Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Ανησυχία για το νέο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας

 KORONOIOS DEIGMATA THETIKA 1 8 2021

• Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς το νέο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας το οποίο μάλιστα στοίχισε τη ζωή σε 20 συνανθρώπους μας, την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.

Η νόσος βρίσκεται σε έξαρση και στην Κρήτη, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Παν/μίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη  να απευθύνει έκκληση στους συναδέλφους του ιατρούς «με το παραμικρό σύμπτωμα να κάνουν τεστ στους αρρώστους και εφόσον έχουν ένδειξη κοροναϊού, να συνταγογραφούνται πάραυτα αντιικά φάρμακα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι πάρα  πολύ κρίσιμα και χρήσιμα».

Εξήγησε πως: «οι βιολόγοι μιλούν για ίσως ένα νέο εξελικτικό άλμα του κορονοϊού. Μην ξεχνάτε ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, είχαμε αυτές τις 30 αλλαγές της ακίδας από τις οποίες προέκυψαν τα στελέχη της Όμικρον που μας ταλαιπωρούν έως σήμερα. Επομένως, είναι ένα στέλεχος υπό παρακολούθηση, να δούμε πώς συμπεριφέρεται και ως προς τη μεταδοτικότητα του και ως προς τη νοσογόνο του και παθογόνο του δύναμη. Ελπίζω ότι είναι ένα στέλεχος το οποίο δεν θα μας βάλει σε μια νέα αφετηρία.  Πάντως είναι πολύ ανησυχητική αυτή η δυναμική του κορονοϊού που κάθε 4, 5, 6 μήνες αλλάζει και μας δίνει επιδερμικά κύματα, τα οποία έστω το φέρνουν στην επικαιρότητα και έστω επιδεινώνουν την κατάσταση στα υγειονομικά ιδρύματα» είπε ο κ. Τζανάκης. 

Σχετικά με το νέο εμβόλιο, ο καθηγητής σημείωσε πως «πιάνει όλες τις παραλλαγές της Όμικρον συμπεριλαμβανομένης πιθανότατα και της Eris, που όπως είπαμε, αναφέρεται στην αρχαία θεά των Ελλήνων, η οποία αντιπροσώπευε δυστυχώς τη ζήλια και τη διχόνοια». «Η ανοσία όντως έχει μειωθεί, σίγουρα όμως τα κύτταρά μας, η άμυνά μας και τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης, θυμούνται ότι αυτός δεν είναι καλός τύπος που μπαίνει στο σώμα μας και κάπως αντιδρούν», συνέχισε για να προσθέσει πως πιθανότατα θα υπάρξει ισχυρή σύσταση από τις αρμόδιες επιτροπές εμβολιασμού, όπως και τη δικιά μας Εθνική Επιτροπή σχετικά με τον εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more