Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Τα αρχαία εκτροχιάζουν εκ νέου το κόστος για το μετρό Θεσσαλονίκης

Θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ οι αρχαιολογικές ανασκαφές
Τα αρχαία εκτροχιάζουν εκ νέου το κόστος για το μετρό Θεσσαλονίκης

Αύριο η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για την Βενιζέλου

Οι αρχαιότητες θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο αντίπαλο της Αττικό μετρό για το μετρό Θεσσαλονίκης καθώς όχι μόνο ισοδυναμούν με μεγάλες καθυστερήσεις, όπως άλλωστε έχει φανεί και από τις πρόσφατες περιπέτειες με τα ευρήματα στην Βενιζέλου, αλλά εκτινάσσουν στα ύψη το κόστος για τις αρχαιολογικές ανασκαφές και κατά συνέπεια τον προϋπολογισμού του έργου.

Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις των αρμοδίων εφορειών αρχαιοτήτων, το βάθος των ευρημάτων στην Συμπρωτεύουσα δεν έχει τέλος και για να βγάλει στην επιφάνεια τον αρχαιολογικό πλούτο της πόλης θα δαπανηθούν συνολικά περισσότερα από 120 εκ. ευρώ. Ήδη οι εργασίες του μετρό που ξεκίνησαν πριν από οκτώ χρόνια έχουν απορροφήσει 82 εκ. ευρώ για αρχαιολογική σκαπάνη στα οποία θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 42 εκ. ευρώ και τουλάχιστον τρία χρόνια νέου κύκλου ανασκαφών. Από αυτά περίπου 10 εκ. ευρώ θα διατεθούν για μελέτες, για αποσπάσεις αλλά και επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων. Η εκτίμηση δεν είναι αυθαίρετη και δεν υπολογίζει τα αντίστοιχα έργα που θα γίνουν για τις επεκτάσεις της γραμμής προς Καλαμαριά. Στηρίζεται στις διαπιστώσεις των αρμόδιων εφορειών και επικυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δημιουργώντας ένα νέο πονοκέφαλο –εν πολλοίς αναμενόμενο- για το έργο.

Το μέγεθος των ερευνών είναι τόσο μεγάλο που η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, το συνέκρινε με ολόκληρο το πρόγραμμα που εκπονείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2007-2013) και το οποίο ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ και με το αντίστοιχο πρόγραμμα Πολιτισμού για το ΠΕΠ Αττικής που προσεγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ. Οι μόνοι που μπορούν να πανηγυρίζουν για την εξέλιξη των εργασιών του μετρό είναι αναμφίβολα οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι εξασφαλίζουν σίγουρη δουλειά και πάνω από 600 θέσεις εργασίας με το μετρό της Θεσσαλονίκης να αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη τους.Το πρώτο πάντως κρίσιμο τέστ για τα αρχαία αναμένεται να περάσει η Αττικό αύριο οπότε είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση από το ΣτΕ της προσφυγής του δήμου Θεσσαλονίκης για τις αρχαιότητες στην Βενιζέλου. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο είχε προσφύγει ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η εκτέλεση της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία προέβλεπε την απόσπαση και μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου. Τον περασμένο Δεκέμβριο το ΣτΕ είχε εκδόσει προσωρινή διαταγή, η οποία πάγωνε κάθε προσπάθεια απόσπασης αρχαιοτήτων, μέχρι την κύρια εκδίκαση της προσφυγής.

Πηγή:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more