Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

·         ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟ 42ο ΡΑΛΙ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ & Ο ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ-LACARA 2013
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 42ο Ράλι Θερμαϊκού που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουνίου 2013 στην ορεινή Χαλκιδική.  Με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό και με συμμετοχή είκοσι πληρωμάτων, ξεκίνησε τυπικά το Σάββατο 15 Ιουνίου το 42ο Ράλι με τη διεξαγωγή του τεχνικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ Autovision στην περιοχή του ξενοδοχείου Hyatt , ενώ η εκκίνηση δόθηκε την Κυριακή 16 Ιουνίου και ώρα 10.01 από τον χώρο του δημοτικού παρκινγκ επί της οδού Γερακίνας στον Πολύγυρο.
Παράλληλα το ίδιο Σαββατοκύριακο στην πανέμορφη Ακτή Κουτλουμουσίου στην Σιθωνία, πέρασαν ευχάριστα οι αθλητές και οι φίλοι της ποδηλασίας που πήραν μέρος στον Ποδηλατικό Γύρο Σιθωνίας-LACARA 2013.Τη διοργάνωση είχε ο Ποδηλατικός Όμιλος ΒΕΛΟΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Σιθωνίας, την Ένωση Camping Χαλκιδικής, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και το Camping LACARA. Η εκκίνηση δόθηκε στις 10 το πρωί με συμμετοχή εκατόν πέντε ποδηλατών από όλη την Ελλάδα, καθώς και από την Βουλγαρία και Ρουμανία, διανύοντας 106 χιλιόμετρα ιδιαίτερα απαιτητικής διαδρομής, με συνεχείς ανωφέρειες και  υψηλές  θερμοκρασίες πρόσφεραν θέαμα και δυνατές συγκινήσεις σε όσους είχαν την δυνατότητα να ζήσουν τον αγώνα.

·         ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΒΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μετεγκατάσταση μεταποιητικών επιχειρήσεων σε Βιομηχανικές Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.) και Επιχειρηματικά Πάρκα» ΜΕΧΡΙ 30-6-2013

Σύμφωνα με την απόφαση Α.Π.: Οικ. ΦΚ Α21.3/7027/523 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των προτάσεων έργου προς ένταξη στο Πρόγραμμα «Μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε Β.Ε.ΠΕ. και Επιχειρηματικά Πάρκα» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΕ) του ΕΣΠΑ 2007 - 2013» έως την 30η Ιουνίου 2013 (30-6-2013) και ώρα 24:00, αντί της 31ης Μαΐου 2013 που ήταν η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία. Υπενθυμίζουμε ότι στόχος του συγκεκριμένου Προγράμματος αποτελεί η ενίσχυση της μετεγκατάστασης των παραγωγικών επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ, Τεχνοπόλεις ή άλλες μορφές ΒΕΠΕ καθώς και σε Επιχειρηματικά Πάρκα (ΕΠ). Επιπρόσθετα το παρόν πρόγραμμα στοχεύει στην δημιουργία οικονομιών κλίμακας, για τις επιχειρήσεις που θα μετεγκατασταθούν, δεδομένου ότι θα λειτουργούν πλέον σε οργανωμένους χώρους. Το ποσοστό της Δημόσιας Χρηματοδότησης για όλες τις δαπάνες ανέρχεται σε ποσοστό 50% για όλη την Ελληνική Επικράτεια. H ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης θα αποδεικνύεται με την εξόφληση των παραστατικών. Η διάρκεια υλοποίησης – ολοκλήρωσης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται η 31.3.2015. Ενισχύονται έργα από 30.000,00€ έως 400.000,00€. Στις επιλέξιμες προς επιδότηση δαπάνες περιλαμβάνονται οι επενδύσεις σε πάγια και οι άυλες επενδύσεις . Συγκεκριμένα οι επενδύσεις σε πάγια περιλαμβάνουν : 1. Ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων , 2. Αγορά υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, διαρρύθμιση και επέκταση αυτών , 3. Δημιουργία δικτύων παροχής στο νέο χώρο εγκατάστασης, 4. Αναγκαίες ειδικές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της επιχείρησης στον καινούριο χώρο παραγωγής, 5. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, 6. Προμήθεια και εγκατάσταση τυχόν νέου αναγκαίου παραγωγικού & βοηθητικού εξοπλισμού, εξοπλισμού μηχανοργάνωσης λογισμικού και εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ οι άυλες δαπάνες περιλαμβάνουν : 7. Ενέργειες μετεγκατάστασης, 8. Ενέργειες σχετικές με την υπαγωγή της επένδυσης, 9. Ενέργειες σχετικές με μελέτες για την εγκατάσταση των μηχανημάτων στην νέα θέση και την έκδοση της άδειας λειτουργίας στη νέα θέση εγκατάστασης. Η υποβολή στο πρόγραμμα που άρχισε από 15/4/2013 γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου (ιστοσελίδα) www.ependyseis.gr , www.ependyseis.gr/mis .


·         ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στην προσπάθειά του να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού μας που πλήττονται από την πρωτοφανή κρίση που όλοι βιώνουμε, ενημερώνει τα μέλη του ότι θα συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) το οποίο έχει δημιουργήσει μια ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και ανάπτυξης.Η συμβουλευτική υποστήριξη είναι δωρεάν για την κάθε επιχείρηση και χωρίς οποιαδήποτε μελλοντική υποχρέωση για την υποστήριξη που θα τη λάβει. Τα πεδία στα οποία παρέχεται η συμβουλευτική υποστήριξη εστιάζουν στα σημαντικότερα θέματα λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων (π.χ. οργάνωση, χρηματοδότηση, μάρκετινγκ κ.α.).Καλούνται όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται, να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν την δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη. Οι επιχειρήσεις που θα επιλεχθούν θα προωθηθούν στους κατάλληλους συμβούλους του δικτύου, ανάλογα με το πρόβλημα της επιχείρησης και την ειδικότητα των συμβούλων.Η συμπληρωμένη αίτηση,  θα αποστέλλεται στη συνέχεια στο fax 210-3838027 ή θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση diktyo@imegsevee.gr. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη στο ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στο τηλέφωνο 210 8837188 (κκ. Ηλίας Γεωργόπουλος και Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης) και στην ιστοσελίδα www.imegsevee.gr και www.diktyo.imegsevee.gr, καθώς και στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο τηλ. 2371024200 κα Τζηρίτη.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει σεμινάρια ΛΑΕΚ  μικρών επιχειρήσεων (1 -25 άτομα), Τεχνικού Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας (35 ώρες εκπαίδευσης κόστους 90,00€) και Γ΄ κατηγορίας (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 40,00 €) επικινδυνότητας και σεμινάρια ΕΦΕΤ για  «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 80,00€). Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τόσο στον Πολύγυρο στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου, όσο και σε οποιαδήποτε περιοχή της Χαλκδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων. Βασική προϋπόθεση για τα μέλη μας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια είναι να είναι ταμειακά ενήμεροι για το τρέχον έτος (2013) στα μητρώα του Επιμελητηρίου και να έχουν καταβάλλει το ανάλογο κόστος του σεμιναρίου. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail.: info@epichal.gr), υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Οι αιτήσεις συμμετοχής υπάρχουν αναρτημένες και στο site του Επιμελητηρίου:  www.epichal.gr.

  • ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ TAXISnet ΜΕΤΑ ΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΕΤΑ τις 24 Ιουνίου 2013 αναμένεται να εισαχθούν στο TAXISnet τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναφορικά με τους τόκους που θα πρέπει να δηλώσουν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1142/17-06-2013 έως και την 21η Ιουνίου όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τα στοιχεία με τους τόκους καταθέσεων των πελατών τους για το 2012, καθώς και τον φόρο που παρακρατήθηκε. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης ανέφερε ότι τα στοιχεία από τις τράπεζες για τους δικαιούχους και τα ποσά των τόκων θα συμπληρωθούν αυτόματα στις δηλώσεις των φορολογουμένων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΓΓΠΣ η μεταφόρτωση των στοιχείων αυτών στο TAXISnet θα απαιτήσει τουλάχιστον 10 ημέρες, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα δουν τα ποσά των τόκων προσυμπληρωμένα στο Ε1 περίπου μία εβδομάδα πριν λήξει η καταληκτική προθεσμία υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

·         ΣΤΙΣ  25 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ Ε1

Στις 25 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η περίοδος παράτασης της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι το μέχρι πότε θα επεκταθεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των φυσικών προσώπων που κανονικά λήγει στις 30 Ιουνίου θα αποφασισθεί κοντά στις 25 Ιουνίου. Σημειώνεται πως ο κ. Θεοχάρης έχει ξεκαθαρίσει πως θα παρασχεθεί μια και μόνον παράταση για την υποβολή του Ε1. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 450.000 δηλώσεις από το σύνολο των 6.500.000 που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος.

·         ΞΕΚΙΝΑ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ 100 ΔΟΣΕΙΣ

Από την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάνω από 2,5 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους έως και σε 100 δόσεις.  Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως η νέα ρύθμιση θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να αυξηθούν τα έσοδα και να αντιστραφεί η πτωτική πορεία που ακολουθούν από την αρχή του 2013 με αποτέλεσμα στο πεντάμηνο η «μαύρη τρύπα» να έχει φθάσει α 560 εκατ. ευρώ. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί στις κατά τόπους εφορίες και τελωνεία μέχρι τις 18 Ιουλίου . Από την ημερομηνία αυτή και μετά οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet .  Όσοι οφειλέτες του Δημοσίου επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για την εφάπαξ εξόφληση των χρεών τους με έκπτωση 50% των έως και τις 31.12.2012 προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής έχουν περιθώριο μέχρι την 1η Ιουλίου .

·         ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ

Στα 56,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν τον Μάιο 2013 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές. Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν τον Μάιο σε 4.129 τεμάχια, συνολικού ύψους 47,9 εκατ. ευρώ και οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 6.705 τεμάχια, αντίστοιχου ύψους αξίας 8,8 εκατ. ευρώ. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2013 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 24.794 τεμάχια συνολικής αξίας 302,8 εκατ. ευρώ, όταν στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2012 ανέρχονταν σε 65.970 τεμάχια συνολικής αξίας 728,2 εκατ. ευρώ. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2013 ανήλθαν σε 38.147 αξίας 64,0 εκατ. ευρώ.

·         ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΕΤΕπ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ) χορηγεί 500  εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου, προκειμένου να στηρίξει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (MME) που έχουν διεθνή εμπορικό προσανατολισμό. Ειδικότερα θα παρέχει εγγυήσεις σε εμπορικές τράπεζες για πράξεις εμπορικής χρηματοδότησης. Οι εγγυήσεις αυτές θα χρησιμοποιούνται σε ανακυκλούμενη βάση με σκοπό να στηρίζουν όγκο συναλλαγών της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου, η ΕΤΕπ θα παρέχει στις ξένες τράπεζες κατάλληλες εγγυήσεις υπέρ των ελληνικών τραπεζών, για ενέγγυες πιστώσεις και άλλα μέσα χρηματοδότησης του εμπορίου. Το χρηματοδοτικό προϊόν διατίθεται από την Εθνική Τράπεζα, την Πειραιώς και από Eurobank Εργασίας. 

  • ΕΡΧΕΤΑΙ «ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ
Δύο εβδομάδες προθεσμία έδωσε η τρόικα στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να βρεθεί μία άμεση λύση για την αντιμετώπιση των συνεχώς διογκούμενων ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ. Στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπουν οι παροχές του οργανισμού προς τους ασφαλισμένους με στόχο να συρρικνωθούν οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλείες και λοιπές παροχές υγείας. Οι επικεφαλής της τρόικας, εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκεια τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη συνάντησή τους, θέτοντας πλέον ανοιχτά θέμα βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος επεσήμανε ότι «υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και το ζήτημα των δαπανών, οι οποίες προκαλούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων».

  • ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 1993 ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟΝ ΜΑΪΟ
Στο χαμηλότερο σημείο από το 1993 υποχώρησαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάιο, καθώς η αύξηση της ανεργίας που προκαλείται από την οικονομική ύφεση συνέβαλε στη μείωση της ζήτησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανιών (ACEA) οι πωλήσεις στις 27 χώρες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 5,9% σε 1,04 εκατομμύρια οχήματα, από 1,11 εκατομμύρια αυτοκίνητα πριν από ένα χρόνο.Τον Απρίλιο είχε καταγραφεί αύξηση 1,7%, που ήταν και η μόνη τους τελευταίους 19 μήνες. Αν συμπεριληφθούν οι πωλήσεις στην Ελβετία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, οι πωλήσεις τον Μάιο μειώθηκαν κατά 5,9% σε 1,08 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Οι πωλήσεις στη Γερμανία μειώθηκαν 9,9% έναντι αύξησης 3,8% τον Απρίλιο.

·         ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕΤΑΞΥ Ε.Ε. & ΗΠΑ


Σε συμφωνία, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερου εμπορίο, μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων, ανακοινώθηκε στο περιθώριο της Συνόδου της Ομάδας των Οκτώ (G8) στη Βόρεια Ιρλανδία. Όπως ανέφερε ο Ομπάμα, ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more