καθολικό είναι το αίτημα για πλήρη διαλεύκανση του δυστυχήματος…
Στους δρόμους κατεβαίνουν μεθαύριο πολίτες και ομάδες όλων των αποχρώσεων • Περισσεύει πάντως η τοξική ρητορική από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους
Δύο ακριβώς χρόνια συμπληρώνονται αύριο, Παρασκευή από την τραγωδία που έλαβε χώρα στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της σύγκρουσης δύο τρένων. Πρόκειται για μία «μαύρη» σελίδα στη νεότερη ιστορία της χώρας, τα ακριβή αίτια της οποίας δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα.
Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο θα γίνει στη χώρα μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, το μέγεθος της οποίας είναι δύσκολο να προβλεφθεί εκ των προτέρων.Στους δρόμους αναμένεται να κατέβουν πολίτες όλων των ηλικιών, κοινωνικών και πολιτικών αποχρώσεων ζητώντας να πέσει άπλετο φως στην τραγωδία, να ξεκαθαρίσουν οι λόγοι που την προκάλεσαν και φυσικά να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους, ώστε να βρουν την ησυχία τους οι ψυχές των θυμάτων, αλλά και οι οικογένειές τους που αγωνίζονται για δικαίωση.
Απόπειρες «καπελώματος»
Το αίτημα για διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών είναι πανελλήνιο και στέκεται πάνω από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ένα αίτημα καθολικό, γι’ αυτό και στις μεθαυριανές κινητοποιήσεις έχουν δηλώσει ότι θα λάβουν μέρος πολίτες, φορείς και ομάδες ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.
Επομένως, κάθε προσπάθεια πολιτικού «καπελώματος» της πρωτοβουλίας αυτής απορρίπτεται αυτόματα. Εδώ δεν χωρούν πολιτικές σκοπιμότητες, ούτε στόχος των πολλών είναι η πτώση της Κυβέρνησης. Το κύριο ζητούμενο είναι να δοθούν επιτέλους πειστικές απαντήσεις για το δυστύχημα και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται, όποιοι και αν είναι αυτοί.
Τοξική ρητορική
Πάντως, είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες μία επιχείρηση «οικειοποίησης» του πλήθους που θα συμμετάσχει στις μεθαυριανές πορείες διαμαρτυρίας. Βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης απευθύνουν κάλεσμα στον κόσμο να κατέβει στο δρόμο, λες και είναι εκείνοι που διοργανώνουν τις κινητοποιήσεις, κόμματα (βλέπε ΚΚΕ) και συνδικάτα που πρόσκεινται σ’ αυτά σηκώνουν… λάβαρα, πλημμυρίζοντας πόλεις όπως την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά με αφίσες, ενώ λάδι στη… φωτιά ρίχνουν και πολιτικοί αρχηγοί με την τοξική ρητορική στην οποία καταφεύγουν.
Στην περιοχή μας πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος τόνισε πως αίτημα των συλλαλητηρίων είναι «να αλλάξει σελίδα η χώρα», ζητώντας να φύγει η Κυβέρνηση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου