Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Αλβανία: Κρίσιμες για τη δημοκρατία οι αυριανές βουλευτικές εκλογές


Αλβανία: Κρίσιμες για τη δημοκρατία οι αυριανές βουλευτικές εκλογές
Oι αυριανές βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία είναι μία «κρίσιμη δοκιμασία» για τους δημοκρατικούς θεσμούς της Αλβανίας και την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είπε η επικεφαλής
της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Στέφαν Φούλε.
Στις κάλπες έρχονται ξανά αντιμέτωποι ο νυν πρωθυπουργός και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα ως επικεφαλής συνασπισμών της δεξιάς και της αριστεράς αντίστοιχα.
Ο αριστερός συνασπισμός της αντιπολίτευσης διαθέτει το δημοσκοπικό προβάδισμα, βάσει της τελευταίας έρευνας που διενήργησε η ιταλική εταιρεία IPR Marketing για λογαριασμό της αλβανικής τηλεόρασης «Ora News», πέντε ημέρες πριν την προσφυγή των Αλβανών πολιτών στις κάλπες.
Σύμφωνα με την τέταρτη και προτελευταία δημοσκόπηση της συγκεκριμένης εταιρείας, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα ο αριστερός συνασπισμός θα εξασφάλιζε το 51% τον ψήφων, καταγράφοντας άνοδο 1% σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο συνασπισμός της δεξιάς θα συγκέντρωσε ποσοστό 35%, με άνοδο 2%.
Στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου συμμετέχουν δύο μεγάλοι συνασπισμοί, υπό την ηγεσία τον δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας, και τέσσερα κόμματα θα κατέλθουν μόνα τους στην εκλογική μάχη (συνολικά 66 κόμματα).
Για την κατανομή των 140 εδρών της νέας Βουλής θα κληθούν να αποφασίσουν, με την ψήφο τους, 3.271.885 ψηφοφόροι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζει τις εκλογές κρίσιμη δοκιμασία για τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Αλβανία, δεδομένου ότι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν αμαυρωθεί από βίαια επεισόδια και καταγγελίες για νοθεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more