Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

"Έξυπνες Ιδέες για την Πρόληψη της Άνοιας" - Μια επιτυχημένη εκδήλωση στα Γιαννιτσά



ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΙΣΚΟΥ

Ημερίδα με θέμα ”Έξυπνες ιδέες για την πρόληψη της Άνοιας” πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών” με ομιλήτρια την Νευρολόγο-Ψυχίατρο, Θεολόγο, Ερευνήτρια, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ κ. Μάγδα Τσολάκη.
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε με την ευγενική χορηγία της ”ΡΟΔΙ-ΕΛΛΑΣ Α.Ε” που έχει έδρα το Δυτικό του δήμου Πέλλας και του δήμου Πέλλας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ 




Πως εμπλέκεται η ”Ρόδι-Ελλάς Α.Ε”; Θα σας εξηγήσω παρακάτω και θα καταλάβετε.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια ασθένεια που κυρίως αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες και καθώς το προσδόκιμο ζωής, με την πρόοδο των επιστημών και κυρίως της ιατρικής επιστήμης, έχει ανεβεί, συνεπώς όλο και περισσότερα κρούσματα έχουμε. Συνεπώς είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί πλέον μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων και ταυτόχρονα ταλαιπωρεί και όλα τα μέλη της οικογενείας στην οποία ανήκει ο ασθενής.
Το παρακολουθήσαμε και σας μεταφέρω τη γνώση, γιατί ξέρουμε όλοι πως η γνώση είναι δύναμη. Με δεδομένο ότι η γνώση ανανεώνεται συνεχώς σχετικά και μ αυτό το θέμα, αφού οι έρευνές και οι μελέτες δεν σταματάνε, θα σας μεταφέρω τι ισχύει σήμερα, σύμφωνα με τα μηνύματα της διοργανώτριας και συντονίστριας ερευνών κ. Μάγδας Τσολάκη, όσον αφορά την πρόληψη της Άνοιας.
Σημαντικά είναι όλα τα πεδία, όπως επιδημιολογία, παθογένεια, πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση. Θα περιοριστώ στην πρόληψη, γιατί οι γνώσεις που έχουν ανακαλυφθεί είναι πάρα πολλές και μας τις παρουσίασε η ομιλήτρια. Η πρόληψη είναι μια διαχρονική συζήτηση, όμως υπάρχουν μη τροποποιήσιμοι παράγοντας κινδύνου αυτή τη στιγμή, ίσως στο μέλλον θα μπορούμε να τους αλλάξουμε όταν προχωρήσει η γνώση.
Υπάρχουν όμως και οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου συγχρόνως με τους προφυλακτικούς παράγοντες κινδύνου.
Μπορούμε να γεράσουμε όμορφα, αλλά και άσχημα. Παρακάτω θα αναλύσω — πάντα σύμφωνα με τις γνώσεις της κ. Μάγδας Τσολάκη – πως μπορούμε να γεράσουμε όμορφα και να έχουμε την ίδια δύναμη όπως είχαμε σε μικρότερες ηλικίες.
Σημαντικό παράγοντα παίζει η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση. Μη τροποποιήσιμος
παράγοντας είναι η ηλικία. Η ιατρική επιστήμη έχει βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής, αλλά εκείνο που δεν κατάφερε είναι να μεγαλώνουμε όμορφα και χωρίς προβλήματα. Δεύτερο, που δεν μπορούμε να αλλάξουμε είναι το οικογενειακό ιστορικό, ο καθένας έχει το δικό του DNA, επομένως εάν κάποιος από τους γονείς έχει πάθει μία μετάλλαξη και έχει πάθει άνοια, η πιθανότητα τότε να πάθουμε άνοια είναι 50%, εάν όμως έχει παράγοντα κινδύνου, είναι ανάλογα ποιον παράγοντα κινδύνου έχει. Αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης .
Υπάρχει και η οικογενής (γενετικά κληρονομούμενο νόσημα που συνδέεται) νόσος Αλτσχάιμερ, όπου εδώ εάν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου στο οικογενειακό ιστορικό υπάρχει ο κίνδυνος μέχρι και 25 φορές να πάθουμε Αλτσχάιμερ, άρα το 50 % θα το πάθουν. Επίσης τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν πιθανότητα να πάθουν άνοια στο 90%, εάν ζήσουν πάνω από την ηλικία των 40 χρόνων.
Η επιδημιολογία Άνοιας : ο Επιπολασμός (πόσο συχνό είναι το φαινόμενο), η Επίπτωση ( τα καινούργια περιστατικά), οι παράγοντες κινδύνου, οι προφυλακτικοί παράγοντες, το κόστος και η θνησιμότητα.
Οι πρώτες μελέτες για την επιδημιολογία της άνοιας έγιναν το 1926, δηλαδή 16 χρόνια μετά την πρώτη ανακοίνωση του Αλτσχάιμερ. Στον εγκέφαλο του συνδρόμου Down παρατήρησαν τις ίδιες αλλοιώσεις, το 1932. Το 1952 παρατήρησαν πως υπάρχουν οικογένειες με Αλτσχάιμερ, το 1965 παιζόταν ότι το αλουμίνιο φταίει και πρέπει να το βγάλουμε από τη ζωή μας, αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχουμε καταλήξει εάν φταίει το αλουμίνιο. Το 1969 γίνονται οι πρώτες μελέτες για επιπολασμό και επίπτωση και το 1980 αρχίζουν να γίνονται οι πρώτες μελέτες ασθενών σε σύγκριση με φυσιολογικούς.Το 1990
γίνονται πολλές μελέτες μαζί. Το φύλλο επίσης είναι σημαντικό, οι γυναίκες πάσχουν πιο συχνά από άνοια. Το 2005 διεθνώς ασχολούνται με το φαινόμενο και λένε για πρώτη φορά ότι το 2040 θα έχουμε 80 εκατομμύρια ασθενείς με άνοια.
ΠΡΟΛΗΨΗ : Δημοσίευση από το έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του 2024 έχουμε 14 παράγοντες κινδύνου. Περιγράφουμε παρακάτω τους τροποποιήσιμους παράγοντες, δηλ. ποιους μπορούμε να τροποποιήσουμε για να μη πάθουμε άνοια.
Σύμφωνα με μελέτη της δεκαετίας του 1990, της ομάδας της κ. Μάγδας Τσολάκη, η πρώτη μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε πως η κατάθλιψη και το οικογενειακό ιστορικό σχετίζονται με την Άνοια. Άρα αυτοί που έχουν κατάθλιψη και έχουν οικογενειακό ιστορικό, αυτοί παθαίνουν άνοια.

Βρήκε η ομάδα ερεύνης της κ. Μάγδας Τσολάκη δύο παράγοντες κινδύνου και ήταν η πρώτη εργασία στον κόσμο που έλεγε πως η κατάθλιψη είναι παράγοντας κινδύνου.
Τη δεκαετία του 2000 έχουμε έναν μεγάλο κατάλογο παραγόντων προφύλαξης και παραγόντων κινδύνου. Στην ηλικία 0-20 προστατευτικός παράγοντας είναι η υψηλή μόρφωση και βέβαια τα γονίδια.
Τα γονίδια προς το παρόν δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, ίσως στο μέλλον να αλλάξουμε τα παθολογικά γονίδια έτσι ώστε να μην εκφράζονται.
Στην ηλικία γύρω στα 40, αλλά και στα 60 οι παράγοντες οι οποίοι συνήθως ευθύνονται είναι : το κάπνισμα, η αλκοόλη, η υπέρταση, αγγειακοί παράγοντες (ζαχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, ηχοληστερίνη), η επαγγελματική έκθεση σε τοξικές ουσίες, η κατάθλιψη, η κρανιοεγκεφαλική κάκωση επειδή χάνονται εκατομμύρια νευρώνες από το κτύπημα.
Οι γυναίκες χάνουν τη νόησή τους περισσότερο από ότι οι άνδρες και επειδή στα 50 με την
εμμηνόπαυση χάνουν τα οιστρογόνα τα οποία είναι προστατευτικά. Τα οιστρογόνα είναι ένας καλός νευροδιαβιβαστής, μια ουσία που τρέφει τους νευρώνες του εγκεφάλου μας.
Δρουν προστατευτικά : η σωστή διατροφή ( ψάρια, λαχανικά, κ.ά.),τα αντιυπερτασικά φάρμακα, οι στατίνες, τα μη στεροειδή, στις μεγάλες ηλικίες το πλούσιο κοινωνικό δίκτυο και η οικογένεια, παίζουν ρόλο στην προστασία.
Η κ. Μάγδα Τσολάκη μελέτησε με τη βοήθεια συνεργατών της μοναχούς στο Άγιο Όρος και μοναχούς και μοναχές σε διάφορα μοναστήρια, για να δει πόσο συχνή είναι η άνοια στα μοναστήρια. Στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης όπου μεγάλωσε, η συχνότητα άνοιας είναι σε ποσοστό 9% πάνω από την ηλικία των 70 ετών, ενώ στους μοναχούς είναι 9% πάνω από την ηλικία των 80 ετών. Μια δεκαετία είναι η διαφορά και έχει σχέση με τη διατροφή χωρίς κρέας, την καθημερινή σωματική άσκηση (εργασίες σε κήπους και χωράφια) και την νοητική άσκηση των μοναχών. Μπορούμε και εμείς να ελαχιστοποιήσουμε το κόκκινο
κρέας, να νηστεύουμε και να τρώμε φρούτα και λαχανικά, λάδι και ελιές.
Υπάρχει μια παγκόσμια προσπάθεια να αλλάξουμε τον τρόπο διατροφής προς το καλύτερο. Σημαντικός παράγοντας είναι η διατροφή.
Άρα λοιπόν για να προστατευτείς πρόσεχε τη διατροφή σου, πρόσεχε το σώμα σου με τη σωματική άσκηση, να εξασκείς το μυαλό σου, να έχεις ειρήνη στην ψυχή σου, για να μην καταστρέψεις τον εγκέφαλό σου. Να ελέγχεις συχνά την πίεση και μικροβιολογικούς δείκτες : χοληστερίνη κλπ Να ελέγχεις το ελικοβακτηρίδιο στο στομάχι, γιατί σύμφωνα με μία μελέτη το 80 % των ασθενών είχαν ελικοβακτηρίδιο, πρόσεχε την κοινωνική ζωή, πρόσεχε την κατάθλιψη (πάρε φάρμακα), πρόσεχε το κεφάλι σου από κτυπήματα, φρόντισε την οικογένειά σου, πρόσεχε τις συνήθειές σου(κάπνισμα και αλκοόλ), σωστή χρήση φαρμάκων, γιατί κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν άνοια. Η καλή ποιότητα του ύπνου είναι σημαντικό στοιχείο, η ενασχόληση και η έκφραση με την τέχνη και βέβαια
διατήρησε την πίστη στο θεό.
Ο κρόκος Κοζάνης επίσης βοηθάει τους ηλικιωμένους που ξεχνάνε. Οι 9 μελέτες με το ελαιόλαδο έδειξαν πως βοηθάει το ελαιόλαδο και γενικά τα φυσικά προϊόντα αποτελούν τους τροποποιήσιμους παράγοντες αποφυγής της Άνοιας.
ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ : διαβήτης, παχυσαρκία, κάπνισμα, αλκοόλ, κατάθλιψη, υπέρταση, έλλειψη φυσικής δραστηριότητος, χαμηλή εκπαίδευση, Το 30 % που μπορούν να νοσήσουν με άνοια, μπορούν να γλιτώσουν την άνοια, αν αντιμετωπίσουν αυτούς τους παράγοντες.

Σύμφωνα με μελέτες (Finger) : Έχουμε βελτίωση 25 % στη σφαιρική νόηση δηλ. μνήμη-προσοχή- συγκέντρωση-προσανατολισμός-σκέψη-οργάνωση των δραστηριοτήτων μας, 40 %βελτίωση στη μνήμη, 150% βελτίωση στην ταχύτητα επεξεργασίας (μιλάνε πιο αργά, κινούνται πιο αργά, σκέφτονται πιο αργά, κυρίως οι άνω των 65, αυτή είναι η ταχύτητα επεξεργασίας).
Βελτιώθηκαν πολύ όσοι άλλαξαν τη διατροφή τους, έκαναν σωματική άσκηση, παρακολούθησαν τους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου (υπέρταση-ζαχαρώδη διαβήτη-χοληστερίνη-παχυσαρκία), είχαν κοινωνική δραστηριότητα και έκαναν ασκήσεις μνήμης προσοχής και λόγου.
Όλα αυτά – σύμφωνα με την κ. Μάγδα Τσολάκη — πραγματοποιούνται-υλοποιούνται στα κέντρα ημέρας. Άρα προσαρμογή στη μεσογειακή διατροφή και σωματική άσκηση. Όλα τα άλλα, άλλοτε είναι και άλλοτε δεν είναι στους παράγοντες κινδύνου.
Παράγοντας κινδύνου σοβαρός είναι το γονίδιο της απολιποπρωτείνης Ε (ApoE), που αν το έχουμε 4-4, δηλαδή και από τους δύο γονείς, εμφανίζεται πιο γρήγορα η άνοια. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα να γίνει αυτή η εξέταση με 35 μόνο ευρώ, με παραπεμπτικό γίνεται στη Θεσσαλονίκη σε εργαστήριο στην Τσιμισκή.
Πάμε στη διατροφή, ο Ιπποκράτης 25 αιώνες πριν είπε ότι το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να αυτοθεραπεύεται, δηλ. όλοι μας κάποια στιγμή μπορεί να κάνουμε βλάβες, αλλά υπάρχει μηχανισμός

αυτοθεραπείας στο σώμα μας. ‘Υψιστη σημασία για να αυτοθεραπευόμαστε έχει η διατροφή, η κίνηση, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής και σκέψης.
Σχετικά με τον τρόπο σκέψης, τώρα οι επιστήμονες αρχίζουν να ασχολούνται. Κάτι που έπρεπε να ερευνηθεί πρώτο πρώτο, δηλ. με ποιες σκέψεις μπορούμε να προφυλαχτούμε από την άνοια. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ευγνωμοσύνη που πρέπει να νοιώθουμε. Σημαντικό είναι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης.
Εργασία του 2024 αναφέρεται και σε άλλους παράγοντες κινδύνου, εκτός από το φύλλο είναι και η στοματική υγιεινή, καθώς γειτνιάζει το στόμα με τον εγκέφαλο και μπορούν έτσι να μπουν όλα τα μικρόβια από το στόμα και τη μύτη στον εγκέφαλο και να αρχίσει η διαδικασία της φλεγμονής.
Επίσης, το πεπτικό έλκος με το ελικοβακτηρίδιο, το γλαύκωμα, οι σφαιρικές προειδοποιήσεις και μπορεί μια προφλεγμονή να ενεργοποιήσει κάποια μικροβιακά κύτταρα, να αυξηθούν στη συνέχεια κάποιες ορμόνες που λέγονται ωκυτοκίνες μέσα στον εγκέφαλό μας, που είναι φλεγμονώδεις ουσίες και να προκληθεί η νόσος Αλτσχάιμερ.
Σημαντικοί είναι οι 12 παράγοντες κινδύνου που αναφέρθηκαν το 2020 : διαβήτης – παχυσαρκία — έλλειψη φυσικής άσκησης – υπέρταση – κατάθλιψη – κάπνισμα — απώλεια ακοής — χαμηλή εκπαίδευση -η κρανιοεγκεφαλική κάκωση – αλκοόλ — κοινωνική απομόνωση — η μόλυνση του αέρα(περιβάλλον).
Αν δεν έχουμε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα τότε ο εγκέφαλος σιγα σιγα καταρρέει, γιατί τα κύτταρα δεν παίρνουν μηνύματα.
Οι προφυλακτικοί παράγοντες είναι : η σωστή διατροφή (μας προφυλάσσει να μην έχουμε: υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτη, χοληστερίνη), η φυσική δραστηριότητα, η εκπαίδευση, η νοητική δραστηριότητα και η κοινωνική δραστηριότητα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ :
Όταν άρχισαν τα πρώτα φάρμακα, τα μονοκλωνικά αντισώματα να κυκλοφορούν, η κ. Μάγδα Τσολάκη έγραψε ένα άρθρο σε διεθνές περιοδικό, με τίτλο : ”Μονοκλωνικά αντισώματα ή φυτικά προϊόντα θα
είναι τα ιδανικά φάρμακα για τα διάφορα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ;”
Τελικά ο Θεός έχει δώσει τις λύσεις για όλα τα νοσήματα που έχουμε και για όλες τις απροσεξίες που κάνουμε, έχει τις λύσεις στη φύση, στα φυσικά προϊόντα.
Εκτός από τον κρόκο Κοζάνης, το τσάι του βουνού, το ελαιόλαδο, στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν διάφορες ουσίες που τελικά είναι αυτές που μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να μην υπάρχει ο νευρώνας καταστροφή, αλλά και γύρω οι πλάκες αμυλοειδούς να μην υπάρξουν.
Προς αυτή τη κατεύθυνση υπάρχουν πάρα πολλές ουσίες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν, είναι και το ρόδι. Το ρόδι δεν αφήνει να γίνουν οι βλάβες μέσα στο κύτταρο, να γίνει καταστροφή του νευρικού κυττάρου, ο χυμός ροδιού, αλλά και το λάδι ροδιού.
Δημοσιεύτηκε το 2024, από την ομάδα της κ. Μάγδας Τσολάκη, η πρώτη μελέτη με το λάδι από το σπόρο του ροδιού, το οποίο παραχώρησε δωρεάν ο κ. Στέφανος Κασίδης, ιδιοκτήτης της γνωστής βιομηχανίας ροδιού με έδρα το Δυτικό Πέλλας. Η μελέτη αυτή εντυπωσίασε, γιατί όλοι οι ασθενείς που ήταν στο πρώιμο στάδιο της άνοιας βελτιώθηκαν και έγιναν σχεδόν φυσιολογικοί. Επομένως έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Μάλιστα, πιστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα με αιμοληψία πριν και μετά από αυτή την παρέμβαση, δηλ. έλαβαν για ένα χρόνο λάδι ροδιού, το οποίο δώρισε ο κ. Στέφανος Κασίδης
και εξετάστηκαν νευροψυχολογικά πριν και μετά με ερωτήσεις και αίμα.
Γιατί είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από τους σπόρους μετά από ψυχρή επεξεργασία.
Το λάδι από το σπόρο του ροδιού είναι πάρα πολύ καλό γιατί περιέχει λιπαρά οξέα, στερόλες, σκουαλένιο, βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες, ουσίες που περιέχονται και σε άλλα προϊόντα, σε διαφορετικές ίσως ποσότητες. Έχουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις και δεν πάει να μπουν όσα μικρόβια μπαίνουν από τη
μύτη, υπάρχει το λάδι του ροδιού το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αντιοξειδωτική δράση και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.
Βοηθάει και στις ουρολοιμώξεις, με 5 σταγόνες κάτω από τη γλώσσα για έξη μήνες. Σε μελέτη που έγινε το 2024 μέτρησαν τον αριθμό των ουρολοιμώξεων, τις πνευμονίες, τις νοσηλείες στα νοσοκομεία, τη λήψη αντιψυχωσικών και φαρμάκων. Ελαττώθηκαν οι ουρολοιμώξεις στο 22%, ελάττωση στη λήψη
αντιψυχωσικών φαρμάκων στο 43 % των ανθρώπων, οι 4 από τους 9 έκοψαν τα αντιψυχωσικά.
Μειώθηκαν και οι νοσηλείες 44% γενικά. Δεν υπήρξε όμως στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των θανάτων. Δεν υπάρχουν παρενέργειες επειδή είναι φυσικό προϊόν.
Στα κέντρα ημέρας που λειτουργούν εκπαιδεύονται οι άνθρωποι με τριάντα προγράμματα μη
φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Πρόκειται να γίνει και το κέντρο ημέρας στα Γιαννιτσά.
Η έρευνες συνεχίζονται χωρίς καμία χρηματοδότηση, γίνονται εκδηλώσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση με θεατρικές παραστάσεις και από ασθενείς.

Υπάρχει η μονάδα που περιθάλπει, ομάδες ψυχοεκπαίδευσης και με το διαδίκτυο, ομάδα στήριξης, οικογενειακή υποστήριξη, ειδικό πρόγραμμα στο ραδιόφωνο κάθε εβδομάδα που μιλάει για την άνοια, το 106,1 στις 7,30 η ώρα κάθε Παρασκευή, κάθε Πέμπτη το πρωί 9.30 υπάρχει εκπομπή στο ΔΙΟΝ το οποίο εμφανίζεται και διαδικτυακά και εκπομπή στην ΕΡΤ3 και εκπομπή την επόμενη Δευτέρα σχετικά με το τετραήμερο συνέδριο : 13-02 μέχρι 16-02
Υπάρχει ομάδα υποστήριξης για το πένθος, εκδηλώσεις και άλλες ευκαιρίες για διασκέδαση και χαλάρωση.
Στην Ελλάδα τα κέντρα ημέρας είναι 40. Στήσαμε κέντρα ημέρας και στη Αίγυπτο. Είμαστε η μόνη χώρα
που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση τα κέντρα ημέρας, στις άλλες χώρες είναι ιδιωτικά. Το 2024
παρουσιάζονται άλλοι δύο παράγοντες κινδύνου : η παθολογική LDL χοληστερίνη και η απώλεια της
όρασης. Επομένως αν δεν βλέπουμε καλά ή δεν ακούμε καλά πάμε και τα διορθώνουμε.
Όσο για τη μόλυνση του αέρα, η πρόταση της κ. Μάγδας Τσολάκη είναι να μην περπατάμε στους κεντρικούς δρόμους, αλλά από στενά σοκάκια, για να μην εισπνέουμε καυσαέρια. Τα εμβόλια επίσης προστατεύουν : επειδή δεν αρρωσταίνουν από τη γρίπη 17% λιγότερο άνοια και όσοι κάνανε το εμβόλιο
της πνευμονίας 25-30% λιγότερη κίνδυνο και του έρπητος ζωστήρα επίσης ελάττωσε τον κίνδυνο της άνοιας.
ΑΥΤΗ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.
Για να μπορούμε να φτάσουμε σε μεγάλη ηλικία και να έχουμε καθαρό μυαλό, να θυμόμαστε και να κρίνουμε, προσέξτε όλα όσα ανέφερα παραπάνω.
ΕΥΧΗ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ,
ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ
ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ.
ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ κ. ΜΑΓΔΑ ΤΣΟΛΑΚΗ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΜΕΤΕΦΕΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more