Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Μύθοι και αλήθειες για την υγιεινή του στόματος

Αλήθεια ή ψέμα; Το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το χαμόγελό σας. Λάθος; Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται οι ειδικοί, οι οποίοι καταρρίπτουν 12 αστικούς μύθους περί στοματικής υγιεινής, που κακώς πιστεύουμε.
Νο.1: Κάθε 6 μήνες πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας.

Μύθος: Σύμφωνα με τους εδικούς, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο πρέπει να βασίζονται στις προσωπικές ανάγκες του κάθε ασθενή. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει, ότι η πλάκα και η πέτρα συσσωρεύονται σε μόλις 90 ημέρες, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή και μόλυνση, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρο το σώμα. Έτσι, εάν θέλετε ένα πραγματικά υγιές χαμόγελο (και οργανισμό γενικότερα), 4 επισκέψεις στον οδοντίατρο κάθε χρόνο είναι μία καλή αρχή, ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.
Νο.2: Το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το χαμόγελό σας.
Μύθος: Όταν τρώτε, τα οξέα του φαγητού και του σάλιου αποδυναμώνουν το σμάλτο, το σκληρό δηλαδή προστατευτικό κάλυμμα των δοντιών. Άρα το βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε τριβή τους ή ακόμα και απώλεια της αδαμαντίνης, κάτι που μπορεί εύκολα να προκαλέσει επιπλέον ευαισθησία στη στοματική κοιλότητα. Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας (μετά το φαγητό) ή να ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό, πριν το βούρτσισμα, προκειμένου να περιορίσετε ενδεχόμενη ζημιά.
Νο. 3: Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι καλύτερη από την κανονική.
Αλήθεια: Οι μελέτες δείχνουν ότι η υψηλής ποιότητας ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες με μαλακές τρίχες είναι πιο αποδοτικές στον καθαρισμό των δοντιών από τις απλές, συμβατικές οδοντόβουρτσες.
Νο. 4: Εάν δεν πονάτε, δε χρειάζεται να πάτε στον οδοντίατρo.
Μύθος: Πολλά οδοντικά προβλήματα δεν προκαλούν πόνο, μέχρι τη στιγμή που θα έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά, ως τη ρίζα του δοντιού, για παράδειγμα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, η ουλίτιδα δεν προκαλεί σε όλους τους ανθρώπους πόνο. Με απλά λόγια, μόνο ο οδοντίατρός σας μπορεί να ανακαλύψει όλα τα φανερά ή «κρυφά» προβλήματα των δοντιών σας, πριν να είναι ήδη αργά.
Νο. 5: Οι οδοντόκρεμες λεύκανσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να λευκάνουν τα δόντια.
Μύθος: Ο καλύτερος τρόπος για να λευκάνουν τα δόντια σας και να διατηρηθούν λευκά είναι οι ειδικές θεραπείες λεύκανσης των οδοντιάτρων. Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένες οδοντόκρεμες μπορεί να λευκάνουν τα δόντια, αλλά στην ουσία ούτε σημαντική διαφορά προκαλούν, ούτε αυτή διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, είναι να χρησιμοποιείτε κανονική οδοντόκρεμα με φθόριο για να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή και καθαρά.
Νο. 6: Το στοματικό διάλυμα χαρίζει φρέσκια αναπνοή.
Μύθος: Τα περισσότερα στοματικά διαλύματα στην ουσία, καλύπτουν την κακή αναπνοή, αλλά δεν θεραπεύουν την υποκείμενη αιτία της κακοσμίας. Η κακή αναπνοή μπορεί να προκληθεί από τα βακτηρίδια, που βρίσκονται στο στόμα ή τις κοιλότητες, από ορισμένες ασθένεια των ούλων ή ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα μίας άλλης ιατρικής πάθησης.  Ωστόσο, αν επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα, προτιμήστε ένα χωρίς οινόπνευμα, καθώς αυτό στεγνώνει το στόμα σας, επιδεινώνοντας την κατάσταση.
Νο. 7: Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι ένας καλός τρόπος για να καθαρίσετε τα δόντια σας, αν δε μπορείτε να τα βουρτσίζετε.
Αλήθεια: Η τσίχλα αυξάνει την παραγωγή και τη ροή του σάλιου και αφαιρεί τα σωματίδια των τροφίμων, που μπορεί να έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στα δόντια.
Νο. 8: Η χρήση οδοντικού νήματος είναι εξίσου σημαντική με το βούρτσισμα.
Αλήθεια: Η χρήση οδοντικού νήματος απομακρύνει σχεδόν το ½ των βακτηρίων και σωματιδίων των τροφών, που βρίσκονται στο στόμα σας μετά το φαγητό. Με απλά λόγια, το οδοντικό νήμα επιβάλλεται, γιατί στην ουσία ολοκληρώνει το βούρτσισμα.
 
Νο. 9: Για την πρόληψη της τερηδόνας, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας για τουλάχιστον για 2 λεπτά.
Αλήθεια: Δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα είναι ο ιδανικός χρόνος για να προστατεύσετε τα δόντια σας από την τερηδόνα. Και στην περίπτωση μάλιστα, που δε χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, διπλασιάζετε τον κίνδυνο να παρουσιάσετε «σημεία», όπου τα επιβλαβή βακτήρια μπορούν να εγκατασταθούν στη στοματική κοιλότητα, προκαλώντας τερηδόνα και ουλίτιδα.
Νο. 10: Αν δεν τρώτε γλυκά συχνά, δεν πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας συχνά.
Μύθος: Η αφαίρεση ων βακτηρίων από το στόμα σας είναι σημαντική κίνηση, ανεξάρτητα από το τι τρώτε, καθώς πολλά είναι τα τρόφιμα που περιέχουν σάκχαρα, χωρίς να είναι απαραίτητα γλυκά.  Στις πιο επίφοβες τροφές εντάσσονται εκείνες που «κολλούν» στα δόντια, όπως είναι οι σταφίδες, τα μικρά, στρογγυλά φρούτα και όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα, όπως είναι τα εσπεριδοειδή, για παράδειγμα.
Νο. 11: Οι οδοντόβουρτσες με σκληρές τρίχες είναι καλύτερες από εκείνες με τις μαλακές.
Μύθος: Οι οδοντόβουρτσες με μαλακές τρίχες είναι καλύτερες από εκείνες με τις σκληρές ή μεσαίες (τρίχες), καθώς οι δεύτερες ενδεχομένως να βλάψουν τα ούλα σας χωρίς να το αντιληφθείτε. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν, ότι η παρατεταμένη χρήση μίας σκληρής οδοντόβουρτσας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και υποχώρηση των ούλων.
Νο. 12: Η κατανάλωση καφέ και άλλων σκούρων ροφημάτων με καλαμάκι, μειώνει το χρωματισμό των δοντιών.
Αλήθεια: Όντως, όταν καταναλώνετε σκουρόχρωμα ροφήματα, όπως ο καφές, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε καλαμάκι, καθώς μπορεί να μειώσει τους χρωματισμούς των δοντιών.
Πηγή clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more