Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Προς την σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για τον Περιφερειακό τύπο

 


Από αυτή εδώ την στήλη πολλές φορές σχολιάζουμε τα θέματα της επικαιρότητας έτσι όπως διαμορφώνονται από την κοινή γνώμη. Και αυτή την εβδομάδα έχουμε αρκετά θέματα όπως η σύλληψη της κας Καϊλή. Η κατάθεση από πλευράς Κυβέρνησης του νομοσχεδίου για τον Περιφερειακό τύπο, βάζει νέες βάσεις για την επόμενη μέρα των εφημερίδων. Ένας νέος νόμος λοιπόν, ο νόμος Οικονόμου θα έρθει να διαδεχθεί τον νόμο Ρουσόπουλου αλλά και των διορθώσεων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2015-2019.


Τον τελευταίο καιρό δημοσιογραφικές Ενώσεις και σύνδεσμοι τοπικών εφημερίδων έχουν εκδώσει ανακοινώσεις τοποθετημένοι για το νέο νομοθέτημα. Δυστυχώς με έκπληξη διάβασα την υβριστική και άκρως συκοφαντική ανακοίνωση του Συνδέσμου ημερήσιων τοπικών εφημερίδων, όπου εκτός των άλλων απειλεί την Κυβέρνηση, απειλώντας και επιχειρώντας να αλλοιώσει την ουσία και το πνεύμα της νομοθετικής παρέμβασης. 


Η εφημερίδα μας με τον έχοντα την τιμή να γράφει, εγκαίρως εξέφρασε στα κέντρα αποφάσεων αλλά και με ενημέρωση των τοπικών Βουλευτών όλων των Κομμάτων, τις θέσεις, τις προτάσεις και τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στο παρόν νομοθέτημα. Έτσι με πράξεις αποδεικνύουμε ως ανεξάρτητη εφημερίδα, ότι αποτελούμε ουσιαστικά και θεσμικά τον συνομιλητή της εκάστοτε κυβέρνησης και των κομμάτων, έχοντας ως πρωταρχικό της μέλημα την θωράκιση του κλάδου, με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων του περιφερειακού τύπου και των επιχειρήσεων τύπου που έχουν τους δικούς τους κανόνες λειτουργίας. 


Είναι αλήθεια ότι η  σύσταση Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση από την πολιτεία, αλλά σίγουρα βάζει  τέλος σε ένα άναρχο περιβάλλον που γιγαντώθηκε παρασιτικά εις βάρος των υγειών επιχειρήσεων Τύπου. Σε αυτή τη κατεύθυνση ως εφημερίδα και εκδοτικό συγκρότημα μας βρίσκει σύμφωνους οι προτεινόμενες διατάξεις για τη θέσπιση κριτηρίων λειτουργίας σάιτ και ιστοσελίδων.


Ένα βασικό θέμα που θεσπίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ορθώς, είναι η  αναγνώριση της ιδιότητας του δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη/εκδότη ή μέλος της εκδοτικής εταιρείας με την προϋπόθεση που προβλέπεται, της ασφάλισης στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία, υπενθυμίζοντας σε όσους επιχειρούν να διαστρεβλώνουν μονίμως και εσκεμμένα την πραγματικότητα ότι: Ο ρόλος των επαρχιακών εφημερίδων παραμένει κυρίαρχος στις κατά τόπους κοινωνίες και η δυνατότητα των απασχολούμενων δημοσιογράφων και προσωπικού καθορίζεται από τα πληθυσμιακά και οικονομικά δεδομένα της κάθε περιφερειακής ενότητας. Άλλωστε οι εκδότες στην συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονται και ως δημοσιογράφοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που κατέχουν. 


Σήμερα σε όλη την επαρχία αλλά και στον νομό μας, υπάρχουν πολλές εφημερίδες που πραγματικά με κόπο και προσπάθεια κυκλοφορούν. Αυτές οι εφημερίδες απαιτούν σεβασμό από όλους στο μόχθο των ιδιοκτητών εκδοτών της περιφέρειας που κρατάνε όρθιο το οικοδόμημα του επαρχιακού Τύπου, κάτω από αντίξοες συνθήκες.


Όσοι ατυχώς ονειρεύονται ότι θα χειραγωγήσουν  μέσω 10-15 συγκροτημάτων όλη τη χώρα, εκβιάζοντας και απειλώντας με ανακοινώσεις και δημοσιεύματα την εκάστοτε κυβέρνηση και τα κόμματα, να μην παραλείπουν ότι η ΕΙΗΕΕ σεβόμενη τον ρόλο της θα στέκεται με παρρησία κι επιχειρήματα απέναντί τους και θα κερδίζει κάθε φορά την μάχη  απέναντι στις καταστροφικές πρακτικές τους, για τη δημοκρατία και τον τόπο. Είναι τα ίδια συγκροτήματα που αφού πήραν θαλασσοδάνεια που δεν τα πλήρωσαν, έκαναν φαρανοϊκού τύπου τυπογραφεία με τα λεφτά του Κράτους, οι ιδιοκτήτες τους διήγαγαν πολυτελή ζωή, τώρα έχουν ως σχέδιο τους τον αφανισμό σχεδόν όλων των εφημερίδων της Περιφέρειας ώστε να πάρουν όλα τα Κρατικά χρήματα και για άλλη μια φορά η πολιτεία να τους σώσει από βέβαιη καταστροφή. 


Αλλαγές χρειάζονται να γίνουν ιδιαίτερα στις εφημερίδες που με την ίδια εκδοτική εταιρία έχουν παραπάνω της μιας εφημερίδας. Όπως και κάποιες άλλες λεπτομέρειες και ελπίζουμε αυτές οι διορθώσεις να γίνουν στις επιτροπές. Για άλλη μια φορά λοιπόν η αλήθεια κερδίζει το ψέμα και το φως το σκοτάκι. Το θάρρος μετά τον ειλικρινή διάλογο να επικρατεί σε σχέση με την διαπλοκή την διαφθορά και τα παιχνίδια κάτω από το τραπέζι που θέλουν να παίξουν τα 10-15 συγκροτήματα του Περιφερειακού τύπου που κάποιες εξ αυτών στον δημόσιο βίο της κυκλοφορίας τους διήγαγαν εκτός από πολυτελή βίο και βιο δημοσία δαπάνη και ο νοών νοείτω... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more