Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις Δημοτικές εκλογές...




Διλήμματα και αποφάσεις για τους τέσσερις Δημάρχους  



Ξεκίνησε στην ουσία η αντίστροφη μέτρηση, σε ότι αφορά την κατάθεση των συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές.
Αν και μένει αρκετός χρόνος, το σίγουρο είναι ένα ...
Ότι από τώρα αρχίζει ο μεγάλος "πονοκέφαλος" ειδικότερα για τους εκλεγμένους Δημάρχους.
Οι οποίοι, εκτός από τα καθήκοντα τους, θα πρέπει να έχουν και επαφές με υποψήφιους, για την κατάρτηση ισχυρών συνδυασμών.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Αυτή ίσως είναι και η λέξη " κλειδί" , καθώς πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι πολίτες γενικά έχουν απαξιώσει γενικά την πολιτική.
Και η ανανέωση έχει να κάνει πρώτα από όλα με τις νεαρές ηλικίες, και μετά με τα έμπειρα πρόσωπα που επιθυμούν είτε να έχουν μία καλή συνέχεια στην αυτοδιοικητική διαδρομή, είτε να γνωρίσουν την αυτοδιοίκηση για πρώτη φορά και να προσφέρουν σε αυτήν, βάσει των γνώσεων που διαθέτουν.
Με άλλα λόγια, απαιτείται το "πάντρεμα " της νεανικής ορμής με την εμπειρία.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ;
Ειδικά για τους Δημάρχους που έχουν μακρόχρονη θητεία.
Οι Δήμαρχοι Έδεσσας και Πέλλας ( για παράδειγμα) Δημήτρης Γιάννου και Γρηγόρης Στάμκος, εκτός από τους ήδη υπάρχοντες συμβούλους πρέπει να αντισταθμίσουν την μακρόχρονη θητεία τους, με την είσοδο νέων ανθρώπων στα ψηφοδέλτια τους.
Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί την πηγή ανερχόμενων ατόμων στην πολιτική.
Σε ότι αφορά την Δήμαρχο Σκύδρας, βρίσκεται ήδη στην δεύτερη θητεία της και προβάλλει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί στις εκλογές του 2023.
Άρα θα έχει ευελιξία στην κατάρτηση του ψηφοδελτίου της.
Αφήσαμε τέλος, τον Δήμαρχο Αλμωπίας Χρήστο Μπάτση, επειδή έχει κάνει μόλις μία θητεία.
Από εκεί και πέρα κατά γενική ομολογία, έχει περάσει μία περίοδο αμφισβήτησης.
Στον χρόνο που απομένει, θα προσπαθήσει σίγουρα να το ξαναφτιάξει, να κάνει τις επιλογές σε υποψήφιους, αλλά και αν μπορεί να "σπάσει " την παράδοση, που θέλει τους κατοίκους της Αλμωπίας να ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια άλλον για Δήμαρχο.
Θυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι οι Δήμαρχοι Πέλλας, Σκύδρας και Αλμωπίας, έχουν δηλώσει από νωρίς ότι θα είναι υποψήφιοι, ενώ κατά την πάγια τακτική του, ο Δήμαρχος Έδεσσας, δεν το έχει ανακοινώσει ακόμα.

ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Στις παρακάτω στήλες, μπορείτε να δείτε αναλυτικά, τι διαθέτει ο κάθε Δήμαρχος στο δυναμικό του 13 μήνες πριν τελική αναμέτρηση.
Ειδικότερα όλους αυτούς που διαθέτουν καίριες θέσεις στα διοικητικά.
Ο/Η κάθε Δήμαρχος, διαθέτει ένα σύνολο ατόμων, που έχουν εκλεγεί στις εκλογές του 2019.
Ξέρουν πολύ καλά ότι με την σωστή αξιοποίηση, μπορούν και να τους φέρουν τη νίκη.
Να γιατί, τουλάχιστον στην τελευταία χρονιά, φροντίζουν να βάζουν στην διοίκηση, κάποιους που πιστεύουν ότι μπορούν να αποδώσουν καλύτερα.
Ωστόσο, όλοι αποτελούν μετρήσιμη δύναμη, που εκτός απροόπτου θα βρίσκονται και πάλι στις λίστες των υποψηφίων.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που μπορούν να θεωρηθούν" ξένο σώμα" ή και που για διάφορους λόγους, δεν επιθυμούν να συνεχίσουν την αυτοδιοικητική τους διαδρομή.
Αν θέλετε πάλι την άποψη μας, σε αυτή την περίοδο δεν θα επιθυμούσαμε να βρεθούμε στην θέση των τωρινών Δημάρχων.
Έχουν να σκεφτούν πολύ σοβαρά τις επιλογές που θα κάνουν, πρέπει να κάνουν επαφές, πρέπει να συνθέσουν ισχυρό ψηφοδέλτιο και αναλογικό για κάθε περιοχή, πρέπει να αμβλύνουν τις οποίες αντιθέσεις μπορεί να υπάρχουν, μεταξύ συνυποψηφίων και ταυτόχρονα να παρουσιάσουν έργο.
Όλα αυτά μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2023 και όποιος αντέξει.

ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι επόμενες Δημοτικές εκλογές θα γίνουν με νέο εκλογικό και νομοθετικό πλαίσιο όπως ο νόμος ορίζει. Έτσι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα εκλογής δημάρχου ή περιφερειάρχη από τον α' γύρο αν έχει συγκεντρώσει ποσοστό 43% +μία ψήφο. Οι βασικές αλλαγές με το νόμο

-Επαναφορά της 5ετούς θητείας [από τέσσερα (4) που ισχύει σήμερα]. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024.

-Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.

-Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
-Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

-Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.

-Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.

-Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους, με στόχο τον εξορθολογισμό, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ. -Σημειώνεται, δε, ότι μετά τη δημόσια διαβούλευση, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες που εξεφράσθησαν, επήλθαν στοχευμένες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δήμος που αποτελείται από περισσότερες από έξι (6) δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.

-Εξορθολογίζεται και συστηματικοποιείται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων, λαμβανομένων υπόψιν και παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

-Επαναδιατυπώνονται με σαφήνεια και πληρότητα δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ.

-Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

-Τέλος και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more