Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Προς κατάργηση η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ιταλία


Στην Ελλάδα πότε θα γίνει αυτό;

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία για την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, απομένει πάντως ο λεπτομερής καθορισμός του μέτρου.

Ο ιταλός πρωθυπουργός σε μήνυμά του στο Twitter σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους θα πρέπει, τώρα, να ετοιμάσει την σχετική ρύθμιση στην οποία θα βασιστεί το σχέδιο νόμου».

Από την πλευρά του ο Ματέο Ρέντσι, ο 38χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας που θεωρείται ο πιθανότερος επόμενος υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, επιβεβαίωσε ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό και ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς».

Η κίνηση αυτή της νέας ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού συνδέεται με μια σειρά σκανδάλων σπατάλης και υπεξαίρεσης κατά την τελευταία διετία, στα οποία ενεπλάκησαν στελέχη των μεγαλύτερων ιταλικών κομμάτων.

Για υπεξαιρέσεις είχε κατηγορηθεί ο πρώην ταμίας του κεντρώου κόμματος Μαργαρίτα, Λουίτζι Λούζι, ενώ σπατάλη δημοσίου χρήματος την χρήση κρατικών κονδυλίων για προσωπικές ανάγκες είχε καταγγελθεί στις περιφέρεις της Ρώμης, της Γένοβας και του Ρέτζιο Καλάμπρια.

Πρόκειται πάντως για περιορισμένη εξοικονόμηση πόρων: κατά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, το ιταλικό κράτος στήριξε τα πολιτικά κόμματα με 159 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό που η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει, για να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη, αγγίζει τα δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ, τονίζει η Rai.

Είναι, όμως, μια συμβολική κίνηση με την οποία ο πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα θέλει να δείξει ότι η πολιτική πρέπει να δώσει το παράδειγμα, στην ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή περίοδο που διέρχεται η χώρα.

Αναμένεται, τώρα, να εξακριβωθεί αν βάσει του νέου νόμου που πρόκειται να ετοιμάσει η ευρεία συμμαχία δυνάμεων η οποία στηρίζει την κυβέρνηση Λέτα (ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το μετριοπαθές Κίνημα Πολιτών) θα αποφασιστεί η ολική κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, ή αν θα περισταλεί σημαντικά, ορίζοντας την παροχή μιας κάποιας στήριξης, μόνον βάσει αναλυτικά αποδεδειγμένων εξόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more