Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Η πολιτεία μας έχει ξεχασμένους και μας θυμάται μόνο όταν υπάρχει έξαρση φυσικών φαινομένων και αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών

 


                                                                      Γιάννης Ιωαννίδης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ένωσής Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας




Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και κατά δεύτερον για το βήμα που μας δίνεται, προκειμένου να μεταφέρουμε τα προβλήματα του επαγγέλματός μας στους Έλληνες Πολίτες

Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε  ένστολη πορεία διαμαρτυρίας από την Ένωση Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας έξω από το υπουργείο Κρίσης και πολιτικής προστασίας πια τα αιτηματα σας;

Απ. Υπάρχει μια σειρά αιτημάτων και μια πληθώρα προβλημάτων, που δυστυχώς η Πολιτεία συνεχίζει να μην δείχνει την απαιτούμενη προσοχή.

Βασικά μας αιτήματα είναι:

  • H αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό 

  • Η αύξηση της οργανικής δύναμης του Σώματος κατά 4.000 Πυροσβέστες και η αξιοποίηση των Εποχικών μας Συναδέλφων σε αυτές τις θέσεις, διότι οι ελλείψεις είναι τεράστιες και το καλοκαίρι οι Συνάδελφοι εργάζονται για ολόκληρα 24ωρα υπερωριακά, προσπαθώντας να καλύψουν τις υπηρεσιακές ανάγκες που προκύπτουν .

  • Αποζημίωση και θεσμοθέτηση της πρόσθετης εργασίας και των υπερωριών όπως ισχύει σε όλους τους εργασιακούς κλάδους καθώς και αναπροσαρμογή των εκτός έδρας ποσών.

  • Η αποσαφήνιση των όρων της Γενικής-Μερικής Επιφυλακής διότι παρατηρείται κατάχρηση που εξουθενώνει τους Συνάδελφους μου.

  • Τροποποίηση διατάξεων του Νόμου 4662/2020 για τις αδικίες που περιέχει καθώς και την μείωση των μεταθέσεων που ξεσπιτώνει κάθε χρόνο τους Πυροσβέστες.

Ποια η αντιμετώπιση που είχατε από τον αρμόδιο υπουργό ;

Υπήρξε μια ολιγόλεπτη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας, χωρίς να λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε κάποια θέματα αλλά και ότι κάποια άλλα αιτήματα θα εξεταστούν στην πορεία.

Υπήρξε  καταστολή με  ρήξη χημικών και τόνους νερό  η ΓΑΔΑ σε ανακοίνωση της αιτιολογεί την διαταγή αυτή λέγοντας ότι όφειλε να εξασφαλίσει την πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία. Τι απαντάτε σε αυτη την ανακοίνωση της;

Σίγουρα υπήρξαν εικόνες που δεν τιμάνε ούτε το Πυροσβεστικό Προσωπικό αλλά ούτε την Ελληνική Αστυνομία, προσωπική εκτίμηση είναι ότι δεν υπήρξε σωστή συνεννόηση μεταξύ των υπευθύνων της διαμαρτυρίας και του επικεφαλή της ΕΛ.ΑΣ.

Σίγουρα πάντως ο σκοπός της διαμαρτυρίας δεν ήταν η ταλαιπωρία των Πολιτών.

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε από εδώ και πέρα ως ένωση;

Η Ένωση Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας , είναι η μεγαλύτερη Ένωση Πυροσβεστών σε όλη την Ελλάδα, τόσο σε Μέλη, όσο και σε έκταση, καθώς υπάγονται 7 Νομοί στην περιφέρεια μας.

Εμείς ως Ένωση είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων και πάντα διπλά στα Μέλη μας. Συνεχώς κάνουμε παρεμβάσεις, συναντήσεις με Υπηρεσιακούς και Πολιτικούς παράγοντες και καταθέτουμε υπομνήματα με όλα τα αιτήματα μας και τους τρόπους για να βρεθούν λύσεις.

Πώς είναι η ζωή η καθημερινότητα ενός πυροσβέστη στα χρόνια της πανδημίας;

Ως Πυροσβέστες έχουμε σταθεί δίπλα σε όλους τους Έλληνες Πολίτες μας χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση, πάντα με τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Υπήρξαν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλαγές ωραρίων, υπερεργασία σε πολλές υπηρεσίες, εργασία 24ώρη με μία μόνο 24ωρη ανάπαυση για 15 μέρες. Παρόλα αυτά όμως τα προβλήματα, η επαγγελματικότητα μας ήταν άψογη και καλύφθηκαν άριστα όλες οι Υπηρεσιακές μας ανάγκες.


Ποια η στάση της πολιτείας διαχρονικά απέναντι σε αυτόν;

Η πολιτεία πολλές φορές μας έχει ξεχασμένους και μας θυμάται μόνο όταν υπάρχει έξαρση φυσικών φαινομένων και αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών. Τότε μένουν μόνο στα ευχαριστήρια και τα χτυπήματα στην πλάτη, μέχρι τις επόμενες δύσκολες μέρες.

Τα προβλήματα όμως συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα.

Βέβαια κατά διαστήματα υπήρξαν άνθρωποι που βοήθησαν το Πυροσβεστικό Σώμα και το Πυροσβεστικό προσωπικό ειδικότερα.

Ποιο το μήνυμα σας;

Προσωπικά, αποτελεί ύψιστη Τιμή που ηγούμαι  μιας προσπάθειας, μαζί με τους συνεργάτες και τους συνάδελφους μου για να βάλουμε ένα λιθαράκι προκειμένου να καλυτερεύσουν οι συνθήκες του επαγγέλματος μας και να λυθούν όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν το Πυροσβεστικό Προσωπικό.

Οι Συνάδελφοι και Μέλη της Ένωσης, να είναι σίγουροι ότι θα κάνουμε τα πάντα, για όσο καιρό διαρκεί η θητεία μας και έχουμε την εμπιστοσύνη τους, ότι θα είμαστε συνεχώς, με ειλικρίνεια και ευθύτητα, μαχόμενοι δίπλα τους. 

Είτε Συνδικαλιστικά , είτε στην πρώτη γραμμή των συμβάντων……

Απο Βίκυ  Μπαϊρακτάρη








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more