Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου για την κήρυξη της επανάστασης στη Χαλκιδική.
 Την Κυριακή 19 Μαΐου, το πρωί, μαθητές από τον Πολύγυρο και τους υπόλοιπους δήμους της Χαλκιδικής παρέλασαν μπροστά από το μνημείο των Ηρώων ενώ αμέσως μετά στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητηρίου της Π.Ε. Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής μαθητών δημοτικών σχολείων Χαλκιδικής με θέμα: «1912-2012, 100 χρόνια ελεύθερης Χαλκιδικής». Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος.

Την προηγούμενη μέρα το πρωί δεκάδες πολίτες συμμετείχαν στον Λαϊκό Αγώνα Δρόμου Νίκης από το Ηρώο έως το Εξωκλήσι Αγίου Δημητρίου. Σε όλους τους συμμετέχοντες επιδόθηκαν αναμνηστικοί έπαινοι ενώ μετάλλια απονεμήθηκαν στους τρεις πρώτους αθλητές, Παναγιώτη Ιωαννίδη, Ζαχαρία Βορδό, Τιμολέων Κατσίμερο και στην πρώτη αθλήτρια Κατερίνα Κουκάκη.
Το βράδυ του Σαββάτου στα Ριζά κάτοικοι και επισκέπτες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις ομιλίες των Νικόλαου Παπαοικονόμου και Κωνσταντίνου Χιούτη με θέμα τη συμμετοχή των Χαλκιδικιωτών στην Επανάσταση του 1821. Παράλληλα επισκέφθηκαν την έκθεση με αντίγραφα από έγγραφα του Γενικού Αρχείου του Κράτους με θέμα: «Οι Χαλκιδικιώτες Αγωνιστές μέσα από Αρχειακές Πηγές της Ελλάδας». Ένα μεγάλο μπράβο απέσπασαν τα παιδιά των Νηπιαγωγείων Παλαιοχώρας, Δουμπιών και Ριζών που ζωγράφισαν με θέμα: «Τα παιδιά ζωγραφίζουν έναν Ήρωα».
Όσον αφορά το πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης το θερμό χειροκρότημα του κοινού απέσπασαν οι χορευτικές ομάδες, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεταμόρφωσης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζαγκλιβερίου και το Χορευτικό Συγκρότημα Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Χαριλάου, που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Από τις εκδηλώσεις δεν έλειπαν και τα παραδοσιακά εδέσματα, που ετοίμασαν οι γυναίκες των Ριζών.
Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 ξεχωριστό χρώμα στις εκδηλώσεις έδωσε το σεμινάριο που παρέδωσε στο Δημοτικό Ωδείο Πολυγύρου ο γνωστός μουσικός, Ross Daly. Στη συνέχεια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου, στο πλαίσιο των δράσεων «Πάμε Βιβλιοθήκη», ο συγγραφέας, Γιώργος Ζωγραφάκης, συνομιλώντας με τα παιδιά εξιστόρησε τα γεγονότα της Επανάστασης της Χαλκιδικής, όπως τα κατέγραψε στα βιβλία του «Σαν παραμύθι… Η Επανάσταση του 1821 στον Πολύγυρο και σε ολόκληρη τη Χαλκιδική».
Με χαρά τα παιδιά υποδέχτηκαν στη συνέχεια στο πλαίσιο των εγκαινίων της 12ης έκθεσης παιδικού βιβλίου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου τη συγγραφέα, Όλγα Σεχίδου. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι την Παρασκευή 24-05-2013 από τις 10.00 π.μ. Έως τις 12.00 μ.μ. και από τις 6.00 μ.μ. έως τις 8.00 μ.μ..
Ο Δήμος Πολυγύρου ευχαριστεί όλους τους φορείς και τους ιδιώτες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Κήρυξης της Επανάστασης στη Χαλκιδική - 17 Μαΐου 1821 και συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more