πλευράς ψυχολογίας και διερωτώμαι.  Πώς νιώθω εγώ με την σκέψη πως ένας άνθρωπος, ένας συμπολίτης μου, μέσω έμμεσης βίας, (συμμόρφωση στην αποδοχή του ενέσιμου σκευάσματος ή απόλυση δηλαδή), αναγκάζεται να δεχτεί ένα ξένο αντικείμενο μέσα του και να περάσει με έγχυση ένα υγρό στο σώμα του, το οποίο δε του επιτρέπεται να το ελέγξει πρώτα και δε μπορεί να το βγάλει από μέσα του ακόμα κι αν αλλάξει γνώμη αργότερα και παράλληλα να μη γνωρίζει αν θα βγουν παρενέργειες στο σώμα του και να μην αναλαμβάνει και κανένας την ευθύνη για την όποια προκληθείσα βλάβη ή/και τα έξοδα νοσηλείας του. Πώς σας ακούγεται εσάς αυτό; Τι αίσθημα σας δημιουργεί;
Κατά πόσο είναι πραγματικά δική μας επιλογή τελικά; Κατά πόσο είναι πλασματική η ελευθερία που έχουμε για να κάνουμε το ενέσιμο σκεύασμα ή όχι; Αν δε μπορούμε να συμμετέχουμε στα κοινά, στη διασκέδαση, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, στην ίδια μας την εργασία και δεν έχουμε και τελικά χρήματα στο τέλος, το οποίο θα οδηγήσει και σε μείωση του προσδόκιμου ζωής αλλά και του συνολικού επιπέδου υγείας, τότε σε ποιο ποσοστό άραγε μας δίνεται η επιλογή;
Καθηγητής ιατρικής βγήκε σε τηλεοπτικό κανάλι τον Αύγουστο και δήλωσε «Το ότι ξεκινάει να γίνεται ο εμβολιασμός των ανθρώπων πάνω από 60 στο Ισραήλ με τρίτη δόση, ΔΕ σημαίνει ότι υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα που απαιτούν κάτι τέτοιο! Έχει γίνει ειδική συμφωνία ανάμεσα στη Pfizer και στο Ισραήλ για να γίνει αυτό το πληθυσμιακό πείραμα. Γι'αυτό έχει πάρει πολλές δόσεις το Ισραήλ. Για να κάνει εργασίες στον πληθυσμό, για το τι πρέπει να γίνεται!» (πηγή: https://bit.ly/3np3VHk )
Μπορεί κάποιος να μας πει σίγουρα αν αυτό έχει γίνει και σε άλλες χώρες; Κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο και ηθικό; Μια ιδιωτική εταιρεία δηλαδή, να συνάψει συμφωνία με μια κυβέρνηση για να κάνει πειραματικά σκευάσματα πάνω στον πληθυσμό μιας χώρας;
Επίσης ο ίδιος καθηγητής έχει πει και το εξής: «Φοβάται κανένας Έλληνας που κόλλησε και ανάρρωσε τι θα συμβεί σε 4 χρόνια μετά επειδή έχει εκτεθεί στην πρωτεΐνη ακίδα; Ούτε ένας. Γιατί αν εμβολιαστώ θα πάθω κάτι;» (πηγή: https://bit.ly/3b38VeS )
Δηλαδή μια 25χρονη Ελληνίδα για παράδειγμα, να μην ανησυχεί για το τι παρενέργειες μπορεί να έχει από το υποχρεωτικό ενέσιμο σκεύασμα μετά από 5 χρόνια;


Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Χρειάζεται να προβούμε σε αυτό που ονομάζω νοητική ανοσοποίηση. Στόχος τους είναι ο νους του ανθρώπου και η διαχείριση αυτού μέσω της προπαγάνδας. Μαθαίνουμε να αντιστεκόμαστε στις νοητικές παγίδες που μας στήνουν μέσω προσωπικής μελέτης ερευνών και δεδομένων, ακολουθώντας επιστήμονες οι οποίοι είναι γνώστες των αντικειμένων που εξετάζουμε και προσπαθούμε πάντα στη ζωή μας να έχουμε την κριτική σκέψη και να ακονίζουμε τις δεξιότητες μας στη συναισθηματική διαχείριση, έτσι ώστε να μην γινόμαστε έρμαια του φόβου που εμποτίζεται διαρκώς στις ψυχές μας. 

Μα και αυτοί που υποστηρίζουν την υποχρεωτικότητα, τα lockdowns κτλ ειδικοί δεν είναι;

Δε θα αναφερθώ στο ποιος είναι ο ειδικός ή όχι, αλλά θα τονίσω τη σημαντικότητα της κριτικής σκέψης. Παρουσιάζομαι αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα και μπροστά μου έχω μια σωρεία επιλογών αντιμετώπισης και επίλυσης. Λόγω χρόνου θα μιλήσουμε για τις 2 βασικές ομάδες. Όσοι είναι υπέρ των κυβερνητικών αποφάσεων και όσοι είναι κατά. 
Άρα από τη μία πλευρά έχουμε ένα κυβερνητικό επιτελείο που σε συνεργασία με κάποιους ιατρούς υποστηρίζουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, το οποίο όπως φαίνεται όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είχε και πολύ άσχημα αποτελέσματα, όπως η διάλυση της οικονομίας λόγω των lockdown. Στη διαδικασία αυτή, ανά μερικούς μήνες δίνονται υπέρογκα ποσά στα ΜΜΕ, (πηγή: https://bit.ly/3pwmvzW ) τα οποία σχεδόν πάντα μοιάζουν να υποστηρίζουν φανατικά το κυβερνητικό αφήγημα. Να μη ξεχνάμε και τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες έχουν βγάλει δεκάδες δισεκατομμύρια κέρδος από τα ενέσιμα (πηγές: https://bit.ly/3nkcqDD , https://bit.ly/3juwAtv ).
Από την άλλη πλευρά έχουμε επιστήμονες, δημοσιογράφους και ανεξάρτητους ερευνητές, οι οποίοι μέσα από την επιστημονική τους ιδιότητα και την έρευνα τους, δείχνουν μια διαφορετική οπτική της κατάστασης με δεδομένα και αποδείξεις. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν λογοκρίνονται βαρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε κάποια από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, πολλές φορές υπάρχουν διαγραφές των λογαριασμών τους και πλέον υπάρχουν ακόμα και εισαγγελικές παρεμβάσεις, απειλές προστίμων, αφαιρέσεις αδειών εξάσκησης επαγγέλματος, ακόμα και φυλάκισης όπως προβλέπουν οι νέες επικείμενες τροποποιήσεις σε άρθρο του ποινικού κώδικα, ή και νόμοι όπως ο 4675/2020 και 4682/2020. (πηγές: https://bit.ly/3Ce7h6g , https://bit.ly/3njUFnP )
Να επισημάνουμε πως όλοι αυτοί οι επιστήμονες που βγαίνουν και μιλούν με αποδεικτικά στοιχεία, ΔΕΝ πληρώνονται από κανέναν και μάλιστα τις περισσότερες φορές υφίστανται και συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα στην οικονομική τους κατάσταση, διότι για να είναι σε θέση κάποιος να κάνει τέτοιου είδους έρευνα, απαιτεί όλο τον χρόνο που διαθέτει. Εσείς αν βλέπατε αυτές τις 2 ομάδες, ποια θα σας έβγαζε περισσότερη εμπιστοσύνη και ποια περισσότερη καχυποψία;
Η ανθρωπότητα παρά τα χίλια στραβά και σκοτεινά σημεία που μπορεί να έχει, έχει και ως πηγαία τάση, την ορμή προς την αγάπη, την ελευθερία και την καλοσύνη. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οι άνθρωποι έχασαν ένα μεγάλο μέρος αυτού που λέμε Ανθρωπιά και ενσυναίσθηση. Πιο σωστά θα έλεγα πως αυτό το κομμάτι ίσως να μπήκε σε λήθαργο, όχι ότι εξαφανίστηκε… Αυτό που χρειάζεται είναι το κατάλληλο χώμα, θαλπωρή και φως για να μπορέσει να ανθίσει και πάλι η αξία του ανθρώπου και ίσως τότε θα κατανοήσουμε πως το συλλογικό ασυνείδητο ίσως δημιουργήσει περισσότερο έργο, εκτός από την αφαιρετική έννοια που του προσδίδουμε. 
Οι Έλληνες, είναι από εκείνους τους λαούς που επιλέχθηκαν να χτυπηθούν περισσότερο βάναυσα από άλλους και αυτό κατά μια περίεργη έννοια, είναι προς τιμήν μας. Δεν είναι να μοιρολογούμε, αλλά να νιώθουμε περηφάνια… διότι χτυπούν βαρύτατα αυτούς που φοβούνται περισσότερο. 
Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, ας κάνει ο καθένας μας τον προσωπικό του απολογισμό και ας γίνει ένας φάρος γι’ αυτούς που ακόμα ψάχνουν την Ιθάκη τους. Να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας αλλά και στον πλησίον μας, που θα μας δώσει το χέρι βοηθείας όταν θα το χρειαστούμε. Είμαστε πολύ πιο δυνατοί από όσο μας εκπαίδευσαν να πιστεύουμε κι αν καμιά φορά βλέπουμε τα πράγματα πολύ δυσοίωνα, ίσως να είναι και η κατάλληλη στιγμή να σηκωθούμε από τα γόνατα, τη στάση που μας γαλούχησαν να νομίζουμε ως φυσική. 
Ατομικά χρειάζεται να υπερασπιστούμε την αξία του ανθρώπου και συλλογικά την αξία της Ανθρωπότητας και του Ελληνισμού. 

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος επίλογος σε αυτήν την συνέντευξη σας ευχαριστώ θερμά !!
Και εγώ σας ευχαριστώ 

Από Βίκυ Μπαϊρακτάρη
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more