Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

«Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών για τη σφοδρή χαλαζόπτωση του Ιουνίου»Τι απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης 
 
 
  Ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών για την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τον Ν. Πέλλας το διήμερο 10 & 11 Ιουνίου.
  Στην Ερώτηση του ο κ. Τζαμτζής ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
  Τo διήμερο 10 & 11 Ιουνίου χαλάζι έπληξε το Ν. Πέλλας και Ημαθίας. Η καταστροφή είναι ολική, χαλάζι σε μέγεθος αυγού κατέστρεψε την παραγωγή σε ροδάκινα, αχλάδια, μήλα, κεράσια,  αλλά πλήγωσε και τα δέντρα,. Η χαλαζόπτωση κατέστρεψε και άλλες καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου.
 Οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειες τους εάν δεν αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ θα πεινάσουν.
 
Κύριε Υπουργέ,
  Άμεσα θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε καταγραφή ζημιών και να δοθούν προκαταβολές στους αγρότες.

 Ακόμη,  η ασφαλιστική εισφορά των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ θα πρέπει να κρατηθεί από τις αποζημιώσεις που θα δοθούν διότι οι αγρότες βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών, την προκαταβολή αποζημίωσης και την είσπραξη της ασφαλιστικής εισφοράς από τις αποζημιώσεις που θα δοθούν;»

Σήμερα, 20 Ιουνίου 2013, απαντώντας ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στις επίκαιρες ερωτήσεις ιδίου θέματος των Βουλευτών, μεταξύ αυτών και του κ. Τζαμτζή, ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ευχαριστήσω την συνάδελφο, για την ερώτηση. Αντίστοιχη ερώτηση έχει καταθέσει και ο κ. Τζαμτζής από την Πέλλα. Μου δίνεται η ευκαιρία, λοιπόν, να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα.
Πράγματι, η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις αρχές Ιουνίου έπληξε σημαντικά διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και ιδιαίτερα την Πέλλα και την Ημαθία. Χαλαζοπτώσεις, όμως, δεν είχαμε μόνο στη Μακεδονία, είχαμε και στη Θεσσαλία, στη Φθιώτιδα, στην Αρκαδία, στην Αργολίδα. Από την πρώτη στιγμή μαζί με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, όπως είπατε, επισκεφτήκαμε τις πληγείσες περιοχές όχι μόνο για να δούμε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ζημιάς, αλλά κυρίως για να διαβεβαιώσουμε τους αγρότες ότι θα υπάρξουν αντικειμενικές και δίκαιες αποζημιώσεις. Οι ζημιές, όπως είπατε, αφορούν κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και καλλιέργειες αμπέλου, βαμβακιού, καπνού, σιτηρών, ψυχανθών και κηπευτικών.
Εδώ θα ήθελα να επισημάνω, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν χρειάζεται να δοθεί καμία εντολή στον ΕΛΓΑ προκειμένου να πράξει τα αυτονόητα. Εξ ορισμού είναι ο ασφαλιστικός οργανισμός που στηρίζει τους αγρότες, ιδιαίτερα όταν πλήττονται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Έτσι, λοιπόν, αν και ακόμη δεν έχει περάσει το δεκαπενθήμερο υποβολής των δηλώσεων ξεκίνησαν άμεσα οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις με προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής: ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, κλπ, και θα συνεχιστεί βεβαίως και στις υπόλοιπες καλλιέργειες.
Επιτρέψτε μου όμως, κύριε Πρόεδρε, να αναφερθώ με την ευκαιρία αυτή στη σπουδαιότητα του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας που έχει δύο σκέλη: τα εναέρια μέσα και τα αντιχαλαζικά δίχτυα. Οι περιοχές εφαρμογής της προστασίας με εναέρια μέσα είναι η Μακεδονία και η Θεσσαλία. Επειδή διακινούνται διάφορα φαιδρά ιδιαίτερα στο διαδίκτυο ότι δήθεν ψεκάζουμε τον ελληνικό λαό για να μην αντιδρά στα μέτρα λιτότητας θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι τα αεροπλάνα της αντιχαλαζικής προστασίας μόνη αποστολή έχουν την καταστολή του χαλαζιού. Στην καταιγίδα της 10ης Ιουνίου αν και πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διαδοχικές πτήσεις η καθολική αποτροπή του χαλαζιού δεν ήταν εφικτή εξαιτίας του εξαιρετικά έντονου φαινομένου που αντίστοιχο δεν έχει παρατηρηθεί στα τελευταία τριάντα χρόνια που εφαρμόζεται το πρόγραμμα.
Πράγματι, έβρεξε παγάκια. Το μέγεθος του χαλαζιού που και εγώ είδα στην Πέλλα και στην Ημαθία ήταν σαν μανταρίνι. Πέρα όμως από τα εναέρια μέσα υπάρχει και το πρόγραμμα επιχορήγησης των μέσων ενεργητικής προστασίας, τα αντιχαλαζικά δίχτυα. Ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί γενναία με 60% το κόστος εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών σε καλλιέργειες αμπέλου, μηλοειδών, πυρηνοκάρπων, ροδιάς και ακτινιδιάς.
 Είναι ένα μέσο που προστατεύει πλήρως την παραγωγή σε περίπτωση χαλαζόπτωσης. Το όφελος των παραγωγών είναι πολλαπλό: προστασία της παραγωγής, εξασφάλιση σταθερής ροής προϊόντων στην αγορά, προστασία από τον καύσωνα, μειωμένες αρδευτικές ανάγκες. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση αντιχαλαζικών διχτυών προσδίδει ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ο ομοιόμορφος χρωματισμός των μήλων που είναι κύρια καλλιέργεια στην περιοχή.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε δειλά το 2004 και έφτασε το 2012 να ενταχθούν σε αυτό 4.237 στρέμματα. Το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας το 2013 θα εγκριθεί εντός του τρέχοντος μηνός. Οι παραγωγοί θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή περίπου στα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Πράγματι και οι ζημιές στο Καρπερό ήταν σημαντικές. Επισκέφθηκε την περιοχή ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο κ. Έξαρχος.
Όσον αφορά το πρόγραμμα της αντιχαλαζικής προστασίας, εμείς ενθαρρύνουμε τους αγρότες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Από τα 10 εκατομμύρια που υπήρχαν πέρυσι στο πρόγραμμα απορροφήθηκαν μόλις 4 εκατομμύρια.
Θα ήθελα όμως από αυτό το Βήμα να διαψεύσω και μία άλλη φήμη που υπάρχει στους ανά την επικράτεια καφενέδες, ότι δήθεν ο ΕΛΓΑ δίνει εντολή στους εκτιμητές να υποεκτιμούν τις ζημιές που υπάρχουν από το χαλάζι.
Λέω λοιπόν ότι τέτοια εντολή δεν υπάρχει. Η εντολή που υπάρχει προς τους εκτιμητές είναι να είναι δίκαιες και αντικειμενικές οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις.
Άλλωστε, ο ΕΛΓΑ δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Το 2012 είχε έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές 122 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος των αποζημιώσεων αναμένεται να αγγίζει τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Έχει ένα αποθεματικό της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Επομένως, δεν υπάρχει ανάγκη να ζητήσουμε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, στον οποίο αναφερθήκατε νωρίτερα.
Επίσης, θέλω να πω ότι από τις χαλαζοπτώσεις προξενήθηκαν ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο. Είχα την ευκαιρία να το δω με τα μάτια μου κατά την επίσκεψή μου στην Πέλλα και στην Ημαθία: Σπασμένα κλαδιά σε κερασιές και σε ακτινιδιές. Αυτές οι ζημιές υπόκεινται σε προγράμματα ΠΣΕΑ. Σύντομα λοιπόν θα διενεργηθούν οι καταγραφές και αυτών των ζημιών και εφόσον τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.
Όσον αφορά την έγκαιρη εκταμίευση των αποζημιώσεων που θέσατε, όπως ξέρετε, αυτή δεν αποτελεί μόνο θέμα του ΕΛΓΑ, αλλά και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για να πληρώσει ο ΕΛΓΑ, θα πρέπει να έχει έγκαιρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα τα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας εκτροφής.
Πρέπει να επισημάνω ότι φέτος ο ΕΛΓΑ βρίσκεται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε καλή συνεργασία, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποσφαλμάτωσης των δηλώσεων το συντομότερο δυνατό στις πληγείσες περιοχές κατά προτεραιότητα, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη αποζημίωση στους παραγωγούς.
Ως προς το προσωπικό του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας απέστειλε ο Οργανισμός, στις 31/12/2009 υπηρετούσαν πεντακόσιοι εξήντα τέσσερις τακτικοί υπάλληλοι και τριακόσιοι εξήντα επτά εποχικοί όλων των κλάδων. Προχθές, στις 18 Ιουνίου 2013, υπηρετούσαν τετρακόσιοι εβδομήντα επτά τακτικοί και εξήντα τρεις εποχικοί υπάλληλοι. Δηλαδή, είμαστε σχεδόν στους μισούς υπαλλήλους σε σχέση με το 2009.
Ο ΕΛΓΑ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του προσωπικού, εντός βεβαίως των αυστηρών δημοσιονομικών πλαισίων. Αν και είχε υποβληθεί πρόταση προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να γίνουν προσλήψεις εκατόν πενήντα ατόμων με οκτάμηνες συμβάσεις, τελικά δόθηκε έγκριση για πρόσληψη εκατόν πενήντα ατόμων, αλλά με τρίμηνες συμβάσεις. Έτσι, αν και αρχικά υποβλήθηκαν οκτακόσιες αιτήσεις, στην πρόσκληση του ΕΛΓΑ να εργαστούν ανταποκρίθηκαν μόνο πενήντα πέντε γεωτεχνικοί και έξι κτηνίατροι.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, καθώς καλούνται άνθρωποι να μετακινηθούν σε μακρινές από την περιοχή τους περιφερειακές ενότητες για τρεις μήνες, χωρίς να υπάρχουν οι εκτός έδρας οικονομικές ενισχύσεις -τα λεγόμενα «εκτιμητικά»- και με μισθό που έχει υποστεί ήδη αρκετές περικοπές.
Πετύχαμε, όμως, την έγκριση τον προηγούμενο μήνα, το Μάιο 2013, της πρόσληψης ενενήντα γεωτεχνικών τετράμηνης απασχόλησης. Στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει και η σχετική πρόσκληση. Επίσης, έχει υποβληθεί αίτημα ένταξης του ΕΛΓΑ στο πλαίσιο της κινητικότητας των υπαλλήλων.
Τέλος, ο ΕΛΓΑ για την έγκαιρη διενέργεια των εκτιμήσεων ενισχύει άμεσα το υποκατάστημα της Βέροιας που διαθέτει είκοσι έξι εκτιμητές με μετακινήσεις μόνιμου προσωπικού από υποκαταστήματα. Ήδη μετακινήθηκαν οκτώ μόνιμοι γεωτεχνικοί από άλλα υποκαταστήματα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και επίσης τοποθετήθηκαν άλλοι δέκα τρεις συμβασιούχοι.
Σε κάθε περίπτωση, όπου απαιτείται, ζητείται και η συνδρομή των περιφερειών με τους γεωτεχνικούς που αυτές διαθέτουν και κατά κανόνα αυτές ανταποκρίνονται θετικά.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τζαμτζής τόνισε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, Εγώ θα ήθελα μόνο να τονίσω ένα πράγμα. Κατ’ αρχήν, άκουσα όλα αυτά τα οποία ειπώθηκαν. Πρέπει να πω ότι ήταν άμεση η ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας και της ηγεσίας του ΕΛΓΑ.
Επί δύο μέρες, τη Δευτέρα και την Τρίτη, είχαμε χαλάζι σε μέγεθος αυγού – μανταρινιού, είπε ο κύριος Υπουργός- και την Τετάρτη το πρωί η πολιτική ηγεσία ήταν στην Πέλλα και την Ημαθία.
Μόνο ένα πράγμα θέλω να συμπληρώσω, κύριε Υπουργέ, σε όσα ειπώθηκαν. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα χρημάτων από τους παραγωγούς, εάν μπορεί να γίνει, να παρακρατηθούν οι εισφορές από την αποζημίωση. Απ’ όσους παίρνουν επιδοτήσεις θα παρακρατηθεί, όπως είπατε, από τις επιδοτήσεις, αλλά υπάρχει κόσμος ο οποίος πραγματικά αυτήν τη στιγμή δεν έχει τα λεφτά αυτά. Ειδικά στις δενδρώδεις καλλιέργειες είναι τεράστιο το πρόβλημα, διότι καλούνται να πληρώσουν 2.000, 3.000, 3.500, 4.000 ευρώ.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω πολύ να το δείτε ξανά αυτό, για να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν. Δεν τα έχουν τα χρήματα αυτά οι άνθρωποι. Ειδικά στις περιπτώσεις που έχουν πάθει ολική καταστροφή και τους έχει λιανίσει στην κυριολεξία το χαλάζι, θα πρέπει να γίνει μία παραχώρηση, ώστε να μπορέσουν τα λεφτά αυτά, κύριε Πρόεδρε, να κρατηθούν από τις αποζημιώσεις. Δεν έχουν οι άνθρωποι να πληρώσουν.»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απαντώντας στην πρόταση του κ. Τζαμτζή ανέφερε τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να πω ότι από το ισχύον πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, δεν προβλέπεται αυτό που ζητάει ο συνάδελφος, κ. Τζαμτζής. Καταλαβαίνω τους λόγους για τους οποίους το θέτει. Πραγματικά υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στους αγρότες που επλήγησαν από την καταστροφή.
Φοβούμαι όμως ότι η συζήτηση αυτή περί συμψηφισμού μπορεί να οδηγήσει στη μη καταβολή εισφορών από τους αγρότες, οι οποίοι αν έχουν ζημιά τότε θα σπεύδουν να καταβάλουν τις εισφορές τους. Έτσι όμως δεν μπορεί να είναι βιώσιμο ένα σύστημα αγροτικής γεωργικής ασφάλισης, όπως θέλουμε να είναι βιώσιμος ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να στέκεται δίπλα στον αγρότη την ώρα της δοκιμασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more