Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

έπεσαν 80 εκατομμύρια στα ΑΤΜ της Πέλλας!!!

 


Δώρα και συντάξεις ζεσταίνουν την αγορά




- Να συγκρατήσουν τις τιμές προσπαθούν οι καταστηματάρχες, ενώ οι καταναλωτές μετρούν και το τελευταίο ευρώ…

- Γύρω στο 10% πιο ακριβό το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

• Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά στα Γιαννιτσά, στην Σκύδρα, στην Έδεσσα και στην Αριδαία, με τους εμπόρους να περιμένουν αυτές τις μέρες που θα κορυφωθούν τα ψώνια να πάρουν και οι ίδιοι μια «ανάσα» ρευστότητας, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η κίνηση λόγω της ακρίβειας είχε παγώσει, μαζί και οι τζίροι των επιχειρήσεων. 

Μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, να μην επιτρέπουν μεγάλα ανοίγματα, αφού οι καταναλωτές μετρούν και το τελευταίο ευρώ, ωστόσο καθώς κινούμαστε προς την τελική ευθεία, η κίνηση προοδευτικά αυξάνεται, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας στην τοπική αγορά, η οποία ήδη λειτουργεί με εορταστικό διευρυμένο ωράριο. Μάλιστα αρκετοί επέλεξαν να βγουν στην αγορά και χθες Κυριακή, ενώ από σήμερα, Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με ωράριο 09.00 – 14.30 και 17.30 – 21.00. To Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου, Παραμονή Χριστουγέννων θα είναι ανοιχτά 09.00 – 16.00, ενώ στις 25 και 26 Δεκεμβρίου θα μείνουν κλειστά. Από την Τρίτη 27 μέχρι την Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν και πάλι ώρες 09.00 – 14.30 και 17.30 – 21.00. Το Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου, Παραμονή Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοιχτά 09.00 – 16.00, ενώ την Κυριακή 1 και τη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά. Οι συνταξιούχοι έλαβαν περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ εχθές στο νομό Πέλλας από συντάξεις και δώρα ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί το δώρα Χριστουγέννων καθώς και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Η αγορά αναμένεται να ζεσταθεί περεταίρω. 

Πιο ακριβό!

Την… τιμητική τους βέβαια αυτές τις μέρες έχουν τα παιδιά, γι’ αυτό και παρατηρείται κίνηση στα παιδικά καταστήματα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πηγαίνει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο όσο και να γίνονται κάποιες προσπάθειες συγκράτησης των τιμών, αναμένεται να είναι γύρω στο 10% πιο ακριβό συγκριτικά με πέρυσι, λόγω των αυξήσεων των τιμών σε πρώτες ύλες, ενέργεια, κόστος μεταφοράς κ.α. Εξάλλου, οι τιμές των προϊόντων που απαρτίζουν το γιορτινό τραπέζι (κρέατα, αρτοσκευάσματα, τυροκομικά, γλυκά, ποτά και αναψυκτικά) ακολουθούν εδώ και καιρό σταθερά ανοδική πορεία. 

Τα εορταστικά καλάθια

Και θα ήταν ακόμη πιο ακριβά εάν δεν ήταν στη μέση και η κυβερνητική πρωτοβουλία με το «καλάθι του νοικοκυριού» που στοχεύει σε μια κάποια συγκράτηση των τιμών σε βασικά είδη. 

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει βγει στον «αέρα» και το «καλάθι των Χριστουγέννων», το οποίο θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει και χριστουγεννιάτικα είδη, όπως γαλοπούλα, μοσχάρι και γλυκίσματα (βασιλόπιτα ή τσουρέκι και η σοκολάτα).

Πρεμιέρα έκανε και το «καλάθι του Άη Βασίλη» που αφορά στην αγορά παιδικών παιχνιδιών και το οποίο θα εφαρμοστεί αποκλειστικά για την περίοδο των γιορτών έως και τις 11 Ιανουαρίου. Τα προϊόντα θα φέρουν στο ράφι πώλησης το ειδικό σήμα που έχει δημιουργηθεί ώστε να τα γνωρίζουν οι καταναλωτές, ενώ η σχετική λίστα με τις τιμές θα αναρτάται στο e-καταναλωτής όπως γίνεται και στο αντίστοιχο «καλάθι του νοικοκυριού».

Δώρα – συντάξεις – επιδόματα 

Βέβαια, οι περισσότεροι καταναλωτές εδώ και καιρό κυνηγούν τις προσφορές, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, οι οποίες βέβαια ενόψει εορτών έχουν πολλαπλασιαστεί. 

Ωστόσο, σημαντική ανάσα στους καταναλωτές αναμένεται να δώσει η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, όπως και η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου που θα δοθούν νωρίτερα για να διευκολυνθούν οι συνταξιούχοι ενόψει των εορτών. Αυτή την εβδομάδα όμως καταβάλλονται όλες σχεδόν οι ενισχύσεις και τα επιδόματα, τα οποία αναμένεται βοηθήσουν τόσο τους καταναλωτές που θα μπορέσουν να ψωνίσουν για τα Χριστούγεννα, όσο και τους εμπόρους που περιμένουν τις τελευταίες μέρες για να «ζεσταθεί» η αγορά. 

Μέχρι μεθαύριο, Τετάρτη λοιπόν αναμένεται να πληρωθεί το Δώρο Χριστουγέννων, ενώ από την ίδια μέρα θα ξεκινήσει η καταβολή συντάξεων Ιανουαρίου. Πιο συγκεκριμένα μεθαύριο, Τετάρτη θα καταβληθεί ποσό 583,5 εκατ. ευρώ σε 946.045 δικαιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 775 εκατ. ευρώ σε 1.523.920 συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ, των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9. Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί ποσό 520 εκατ. ευρώ σε 1.527.420 συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8. Την ίδια ημέρα (23 Δεκεμβρίου) θα καταβληθούν 6,6 εκατ. ευρώ σε 17.750 δικαιούχους για προκαταβολή σύνταξης Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του Ν. 4778/2021. Θα καταβληθούν επίσης 23,3 εκατ. ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Τέλος, στο πλαίσιο των έκτακτων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ θα καταβληθεί αύριο, Τρίτη η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε 947.560 ευάλωτους συνταξιούχους. Το συνολικό κονδύλι για την εν λόγω καταβολή ανέρχεται σε 236,8 εκατ. ευρώ.

Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν κατά την ίδια περίοδο οι εξής καταβολές:

- 17 εκατ. ευρώ σε 42.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

- 21 εκατ. ευρώ σε 5.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

-1 εκατ. ευρώ σε 4.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

- 1 εκατ. ευρώ σε 2.000 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Επιπροσθέτως, συνεχίζεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ (διαδικασία που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΔΥΠΑ για την υποβολή των απαραίτητων στοιχείων) σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.

Από τον ΟΠΕΚΑ θα πραγματοποιηθούν αύριο, Τρίτη οι τακτικές πληρωμές προνοιακών επιδομάτων για τον τρέχοντα μήνα, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει η καταβολή και της εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θεσπίστηκε για αναπήρους, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more