Στον πολιτικό "κήπο" της Πέλλας, ο πρώην "κηπουρός" του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης, έβγαλε το "κλαδευτήρι" και επιδόθηκε σε μια άκρως επικριτική παρέμβαση. Με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε γνωστό ιστότοπο, ο πρώην Υπουργός δεν δίστασε να στοχοποιήσει την "πράσινη" μετάβαση, θέτοντας ένα καίριο ερώτημα που προκαλεί προβληματισμό: "Πράσινη" μετάβαση ή βιώσιμη ανάπτυξη;
Με αφορμή τα πρόσφατα μπλακ άουτ στην Ιβηρική χερσόνησο και τις αρνητικές τιμές στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, που οφείλονται στην υπερπαραγωγή από ΑΠΕ, ο βουλευτής της Πέλλας δεν μάσησε τα λόγια του. Χαρακτήρισε αυτά τα περιστατικά όχι ως απλά τεχνικά προβλήματα, αλλά ως σαφώς πολιτικά "ατυχήματα"! Και μάλιστα, ως το άμεσο αποτέλεσμα μιας "βιαστικής και ενδεχομένως πρόχειρης επιλογής" για την ριζική αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας.
Ο πρώην Υπουργός δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για την "μονοκαλλιέργεια" των ΑΠΕ στην οποία, όπως υποστηρίζει, έχει οδηγηθεί η Ελλάδα, κάνοντας μια εύστοχη αναλογία με τους κινδύνους της μονοκαλλιέργειας στην γεωργία. Έθεσε δε μια σειρά από καίρια ερωτήματα που άπτονται του ελέγχου των εδαφών για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, της ουσιαστικής τοπικής διαβούλευσης, των πιθανών επιπτώσεων στο περιβάλλον και το μικροκλίμα, αλλά και της αυξανόμενης πιθανής εξάρτησης από εισαγωγές τροφίμων.
Το "καρφί" του πρώην Υπουργού φαίνεται να στοχεύει σε βαθιά εσωκομματικά ζητήματα, καθώς υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου η "εύκολη λύση" των φωτοβολταϊκών απειλεί άμεσα την γεωργία, το φυσικό τοπίο, την κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο και την ίδια την εθνική οικονομία. Καλεί δε σε έναν "ξεκάθαρο, σταθερό και βιώσιμο σχέδιο-μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης", που θα συνδυάζει αρμονικά την προστασία της πολύτιμης γεωργικής γης με μια "αποκεντρωμένη, κοινωνικά δίκαιη παραγωγή 'πράσινης' ενέργειας".
Η παρέμβαση του πρώην Υπουργού, λίγο πικάντικη είναι η αλήθεια, αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στην τοπική κοινωνία της Πέλλας. Άλλωστε, το δίπολο "πράσινη" μετάβαση ή βιώσιμη ανάπτυξη" είναι ένα υπαρκτό ερώτημα που απασχολεί έντονα πολλούς. Μένει να δούμε αν αυτό το άρθρο θα αποτελέσει την απαρχή μιας ευρύτερης και ουσιαστικής συζήτησης ή θα παραμείνει μια "πικάντικη" παρένθεση στην πολιτική καθημερινότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου