Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Ξεπουλάνε σαν τρελές… οι σόμπες στην Πέλλα

 


«Εχουμε ξεπουλήσει και ψάχνουμε να προμηθευτούμε και πάλι για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών», λένε επιχειρηματίες του κλάδου

Τεράστια ζήτηση παρουσιάζουν φέτος οι ξυλόσομπες, με όλο και περισσότερους καταναλωτές να σπεύδουν για την αγορά τους, προκειμένου να «βγάλουν» τον δύσκολο χειμώνα. 


Ο μαινόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει ως επακόλουθο την ενεργειακή κρίση και τη δραματική αύξηση των τιμών των καυσίμων, έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Ηδη, από το καλοκαίρι, πολιτικοί παράγοντες τόνιζαν ότι θα είναι δύσκολος ο χειμώνας και σύστηναν στους πολίτες να αναζητήσουν νέες μεθόδους θέρμανσης.

Οι πολίτες, από το καλοκαίρι κιόλας, είχαν ξεκινήσει σε αναζήτηση πιο οικονομικών τρόπων θέρμανσης, μια και το φυσικό αέριο φάνηκε ότι θα ξεπερνούσε κατά πολύ την περσινή τιμή. Ωστόσο, παρόμοια ανοδική πορεία πήρε και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Επόμενη επιλογή: οι σόμπες. Ξυλόσομπες, σόμπες πέλλετ, υγραερίου και αλογόνου έχουν, μετά από χρόνια, την τιμητική τους. Μπορεί οι τελευταίες να μη συμφέρουν, λόγω αύξησης στην τιμή του ρεύματος, ωστόσο και πάλι ο κόσμος δείχνει σχετική προτίμηση.

Όπως αναφέρει στην Άποψη, ο Χρήστος Ορφανίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη θέρμανσης και σόμπας, η ζήτηση που γνώρισε φέτος η συγκεκριμένη κατηγορία θέρμανσης είναι διπλάσια, αν όχι και τριπλάσια. «Εχουμε μεγάλο θέμα με τη ζήτηση φέτος, καθώς δεν υπάρχει αρκετή ελληνική παραγωγή και οι εισαγωγές είναι περιορισμένες. Εχουμε ξεπουλήσει και ψάχνουμε να προμηθευτούμε και πάλι για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ποιο φαίνεται να είναι το προφίλ των πελατών, ο κ. Ορφανίδης επισημαίνει ότι το 90% των παραγγελιών αφορά σε νέους πελάτες. «Ανθρωποι που πέρυσι χρησιμοποιούσαν το καλοριφέρ, φέτος επιλέγουν τις σόμπες ως πιο οικονομική λύση. Ιδιαίτερη ζήτηση σημειώνεται σε όλο το νομό Πέλλας αλλά ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο.  Τα απομακρυσμένα χωριά είχαν ανέκαθεν στην προτίμησή τους τις σόμπες», αναφέρει ο ίδιος.

Πρώτη στις προτιμήσεις των καταναλωτών έρχεται η ξυλόσομπα, μια και τα ξύλα αποτελούν, ακόμη, τη φθηνότερη επιλογή, ενώ ακολουθεί η σόμπα υγραερίου. Ο κ.Ορφανίδης  σημειώνει ότι, φέτος, η προμήθεια σόμπας είναι μακροπρόθεσμα πιο οικονομική, ωστόσο η τιμή αγοράς της αυξήθηκε ραγδαία σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση στην τιμή του σιδήρου από 0,50 σε 1,60 ευρώ, «ανέβασε» τις τιμές σε ποσοστό περίπου 40%.

Οι πολίτες, σίγουρα, θα πρέπει να βρουν εγκαίρως τρόπους θέρμανσης μια και ο χειμώνας πλησιάζει και οι επιλογές περιορίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more