Επιμέλεια Αναστασία Δεκάκη
Με την εντυπωσιακή συμμετοχή 8.500 και πλέον μαθητών και μαθητριών, καθώς και 500 εκπαιδευτικών σε 245 Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η διεξαγωγή της έρευνας PISA-2025.
Στο πλαίσιο της έρευνας, αξιολογήθηκαν τα επίπεδα εγγραμματισμού των μαθητών σε κρίσιμους τομείς όπως οι Φυσικές Επιστήμες, η Κατανόηση Κειμένου και τα Μαθηματικά, καθώς και σε δύο επιπλέον προαιρετικά πεδία: τα Αγγλικά (Foreign Language Assessment) και τη Μάθηση για τον Ψηφιακό Κόσμο (Learning in a Digital World).
Η υψηλή συμμετοχή, η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κύκλο της έρευνας στην Ελλάδα, αποτελεί καρπό μιας συντονισμένης και εκτεταμένης στρατηγικής προετοιμασίας. Η πρωτοβουλία αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και την ομάδα PISA του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Βασικά στοιχεία αυτής της στρατηγικής ήταν η ενίσχυση όλων των σχολείων του δείγματος με σημαντικό τεχνολογικό εξοπλισμό (4.500 laptops και 2.500 ενσύρματα ακουστικά), η διάθεση στην εκπαιδευτική κοινότητα μιας Τράπεζας Θεμάτων τύπου PISA, προσβάσιμης και συνεχώς εμπλουτιζόμενης στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://skills4life.gr/, καθώς και η αναβάθμιση της ταχύτητας σύνδεσης στο διαδίκτυο για σχολικές μονάδες με προβλήματα συνδεσιμότητας.
Για το Υπουργείο Παιδείας, η ολοκλήρωση της έρευνας αποτελεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα στην προσπάθεια αξιοποίησης των δεδομένων του PISA για τη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη υλοποιούνται και σχεδιάζονται δράσεις όπως:
- Η προγραμματική συμφωνία του ΥΠΑΙΘΑ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τον περαιτέρω εμπλουτισμό της Τράπεζας Θεμάτων «skills4life» και την εις βάθος ερευνητική αξιοποίηση των δεδομένων που θα προκύψουν από την έρευνα PISA-2025.
- Ο εμπλουτισμός της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας της Α’ Λυκείου με σημαντικό αριθμό θεμάτων που ακολουθούν τη λογική του PISA, με στόχο την συστηματική αξιοποίησή τους κατά την επόμενη σχολική χρονιά.
- Η λεπτομερής ανάλυση των ελλειμμάτων στο επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών στην Ελλάδα, προκειμένου να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν στοχευμένες παρεμβάσεις και βελτιώσεις στα Προγράμματα Σπουδών.
Η διαρκής προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, με απώτερο στόχο την άνοδο των μαθησιακών αποτελεσμάτων και την άμβλυνση των επιπτώσεων των κοινωνικών ανισοτήτων, παραμένει μια συνεχής πρόκληση. Η έρευνα PISA αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για την κατανόηση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου