Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Έκθεση φωτογραφίας «Στη Δύση της πόλης» στο κέντρο ιστορίας Θεσσαλονίκης

Αν ρωτήσεις σήμερα κάποιον στην Θεσσαλονίκη τι ξέρει για τον Δενδροπόταμο θα απαντήσει ότι είναι ένα γκέτο που ζούνε τσιγγάνοι, έμποροι ναρκωτικών, όπλων και γενικά παραβατικά άτομα. Μια συνοικία που ακόμα και οι ταξιτζήδες αρνούνται να επισκεφθούν.


Η έκθεση «Στη δύση της πόλης» έχει στόχο να αναδείξει την άλλη, καθημερινή πλευρά της περιοχής. Φιλίες, αλληλεγγύη,  παρέες, αντιφάσεις, σιωπές, διεκδίκηση, σαγήνη, ροκ αντανακλάσεις, σεργιάνι, καρτέρι, μαχαλάδες, παραλήρημα on the road, ρυθμός, πάθος, χωρισμός, αναστεναγμοί, τρέλα, απώλεια, ποίηση νουάρ, όμορφα παιδιά, αγκαλιές, βραχνά βαλς, μέρες άνυδρες και καυτές, θάνατος, τρέλα, θλίψη, χαρμολύπη, μελαγχολία, αγάπη, πόνος, ζέστη, φως, δίψα, ελεγεία, ταχύτητα, εραστές, ανάσες, μέλλον.  Σκληρά και ωμά συναισθήματα, με ύψος, βάθος, όγκο και ενέργεια.
 Κάθε φωτογραφία -πέρα από την αρτιότητα και την καλλιτεχνική οπτική του δημιουργού-, κουβαλά πάνω της κάτι το μετέωρο, σπασμένο, αφηρημένο. Και κάθε ματιά που ρίχνουμε κρύβει μια ακατανόμαστη ενοχή. Τη συν-ενοχή του θεατή. Πέρα από τις προθέσεις, αυτό που θα παρατηρήσει ο προσεκτικός επισκέπτης της έκθεσης είναι πως παντού, μέσα σε όλα τα θέματα, υπάρχει μια λαχτάρα, μια απληστία για ζωή.

Στόχος είναι να αναδειχθούν αυτοί που αντιστέκονται. Οι ήρωες της διπλανής πόρτας που στον αντίποδα της συντριπτικής πλειοψηφίας που ομαδικά εθελοτυφλεί και αρκείται να ρίχνει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί,  αρνούνται να κλείσουν τα μάτια στις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών των φαναριών, των παιδιών του Δενδροποτάμου.
 
Μέσα από την έκθεση παρουσιάζεται το έργο του Φάρου του κόσμου, που με πρωτοστάτη τον Πατέρα Αθηναγόρα προστατεύει, περιθάλπει, εκπαιδεύει και αγωνίζεται με κάθε τρόπο για την κάλυψη των αναγκών των ανηλίκων.

Έκθεση Φωτογραφίας: Στη Δύση της πόλης
Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαΐου έως 7 Ιουνίου
Τόπος: Μέγαρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (πλατεία Ιπποδρομίου)
Είσοδος ελεύθερη
Μέρες και Ώρες: από Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00-14.00 και 18.00-21.00
Εγκαίνια: Δευτέρα 3 Ιουνίου 19.00
Διοργάνωση: www.cityportal.gr

Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Σκοπός του Φάρου του Κόσμου είναι η κάλυψη των αναγκών των ανηλίκων, οι οποίοι στερούνται οικογενειακής μέριμνας, με την παροχή σε αυτούς περίθαλψης μέσα σε ένα ζεστό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, και με τη φροντίδα για την προσωπική ανάπτυξη, την μόρφωση και την εργασιακή τους αποκατάσταση.
Ο Φάρος του Κόσμου λειτουργεί:
α. Ως χώρος φιλοξενίας για τους ανήλικους που στερούνται οικογένειας και παρέχει σε αυτούς ασφαλή και μόνιμη στέγαση.
β. Ως κέντρο υποστήριξης για τους ανήλικους που διαβιούν με τις οικογένειές τους και προσέρχονται στο Φάρο του Κόσμου για να κάνουν χρήση των παροχών του.
  

Β. ΣΤΟΧΟΙ

Ο Φάρος του Κόσμου έχει τους παρακάτω στόχους:
1. Τη δημιουργία οικογενειακών σχέσεων και την παροχή αγάπης, ασφάλειας και σταθερότητας στους ανήλικους.
2. Την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών των ανηλίκων για τροφή, υγεία, υγιεινή και ένδυση.
3. Την προώθηση και την υποστήριξη των ανηλίκων στην εκπαίδευση, κατάρτιση και εργασιακή τους αποκατάσταση:  α. με την έρευνα, δημιουργία και εφαρμογή μεθόδων και προγραμμάτων ειδικών για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων των ανηλίκων και β. με την έρευνα, δημιουργία και υλοποίηση προγραμμάτων ειδικών για την εργασιακή αποκατάσταση των ανηλίκων.
4. Τη δημιουργική απασχόληση των ανηλίκων.
5. Την κοινωνική ένταξη των ανηλίκων.




“Να αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ. Εγώ θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω”. Ποιος ήταν αυτός που κατάφερε να ξεσκονίσει τη μνήμη μας, ανασύροντας μέσα από τις σκοτεινές ρωγμές του χρόνου τις μαρμαρυγές της αρχαίας ελληνικής σκέψης; Ένας Έλληνας της εποχής μας ήταν, που μας ξαναθύμισε ότι σ' αυτόν τον τόπο έτσι λειτουργούσαμε από πολύ παλιά.
Αναλαμβάνει ο καθένας από μόνος του όλη την ευθύνη. Και ξεκινάει μόνος του να δουλεύει. Και δουλεύει μόνος, ώσπου στην πορεία γίνονται πολλοί. Ένας ελάχιστος κόκκος άμμου, γίνεται αμμουδιά και χώνεται ανάμεσα στους κοφτερούς βράχους. Εκεί ορθώνεται ο Φάρος, προορισμένος να διαλύσει το σκότος. Τον έφτιαξαν άνθρωποι που μοιράζονται τον ίδιο τρόπο σκέψης. Είναι ο τρόπος του υπεύθυνου πολίτη, αυτού που δεν αναγνωρίζει στον εαυτό του δικαιώματα, αν δεν κάνει πρώτα πράξεις τις υποχρεώσεις του. Η ατομική πρωτοβουλία, η τολμηρή σκέψη και η άμεση δράση είναι τα βασικά του εργαλεία.
Σ' αυτόν τον τόπο αναστήθηκα κι εγώ. Έτσι μου έμαθαν να σκέφτομαι. Αυτόν τον τρόπο ενστερνίστηκα. Μάλλον αυτόν ανακάλυψα χαραγμένο στο DNA μου. Να πιστεύω ότι είναι όλη δική μου η ευθύνη να σωθεί ο κόσμος. Να αισθάνομαι ότι με αφορά οτιδήποτε συμβαίνει οπουδήποτε. Το ενδιαφέρον μου να μην εξαντλείται μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μου, άντε και τρεις πιθαμές γύρω από αυτό, αλλά να απλώνεται στο χώρο, να ξεχύνεται στις μεγαλουπόλεις και τα απόμακρα χωριά και να αγκαλιάζει τις γειτονιές όλου του κόσμου.
Γι' αυτό άναψε ο Φάρος.
Για να μη χάσει κανένα παιδί το δρόμο του.
Για να μπορούν όλα τα παιδιά να ονειρεύονται.
Για να πάψουν τα παιδιά να ωριμάζουν πρόωρα, χάνοντας βίαια την αθωότητά τους, εξυπηρετώντας απάνθρωπα συμφέροντα.
Και όσο υπάρχουν παιδιά που ονειρεύονται, δε θα χαθεί ο κόσμος.


                                                    
Π. Αθηναγόρας Λουκατάρης

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more