Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Σύσκεψη Ένωσης Αστυνομικών Χαλκιδικής για την αστυνόμευση στο Νομό Χαλκιδικής



ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Σήμερα το πρωί η Ένωσής μας πραγματοποίησε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής σύσκεψη με φορείς του Νομού, με θέμα «Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ».
-Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφειάρχης κ. ΓΙΩΡΓΟΥ , ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. ΠΑΧΤΑΣ, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ.ΒΟΡΔΟΣ, ο Αντιδήμαρχος Ν. Προποντίδας κ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ,
ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ.ΤΑΣΙΟΣ, ο Γεν. Γραμματέας. της Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων κ.ΧΑΔΑΛΗΣ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ κ. ΔΕΛΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. ΜΙΝΤΟΣ.
Η Ένωσή μας τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στο Νομό, τα προβλήματα των Αστυνομικών Υπηρεσιών, τα αίτια της κατακόρυφης αύξησης της παραβατικότητας, το έντονο πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης στο Νομό, ιδιαίτερα τώρα που ξεκίνησε η τουριστική περίοδος και τους επιδόθηκε σχετικό υπόμνημα προβλημάτων στο οποίο τους ζητήθηκε η βοήθεια στην εξεύρεση λύσης στα πολλά και χρόνια προβλήματα (άμεση ενίσχυση με έκτακτες μεταθέσεις από επιθυμούντες, χαρακτηρισμός των μέτρων στις σκουριές ως ευρείας κλίμακας, οχήματα, υλικοτεχνική υποδομή, ασυρματική κάλυψη, ενίσχυση θερινής περιόδου με προσωπικό από τη Γ.Α.Δ.Θ.) που θα αναστρέψουν την κατάσταση στην Αστυνόμευση και θα εξασφαλίσουν το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους και τουρίστες της Χαλκιδικής.

Από την πλευρά τους όλοι οι παρευρισκόμενοι δήλωσαν ότι διαπιστώνουν και αυτοί καθημερινά την έλλειψη αστυνόμευσης στο Νομό, δήλωσαν συνοδοιπόροι και δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν από την πλευρά τους .

Τέλος αποφασίσθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η ανάληψη άμεσα πρωτοβουλιών με πρώτη αυτή της συνάντησης με την Πολιτική Ηγεσία για εξεύρεση λύσεων.
Το Δ.Σ. 

Πολύγυρος  4 Ιουνίου  2013 
Αριθ.Πρωτ.  200/11-24

ΥΠΟΜΝΗΜΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Με το παρών υπόμνημα θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση και τα προβλήματα των Αστυνομικών υπηρεσιών του Νομού μας κα σας παραθέτουμε στοιχεία, τα οποία έχουν τεθεί και στο παρελθόν, τόσο στην πολιτική όσο και στη φυσική μας ηγεσία  και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσετε στη λύση των πολλών και χρόνιων προβλημάτων όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω.
Καλούμαστε να αστυνομεύσουμε ένα Νομό με πολυποίκιλη  δραστηριότητα και ιδιομορφίες. Ιδιαίτερα κατά το μισό χρόνο υπάρχει  μεγάλη τουριστική δραστηριότητα, ειδικά στη νότιο Χαλκιδική (περιοχή Καλλικράτειας-Μουδανιών-Κασσάνδρας-Σιθωνίας) αλλά και στη βορειοανατολική Χαλκιδική (Ολυμπιάδα-Ιερισσό-Ουρανούπολη και Αγιο Ορος).
Νομός γεωργικός με μεγάλη εισροή αλλοδαπών εργατών νομίμων και μη, καθ όλη τη διάρκεια του έτους.
-    Τα τελευταία τριάντα χρόνια η Δ/νσή  μας δραστηριοποιείται και αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο  στο άλυτο πρόβλημα που λέγεται μεταλλουργία, και ειδικά τον τελευταίο χρόνο με τα γεγονότα που εκτυλίσσονται με τις αντιδράσεις των κατοίκων της Β.Α Χαλκιδικής.  
-    Αποκορύφωμα των αντιδράσεων αυτό αποτελεί η καταδρομική επίθεση που έγινε σε βάρος των εγκαταστάσεων της εταιρείας την 16/17/2/2013 με αλυσιδωτά γεγονότα που έφθασαν στην πυρπόληση της υλικοτεχνική υποδομής του Α.Τ. Ιερισσού μέχρι και την ολοκληρωτική καταστροφή του οικήματος.
-    Σε όλα τα μέχρι σήμερα διαδραματισμένα γεγονότα αποτελεί ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε ζωές συναδέλφων.
-    Με βάσει τα παραπάνω έχουμε τον αποδεκατισμό  των αστυνομικών υπηρεσιών της Αστυνομικής Δ/νσης Χαλκιδικής, λόγω της  έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί  στη πασίγνωστη πλέον περιοχή «Σκουριές».  Όταν  80 με 100 αστυνομικοί λαμβάνουν καθημερινά υπηρεσία για την φύλαξη του εργοταξίου της  εταιρίας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, κι αυτό στις ημέρες  «ηρεμίας» που δεν χρειάζεται ενίσχυση της εν λόγω δύναμης με επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις λόγω επεισοδίων, κάτι που αποτελεί συχνό φαινόμενο,  ο υπόλοιπος νομός μένει δίχως φύλαξη και συνεπώς  υπάρχει έντονο πρόβλημα  ελλιπούς αστυνόμευσης με όλες τις σχετικές επιπτώσεις. Αποδέκτης όλων των δικαιολογημένων παραπόνων των πολιτών είναι η Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής και τα κατά τόπους Τμήματα που δέχονται επικρίσεις για αδυναμία αδράνεια και ανικανότητα, χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη! 

Όσον αφορά το πρώτο θέμα του τουρισμού το οποία αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Χώρας μας, σας γνωρίζουμε ότι στο Νομό μας λειτουργεί μεγάλος αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων, ήτοι:  650 ξενοδοχειακές μονάδες , 3.500 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων  δωματίων, δυναμικότητας  40.000 κλινών, 50 κάμπινγκ, 72 γραφεία  γενικού τουρισμού, 600 χιλ/τρα πλήρως αξιοποιημένων ακτών αλλά το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας του Νομού είναι παροπλισμένο με μόλις 2 συναδέλφους (γυναίκες) και ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν.
Επίσης υπάρχει τεράστιο οδικό δίκτυο (450 χιλ/τρα εθνικό και 750 επαρχιακό ) με μεγάλο όγκο οχημάτων, 100.000 εξοχικές κατοικίες  και πραγματοποίηση δεκάδων Διεθνών-Ευρωπαϊκών συνεδρίων – επισκέψεις και παραμονή ημεδαπών και αλλοδαπών προσωπικοτήτων όπως Αρχηγοί Κρατών-Κομμάτων-Υπουργοί-Διπλωμάτες κ.λ.π.

Αντιλαμβάνεσθε ότι για όλα τα παραπάνω η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη και τα μέσα που διαθέτει δεν είναι επαρκή και εξηγούμαι γιατί:
Η  οργανική δύναμη της Αστυν. Δ/νσης Χαλκιδικής είναι 578 άτομα (άνδρες και γυναίκες) και η υπάρχουσα είναι 469, δηλαδή 109 περίπου κενές οργανικές θέσεις. Εδώ επισημαίνεται ότι η  σημερινή οργανική δύναμη καθορίσθηκε  το 1980.
Η έλλειψη προσωπικού  επίσης δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις εποχούμενες περιπολίες και παρατηρείται το φαινόμενα σε πολλά τμήματα να μην υπάρχει δυνατότητα  επάνδρωσης περιπολικού καθ’ όλο το 24ωρο. Η κατάσταση επιδεινώνεται ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, λόγω της εισροής χιλιάδων τουριστών, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση των κλοπών, παραβάσεων ναρκωτικών, αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Επομένως απαιτείται μεγάλη δύναμη προσωπικού για την ασφαλή φύλαξη των πολιτών του Νομού μας και ιδιαίτερα όλων των επισήμων προσώπων για τα οποία απαιτείται 24ωρη φρούρηση.
- Η αστυνόμευση  υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο λόγω της ακαταλληλότητας των περισσοτέρων τεχνικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας.
- Τα οχήματα που διαθέτει η Διεύθυνσή μας  (αυτ/τα και μηχανές) είναι 90, τα περισσότερα των οποίων είναι δεκαετίας με πολλά χιλ/τρα (μέχρι 1.000.000 χι/τρα) και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πολλά από αυτά βρίσκονται στα συνεργεία για επισκευή.
- Δεν υπάρχουν αρκετά αλεξίσφαιρα γιλέκα για όλο το αστυνομικό προσωπικό και τα περισσότερα είναι παλαιού τύπου, δύσχρηστα και ληγμένα  άρα ακατάλληλα.
-    Συμπερασματικά και όπως αναλυτικά εκτίθεται η κατάσταση παραπάνω απαιτείται:

α)Αντικατάσταση των παλαιών και γηρασμένων  αυτ/των (τα περισσότερα έχουν διανύσει από 250.000 μέχρι 1.000.000 χιλ/τρα), με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα, ειδικά το καλοκαίρι με τις πολλές επισκέψεις επισήμων υπάρχει αδυναμία συνοδείας και προπομπής, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της ζωής των συναδέλφων μας.
β)Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στις επόμενες μεταθέσεις 
γ)Άμεση ενίσχυση από επιθυμούντες συναδέλφους που θέλουν να υπηρετήσουν στην Α.Δ. Χαλκιδικής(έκτακτες μεταθέσεις)
δ)Ενίσχυση με προσωπικό από τη Δ/νση Αστυν. Θεσ/νίκης το καλοκαίρι, της οποίας τον όγκο των προβλημάτων δεχόμεθα  καθ’ όλη τη διάρκεια  της θερινής περιόδους και όχι μόνο.
ε)Χορήγηση σε επαρκή αριθμό υλικοτεχνικής υποδομής (αλεξίσφαιρα γιλέκα,πομποδέκτες,φακούς,υλικά διμοιριών)
στ) 

-  Υστερα από τα παραπάνω εμείς ζητάμε  να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις και τα αιτήματά μας και να δοθούν άμεσα λύσεις στα τόσο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός μας, ο οποίος αποτελεί  τη βιτρίνα της Χώρας μας σε όλο τον κόσμο.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν.Γραμματέας
Ιωάν.Κυργιαφίνης                Γεώρ.Μπομπότας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more