Τρίτη 10 Ιουνίου 2025

Θωράκιση του Αγροτικού Τομέα

 


Νέα Μέτρα και Πόροι Ενάντια στην Κλιματική Κρίση

Στην καρδιά της ελληνικής υπαίθρου, όπου οι εποχές κάποτε ακολουθούσαν έναν προβλέψιμο ρυθμό, οι αγρότες μας βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με μια νέα, σκληρή πραγματικότητα. Η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον μια μακρινή απειλή, αλλά μια σκληρή καθημερινότητα που εκδηλώνεται με ακραία καιρικά φαινόμενα, απρόβλεπτες ξηρασίες, καταστροφικές πλημμύρες και χαλάζι που αφανίζει τον μόχθο μιας ολόκληρης χρονιάς. 

Αυτές οι συνεχείς προκλήσεις απειλούν όχι μόνο τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο, αλλά και το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να «θωρακίσει» τον αγροτικό κόσμο. Στόχος είναι η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος μέσω της ενεργοποίησης νέων εργαλείων και της αξιοποίησης τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των εθνικών πόρων. Η προσπάθεια αυτή δεν περιορίζεται στην ανακούφιση των πληγέντων, αλλά επεκτείνεται στην ενίσχυση της προοπτικής των επαγγελμάτων του αγρότη και του κτηνοτρόφου, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για τις νεότερες γενιές και διασφαλίζοντας το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Στήριξη του Αγροτικού Εισοδήματος: Έμφαση στην Προστασία και την Ανάπτυξη

Η προστασία του αγροτικού εισοδήματος αποτελεί κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής, όπως υπογραμμίζει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης. Από το 2019, έχουν υλοποιηθεί στοχευμένα μέτρα που αποδεικνύουν την έμπρακτη στήριξη στον αγροτικό κόσμο. Αυτά περιλαμβάνουν μόνιμες παρεμβάσεις, όπως η μείωση της φορολογίας των αγροτών και η επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και έκτακτες ενισχύσεις που ανταποκρίνονται στις άμεσες ανάγκες που προκύπτουν από τις φυσικές καταστροφές.

Άμεση Ρευστότητα με το Μέτρο 23: Μια Νέα Πνοή για τους Πληγέντες

Ένα από τα πλέον πρόσφατα και κρίσιμα βήματα στην κατεύθυνση αυτή είναι η ενεργοποίηση του Μέτρου 23, με τίτλο «Έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μετά την 1η Ιανουαρίου 2024». Το μέτρο αυτό, το οποίο έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει ως βασικό σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω των φυσικών καταστροφών και της επακόλουθης μείωσης της παραγωγής τους.

Το Μέτρο 23 συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 και αναμένεται να συνδράμει τους Έλληνες παραγωγούς στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε περίπου 178 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 143 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από κοινοτική συμμετοχή. Ο Υφυπουργός Σταμενίτης τόνισε τη σημασία αυτού του μέτρου, καθώς είναι η πρώτη φορά που αξιοποιούνται πόροι από το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την άμεση ενίσχυση παραγωγών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών. Η στήριξη αυτή θα χορηγηθεί ως εφάπαξ, κατ’ αποκοπή ποσό σε ενεργούς γεωργούς, οι οποίοι πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), η υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ έτους 2024, η ύπαρξη ζημιάς τουλάχιστον 30% του σχετικού δυναμικού/παραγωγής τους και η μη λήψη αντίστοιχης ενίσχυσης από άλλη πηγή.

Ειδικό Πρόγραμμα για Μηλοπαραγωγούς: Έμπρακτη Αλληλεγγύη σε Έκτακτες Ανάγκες

Παράλληλα με το Μέτρο 23, το ΥΠΑΑΤ ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες των μηλοπαραγωγών που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα το 2024, των οποίων οι ζημιές δεν καλύπτονταν ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Για την κάλυψη αυτού του κενού, εκπονήθηκε ένα ειδικό, ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, στις 30 Μαΐου 2025, ο ΕΛΓΑ κατέβαλε 16 εκατομμύρια ευρώ σε παραγωγούς εννέα Περιφερειακών Ενοτήτων: Αρκαδίας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Πέλλας και Φλώρινας. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτού του προγράμματος με ταχύτητα και ευελιξία αναδεικνύουν τη βούληση της κυβέρνησης να παρεμβαίνει έμπρακτα και αποτελεσματικά, ακόμα και όταν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

Προοπτικές και Μελλοντικές Στρατηγικές: Εκσυγχρονισμός και Ανθεκτικότητα

Πέρα από τις άμεσες παρεμβάσεις για τη στήριξη του εισοδήματος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για τον πρωτογενή τομέα είναι ο εκσυγχρονισμός του. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν όρθιοι οι άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής.

«Παράλληλα βέβαια με τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και δεδομένου ότι τα παραδοσιακά εργαλεία δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η γεωργία, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που προωθεί την καινοτομία, την κατάρτιση των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής, τη μετάβαση σε νέες καλλιεργητικές πρακτικές και αναπτύπτει παράλληλα μεγάλα και μικρά έργα αγροτικών υποδομών», κατέληξε ο κ. Σταμενίτης. Αυτή η ολιστική προσέγγιση επιδιώκει να δημιουργήσει έναν πιο ανθεκτικό, σύγχρονο και ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more