Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αβραάμ Ζελιλίδης: «Η Χαλκιδική είναι περικυκλωμένη από διάφορα πετρελαϊκά κοιτάσματα!»




Τηλεοπτική Συνέντευξη στην εκπομπή «Με Άποψη» της Πέλλα Τηλεόραση στον δημοσιογράφο και εκδότη Χρήστο Δημητριάδη παραχώρησε ο  γνωστός στις τηλεοπτικές εκπομπές Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και υποψήφιος Ευρωβουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Αβραάμ Ζελιλίδης.
Ιδιαίτερη έμφαση στην συνέντευξη δόθηκε για την ύπαρξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Χαλκιδικής.
Ας διαβάσουμε ένα απόσπασμα από την τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Ζελιλίδη στον Χρήστο Δημητριάδη στην Πέλλα Τηλεόραση:

«Πριν 3 χρόνια δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από μία ισραηλινή εταιρεία και με είπαν πως ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και να τους δείξω περιοχές που έχουν ενδιαφέρον στην χώρα μας. Ήρθαν στο εργαστήριό μου, κάθισαν 4 ημέρες όπου τους έδειξα την Ελλάδα και τους έβγαλα στην ύπαιθρο προσπαθώντας να τους δείξω περιοχές με ενδιαφέρον. Εστίασαν το ενδιαφέρον τους στον Ορφανό και τον Θερμαϊκό Κόλπο. Με ρώτησαν αν γνωρίζω πετρελαϊκές εταιρείες προκειμένου να συνεργαστούν και τους έστειλα και στην Ενεργειακή Αιγαίου  αλλά και στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.).

Πρώτα επισκέφτηκαν την Ενεργειακή Αιγαίου όπου και συμφώνησαν. Με ζήτησαν να τους κάνω μια γεωλογική μελέτη για τον Ορφανό και τον Θερμαϊκό Κόλπο. Η μελέτη μου ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και τον επόμενο μήνα επεβλήθη αίτημα στο Υπουργείο να τους δώσει την περιοχή αυτή για εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με τον νόμο του 2010, το Υπουργείο αξιολογεί οποιαδήποτε πρόταση που έρχεται και είναι υποχρεωμένο εντός ενός μήνα να βγάλει, εάν συμφωνήσει, σε δημόσιο διαγωνισμό στην εφημερίδα της Ε.Ε. πρόσκληση ενδιαφέροντος για όλο τον κόσμο για τις περιοχές αυτές. Από τον Οκτώβριο του ’12 μέχρι τον Απρίλιο του ’14 δεν υπάρχει απάντηση, δεν υπάρχει δημοσίευση, δεν υπάρχει διαγωνισμός!

Σ’ αυτόν το χάρτη φαίνεται ο Θερμαϊκός και ο Ορφανός Κόλπος. Ο Ορφανός βρίσκεται μεταξύ Θάσου και Χαλκιδικής. Επομένως η Χαλκιδική είναι περικυκλωμένη από διάφορα πετρελαϊκά κοιτάσματα. Εμείς από το 1970 κάναμε 22 γεωτρήσεις.Όσον αφορά την Χαλκιδική έγιναν 4 γεωτρήσεις στην περιοχή της Κασσάνδρας και  1 γεώτρηση στην περιοχή της Καλλικράτειας.
Πήραμε λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία και προέκυψε ο επόμενος χάρτης.


Σ’ αυτόν το χάρτη το κόκκινο χρώμα δεν υπάρχει στον Ορφανό ενώ αντίθετα τα καφέ και τα μπεζ υπάρχουν και στον Ορφανό και στον Θερμαϊκό. Η μωβ αυτή περιοχή καλύπτει ολόκληρο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.
Αν δούμε το τρισδιάστατο αυτό μοντέλο βλέπουμε ότι αυτό το κίτρινο που είναι το πιο χερσαίο υλικό δεν μπορεί να δώσει άθολα πετρέλαιο αλλά μπορεί να δώσει αέριο όμως είναι μικρό το πάχος για να μπορέσει να μετατραπεί σε υδρογονάνθρακα. Όμως για εμάς αποτελεί ένα εργαλείο για να εκτιμήσουμε τί περιμένουμε στον Θερμαϊκό. Εμείς δουλεύουμε ως εργαστήριο στην ύπαιθρο, μαζεύουμε δείγματα, κάνουμε αναλύσεις, προσδιορίζουμε δυναμική και κάνουμε εκτιμήσεις στο υποθαλάσσιο κομμάτι.
Όπως βλέπετε στην τελευταία εικόνα  στο υποθαλάσσιο περιβάλλον του Θερμαϊκού το ενδιαφέρον στρέφεται στο κέντρο. Κλείνοντας, το τόνιζα και θα συνεχίζω να το τονίζω πως ο Θερμαϊκός είναι μια «μινιατούρα»  του κόλπου του Μεξικού και όσο αστείο κι αν σας φαίνεται είναι τόσο μικρός που έχει την ίδια εξέλιξη με τον κόλπο του Μεξικού και μπορεί να δώσει πολύ αξιόλογα κοιτάσματα.



Πηγή: Εβδομαδιαία εφημερίδα "Θέμα" της Χαλκιδικής

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κασίδης, Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more