Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Μέλι και κρασί «θύματα» αθέμιτου ανταγωνισμού

 



MELI KRASI 1

Δύο από τα κατ’ εξοχήν εμβληματικά αγροτικά προϊόντα της Ελλάδος,  δίνουν σκληρές μάχες για την επιβίωσή τους στο σκληρό και σε αρκετές περιπτώσεις αθέμιτο ανταγωνισμό. Πρόκειται για το μέλι και το κρασί, για τα οποία είναι σημείο αναφοράς η Κεντρική Μακεδονία για την ποιότητα και τη γευστικότητά τους. Ένα από τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι οι ελληνοποιήσεις είτε άμεσα, όπως συμβαίνει με το μέλι, είτε έμμεσα μέσω παράνομων εισαγωγών σταφυλιών που αφορά την οινοποιία. 

Στον κλάδο του μελιού, υπάρχει μια πολύ μεγάλη παραγωγή στην περιοχή μας, που κυρίως προέρχεται από μικρούς μελισσοκόμους, με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό να έχουν μετεξελιχθεί, να τυποποιούν και να έχουν εξαγωγικούς προσανατολισμούς. Είναι όμως και ένα από τα προϊόντα που υφίσταται πιέσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ πρόσθετο πλήγμα αποτελεί η «ελληνοποίηση» εισαγόμενου μελιού. Χθες ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών Εξαγωγέων Μελιού συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σϊμο Κεδίκογλου, με τον οποίο συζήτησαν σχεδόν όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, ήτοι την παραγωγή, τη διακίνηση, τον έλεγχο του παραγόμενου μελιού, ως και αυτά που αφορούν τις εξαγωγές. Τονίστηκε μάλιστα η αδήριτη ανάγκη να εφαρμόζονται σε απόλυτο βαθμό οι διατάξεις για ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο. «Έχουμε κοινό στόχο την προστασία και ανάδειξη του ελληνικού μελιού», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, που αναφέρθηκε στους διοικητικούς ελέγχους ιχνηλασιμότητας που αποτελούν το βασικό εργαλείο προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτροπή των ελληνοποιήσεων. 

Ο κλάδος του κρασιού

Τα προβλήματα του κλάδου των Οινοποιητικών προϊόντων, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, βάσει απόφασης που έλαβε το Διοικητικό της Συμβούλιο. 

Ειδικά για τις εισαγωγές, προτείνει τη διεξαγωγή διασταυρωτικών ελέγχων ώστε να αποτραπεί η παράνομη είσοδος επιτραπέζιων σταφυλιών και σταφυλιών σταφιδοποιϊας που στρεβλώνουν την αγορά και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό. 

Η Διεπαγγελματική ζητά παρέμβαση της Πολιτείας και για άλλα ζητήματα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή του τρύγου και να αποτραπεί ο κίνδυνος εγκατάλειψης της αμπελοκαλλιέργειας. Εκτός της αντιμετώπισης των παράνομων εισαγωγών, προτείνει την ένταξη όλων των περιοχών της χώρας που παράγουν σταφύλια οινοποϊίας, στα προϊόντα που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. «Ας σημειωθεί ότι το προϊόν επλήγη στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης με την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ενώ δεν έτυχε στήριξης και στη διάρκεια της πανδημίας», επισημαίνει η Διεπαγγελματική, η οποία θα επανέλθει στα θέματα αυτά μετά τη λήξη της περιόδου του τρύγου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more