Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Δήλωση προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα

«Ανακούφιση και εκκρεμότητες για την αγορά η συμφωνία με την τρόικα»

Μια δύσκολη συμφωνία μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση μπορεί να «κλείδωσε» με την τρόικα, αλλά κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που οδήγησε τελικά σε αυτή, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού. Προσπαθώντας σε πρώτη ανάγνωση να εντοπίσουμε τα θετικά σημεία για την αγορά από τη συγκεκριμένη συμφωνία, περιοριζόμαστε στην "ανακούφιση" ότι δεν χρειάζονται, ούτε ζητούνται επί του παρόντος, νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία μάλλον έχουν εξαντληθεί και σίγουρα μας έχουν εξαντλήσει.

Η ελάφρυνση στο εργασιακό κόστος των επιχειρήσεων με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από την πλευρά των εργοδοτών και των εργαζομένων, μπορεί να δώσει μια ανάσα στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, επιπλέον ρευστότητα στην αγορά μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ένα μέρος του πλεονάσματος ύψους 1 δις ευρώ θα δοθεί εντός του 2014, για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, συμπληρωματικά εκείνων που αρχικά είχαν προβλεφθεί.

Αναζητώντας τα σημεία της συμφωνίας σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για γάλα, ψωμί, φάρμακα και βιβλία θα περιμένουμε να δούμε τις  λεπτομέρειες, οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Η υπογραφή της συμφωνίας μπορεί να δυναμώνει την ελληνική οικονομία στο εξωτερικό, όμως οι άνθρωποι της αγοράς γνωρίζουμε καλά ότι η καθημερινότητά μας στο εσωτερικό συνεχίζει να έχει φορολογικές, ασφαλιστικές και χρηματοδοτικές εκκρεμότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more