Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε, οι συμβάσεις θα εκτελεστούν

Διευκρινίσεις Μιχελάκη


Η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε, οι συμβάσεις θα εκτελεστούν
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Μπορεί να αποφασίστηκε η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, ωστόσο τυχόν συμβάσεις προμηθειών που προορίζονται για την υπηρεσία, θα θεωρηθούν συναφθείσες, εφόσον έχει ανακοινωθεί στους αναδόχους η κατακύρωσή τους.

Πρόσφατα, το υπουργείο Εσωτερικών κλήθηκε από βουλευτή της ΝΔ να ενημερώσει τη Βουλή τι θα γίνει με τις συμβάσεις προμηθειών της Δημοτικής Αστυνομίας που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την ερώτηση είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι «μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, ανέκυψε ένα σημαντικό ζήτημα για τους αναδόχους των διαγωνισμών προμηθειών, που είχαν προκηρύξει οι ΟΤΑ για το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας» και ακόμη ότι «οι ανακηρυχθέντες ανάδοχοι των διαγωνισμών αυτών, έχουν ήδη παραλάβει από τους κατασκευαστές, τα προς προμήθεια είδη και ταυτόχρονα έχουν αναλάβει τις υποχρεώσεις εξόφλησης των προϊόντων (μετρητά, έκδοση επιταγών)».

Όπως όμως ανέφερε ο βουλευτής, πλέον οι ΟΤΑ αρνούνται την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων προμηθειών και τις παραλαβές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρει ωστόσο ότι «εφόσον έχει ανακοινωθεί στους αναδόχους η κατακύρωση ανάθεσης προμήθειας ειδών που προορίζονται για τη Δημοτική Αστυνομία, οι σχετικές συμβάσεις θεωρούνται συναφθείσες και η μη υπογραφή αυτών από τους δήμους, πιθανότατα θα εγείρει εκ μέρους των αναδόχων αξιώσεις αποζημίωσης».

Ο κ. Μιχελάκης επικαλείται την πρόνοια του Ενιαίου Κανονισμού Προμηθειών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τον οποίο «για τις προμήθειες των δήμων, με την ανακοίνωση κατακύρωσης ανάθεσης της προμήθειας στον ανάδοχο, η σύμβαση θεωρείται ως συναφθείσα, το δε έγγραφο της σύμβασης που ακολουθεί έχει αποδεικτικό μόνο χαρακτήρα».

Ο υπουργός Εσωτερικών ενημερώνει πάντως τον βουλευτή ότι το θέμα απασχολεί το υπουργείο, «το οποίο μελετά την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να μην προκληθεί οικονομική ζημία σε βάρος αφενός των δήμων αφετέρου των επιχειρήσεων των αναδόχων συντελεσθέντων διαγωνισμών».

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν παραθέτει στοιχεία για το κόστος των συμβάσεων αυτών. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ που κατέθεσε την ερώτηση, επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αν συνεχιστεί η διαδικασία ολοκλήρωσης των διαγωνισμών που βρίσκονται στο στάδιο της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων, το κόστος φθάνει το 1.000.000 ευρώ για όλους τους ΟΤΑ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more