Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΒΕΡΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣΥπάρχει κάποιος που θα 'θελε αυτό το «ρολόι» στον καρπό του;..
Απλώς λέει την ώρα, δεν έχει φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα, δεν μπορεί να συνδεθεί στο Facebook ή να στείλει μήνυμα στο Twitter. Στην πραγματικότητα, πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι είναι και τι κάνει. Πρόκειται για μια απίστευτη κατασκευή, ένα αντίγραφο του...
Μηχανισμού των Αντικυθήρων, κατασκευασμένο από την Ελβετική εταιρεία ωρολογοποιίας Hublot.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής, κατασκευασμένος από τους Αρχαίους Έλληνες, πριν από 2.100 περίπου χρόνια ανάμεσα στο 100 και 150 π.Χ. Ενσωμάτωνε καινοτόμες τεχνολογίες για την εποχή, όπως μη γραμμικά γρανάζια, και υψηλού επιπέδου αστρονομικές και μαθηματικές γνώσεις που έδιναν τη δυνατότητα για πολυσύνθετους αστρονομικούς υπολογισμούς.
Πολλοί προσπάθησαν και κάποιοι κατάφερα να φτιάξουν αντίγραφα της κατασκευής. Να θυμίσουμε ότι ένα τέτοιο αντίγραφο έφτιαξε η Lego. Το 2008 η δημοσίευση στο περιοδικό Nature αναλύσεων από τρισδιάστατο ηλεκτρονικό τομογράφο, ο οποίος είχε εξετάσει λεπτομερώς τα κομμάτια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ενέπνευσαν κάποιους οραματιστές ωρολογοποιούς.
Ο Matthias Buttet διευθυντής του κατασκευαστικού και R&D τμήματος της Hublot, θέλησε να αποτείνει φόρο τιμής σ' αυτή την αρχαία κληρονομιά και ό,τι αντιπροσωπεύει. Είναι επίσης ένας θρίαμβος της σύγχρονης ωρολογοποιίας. Για πρώτη φορά ένα ρολόι εμπνέεται απευθείας από την αρχαιότητα, και γι αυτό οι μηχανικοί της Hublot συνεργάστηκαν με πληθώρα επιστημόνων που περιλάμβανε αρχαιολόγους, επιγραφολόγους και ιστορικούς μηχανικών κατασκευών.
Η πρόκληση που αντιπροσώπευε ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν η ενσωμάτωση σε μερικά κυβικά εκατοστά όλων όσως είχαν κατασκευάσει οι πρόγονοι μας σε αρκετές εκατοντάδες κυβικά εκατοστά όγκου. Το αποτέλεσμα είναι ένας πλήρως λειτουργικός μηχανισμός αστρονομικών προβλέψεων, που ενσωματώνει επιπλέον και ρολόι. Η ώρα απεικονίζεται στο κέντρο του καντράν, ενώ οι αστρονομικές προβλέψεις στην εμπρόσθια και πίσω όψη.
Στο εμπρόσθιο μέρος απεικονίζεται το ημερολόγιο των Πανελλήνιων αγώνων της εποχής, το Αιγυπτιακό ημερολόγιο, η θέση του ήλιου και των αστερισμών στο ζωδιακό κύκλο, οι φάσεις της Σελήνης και το αστρικό έτος. Στο πίσω μέρος, έχουμε τον κύκλο του Κάλλιππου, τον Μετωνικό κύκλο, τον κύκλο του Σάρου και τον κύκλο του Εξέλιγμου. Στην διαδικασία κατασκευής οι άνθρωποι της Hublot αντιμετώπισαν διάφορα θέματα για πρώτη φορά, όπως τα περίφημα μη γραμμικά γρανάζια για τον υπολογισμό των ελλειπτικών τροχιών στο ηλιακό μας σύστημα.
Το «ρολόι» δεν θα βγει φυσικά στην παραγωγή. Είναι ένα κομμάτι που αντικατοπτρίζει το σκεπτικό λειτουργίας της Ελβετικής εταιρείας για το Baselworld Watch Show που θα γίνει στη Βασιλεία της Ελβετίας. Μετά το τέλος της έκθεσης το ρολόι θα τοποθετηθεί στο Musee des Arts et Metiers, στο Παρίσι.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more