Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»Στον Πολύγυρο βρίσκεται από το Σάββατο 8 Ιουνίου 2013 η Κινητή Περιοδική Έκθεση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας. Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913», την οποία εγκαινίασε ο ίδιος ο Υπουργός,  κ. Θεόδωρος Καράογλου, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας και του Στρατού, της Αυτοδιοίκησης, δημοτών και κατοίκων του Δήμου Πολυγύρου.


Κατά το χαιρετισμό του ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης επισήμανε τη σημασία της Έκθεσης των κειμηλίων στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι είναι για εμάς τους Μακεδόνες το δικό μας 1821». Συνεχάρη ακόμη το Δήμαρχο Πολυγύρου, κ. Αστέριο Ζωγράφο, για την επιτυχή διοργάνωση και φιλοξενία της Έκθεσης στην πρωτεύουσα της Χαλκιδικής.
Ο Δήμαρχος Πολυγύρου τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου Πολυγύρου και να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, και τον  Διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλειο Νικόλτσιο, για την εξαιρετική τιμή που επεφύλαξαν στο Δήμο Πολυγύρου, να φιλοξενήσει τη σπουδαία αυτή έκθεση «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας. Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913». Για εμάς αποτελεί κορυφαία εκδήλωση για την ανάδειξη των ιστορικών στιγμών της απελευθέρωσης του τόπου μας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους δημότες να γνωρίσουν την ιστορία μας. Επιθυμία μας είναι οι νέοι μας να γνωρίσουν μέσα από την έκθεση σημαντικές πτυχές αυτού του μεγάλου κεφαλαίου της. Για το λόγο αυτό οι μαθητές των σχολείων του Δήμου μας θα βρεθούν σε αυτή την αίθουσα και θα δουν από κοντά τις φωτογραφίες και τα κειμήλια του ελληνικού Στρατού, τις στρατιωτικές στολές της εποχής, τα ξίφη, τα παράσημα και τα άλλα ενθύμια των Βαλκανικών Πολέμων».
Ο κ. Καράογλου επέδωσε τιμητική πλακέτα στο Δήμαρχο Πολυγύρου και με τη σειρά του ο κ.  Ζωγράφος, χάρισε στον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης το Λεύκωμα «Πολύγυρος. Ο τόπος και οι άνθρωποι».
Ακολούθησε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ξενάγηση των παριστάμενων από τον Επιμελητή της Έκθεσης, Διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και συλλέκτη, κ. Βασίλειο Νικόλτσιο.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΔ Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗ

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκε και ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Ιωάννης Μιχελάκης, που από το πρωί του Σαββάτου πραγματοποίησε στον Πολύγυρο σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων, στο πλαίσιο του προσυνεδρίου της ΝΔ, στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντησή του με Δήμαρχο Πολυγύρου συζήτησαν τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Χαλκιδικής, δίνοντας έμφαση στην χρηματοδότηση των δήμων από την κεντρική διοίκηση, στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, στην ένταση, που επικρατεί στην στη Β.Α. Χαλκιδική, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και ειδικότερα το ΕΚΑΒ στο νομό, στο νέο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό κ.ά.


ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
 «ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»
Η Κινητή Περιοδική Έκθεση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας. Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» θα παραμείνει στον Πολύγυρο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο, μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: 08.30 – 14.00 και 19.00 – 21.00.
Το πρωί στην έκθεση ξεναγήθηκαν μαθητές του 1ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου, που εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα, και έλαβαν έντυπο υλικό για τους Βαλκανικούς Πολέμους. Σειρά έχουν αύριο Τρίτη οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου.

Επικοινωνία για την πραγματοποίηση ομαδικών επισκέψεων στα τηλέφωνα 23713 50781 και 23710 21420 και στο mail: pr@poligiros.gr . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more