Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ιορδάνης Τζαμτζής :«Πάρτε άμεσα αποφάσεις για τις ζημιές κ. Υπουργέ»

  Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής,  στη συνάντηση που είχε σήμερα, 6 Ιουνίου, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο.
  Στην συνάντηση συμμετείχε και η Βουλευτής Ημαθίας κα. Μπατσαρά Γεωργία.
  Θέμα της συνάντησης των δύο Βουλευτών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ήταν οι ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες από τον παγετό και δεν έχουν δηλωθεί.
  Ο κ. Τζαμτζής ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να τους ενημερώσει ποιες είναι οι αποφάσεις του Υπουργείου σχετικά με το θέμα αυτό.
  Ο κ. Τσαυτάρης απάντησε ότι έχει πάρει γραπτή δισέλιδη πρόταση από τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Μποτό, αλλά περιμένει και την πρόταση του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχου και στη συνέχεια θα συναντηθεί μαζί τους για να συζητήσουν τις προτάσεις του.

  Ο Βουλευτής κ. Τζαμτζής τόνισε για άλλη μία φορά στον κ. Τσαυτάρη ότι πρέπει άμεσα να πάρει απόφαση και ότι η πρόταση την οποία υπέβαλλε (ο κ. Τζαμτζής) στη σύσκεψη στις 30-5-2013, με αναφορά στην κεφάλαιο Δ΄ παράγραφος 1: «Κατ΄ εξαίρεση σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, ότι οι ζημιές από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια δεν έγιναν αντικειμενικά έγκαιρα αντιληπτές μέσα στην προθεσμία των 15 ημερών, είναι δυνατόν οι ζημιές αυτές να καλυφθούν μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης της Κεντρικής Υπηρεσίας και σχετικής απόφασης του ΔΣ του ΕΛΓΑ, το οποίο καθορίζει και όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για την υποβολή των δηλώσεων αυτών. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί πέραν της ολοκλήρωσης της συγκομιδής των καλλιεργειών που αφορά», δίνει λύση στο θέμα αυτό χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή στον κανονισμό.
  Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δέχτηκε ότι όντως η πρόταση του κ. Τζαμτζή είναι θετική και την έχει λάβει υπόψη του για τη συζήτηση που θα κάνει με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ τις επόμενες ημέρες.
  Ακόμη ο κ. Τζαμτζής επεσήμανε στον κ. Τσαυτάρη ότι
α) ο ΕΛΓΑ δεν είναι τράπεζα ώστε να προβληματίζεται να πληρώσει από το αποθεματικό, γιατί αυτό το αποθεματικό δημιουργήθηκε από τις ασφαλιστικές εισφορές αποκλειστικά των αγροτών,
β) οι αγρότες θα ξεσηκωθούν, και δικαιολογημένα, αν δεν αποζημιωθούν για τις πραγματικές ζημιές που έχουν υποστεί, διότι μετά δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από κανέναν,
γ) οι αγρότες αν δεν αποζημιωθούν δεν θα πληρώσουν τις φετινές ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους στην λειτουργία του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι θα συζητηθούν οι προτάσεις του ΕΛΓΑ και η πρόθεσή του είναι να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν.

Στην συνέχεια ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής επισκέφτηκε τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο στον οποίο μετέφερε ακριβώς τα ίδια πράγματα για το θέμα.
Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε για άλλη μία φορά την πρόθεση του να αποζημιωθούν οι αγρότες μετά από τη συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more