Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Μία καταπληκτική διαδρομή με δυσάρεστες εκπλήξεις…..

 Γράφει η Όλγα Παπαμέτη

Κυριακή πρωί και ταξιδεύω στην ορεινή Χαλκιδική , στο μοναδικό μέρος του κόσμου που σε δεκαπέντε λεπτά από την θάλασσα καταλήγεις στο βουνό ……Περνάω την Μεγάλη Παναγία και ανεβαίνω στο βουνό Κάκκαβος ,πρώτη μου φορά μετά από αρκετά χρόνια ….Αντιλαμβάνεσαι την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στην περιοχή από την παρουσία της αστυνομίας και την φωτογράφηση των οχημάτων που διασχίζουν την περιοχή …
Πηγαίνω να συναντήσω τους κατοίκους της περιοχής που καταγγέλλουν αυθαίρετες εργασίες στην περιοχή των Σκουριών … Μένω εντυπωσιασμένη από τον νεόδμητο δρόμο , ο οποίος θυμίζει autobahn και σου δίνει την εντύπωση ότι διασχίζεις ένα μοναδικό οικολογικό παράδεισο για να φτάσεις –γιατί όχι -σε ένα θέρετρο πολυτελείας , υπερσύγχρονο με επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο… νιώθω περήφανη για την μοναδική ομορφιά του τόπου μας…. Με τα χιλιόμετρα να τρέχουν στο κοντέρ μειώνεται η αίσθηση της περηφάνιας και ακολουθεί η μελαγχολία …χιλιάδες αιωνόβια δέντρα κομμένα και στοιβαγμένα σε σωρούς εκατοντάδων μέτρων ..ένα μακάβριο οικολογικό άουσβιτς  που σου κόβει την ανάσα…
Φτάνω στον προορισμό μου και αντικρίζω τα θεμέλια με τις σιδεριές δεκαεφτά μέτρων  να υποδεικνύουν  την θέση του εργοστασίου και στο βάθος τις προκάτ κατασκευές σε προχωρημένο στάδιο…. Συγκεντρωμένοι στο ίδιο σημείο εκατοντάδες κάτοικοι , γυναίκες με τα παιδιά τους στα καροτσάκια , πιτσιρικάδες με τα ποδήλατα , ηλικιωμένοι με μπαστούνια και πλήθος νεολαίας να σφύζει από ζωή  ….Σε μία άλλη χώρα αυτή η ημέρα , σε αυτόν τον παράδεισο θα ήταν ημέρα χαράς …γιατί στην Ελλάδα τα απλά τα κάνουμε δύσκολα , τα άδικα τα βαφτίζουμε δίκαια και μετατρέπουμε το δώρο της Φύσης και το θαύμα της Ζωής σε έναν απέραντο Εφιάλτη
Καταγγελία που κατατέθηκε σήμερα στους Επιθεωρητές Μεταλλείων που πραγματοποίησαν «αυτοψία» στις Σκουριές.
ΕΝΩΠΙΟΝ
1.                  Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος
2.                  Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
3.                  Επιστημονικής Επιτροπής Ελέγχου τηρησης των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ-ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ»
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
α. Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής
β. Γεν. Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής
γ..Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Αριστοτέλη

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΕΡΓΟ “ΣΚΟΥΡΙΕΣ”
Σε συνέχεια των καταγγελιών μας σχετικά με τις παράνομες, εκτεταμένες και καταστροφικές για το περιβάλλον εργασίες που λαβαίνουν χώρα στο εργοτάξιο της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ» στην περιοχή Σκουριών της ΒΑ Χαλκιδικής, επαγόμεθα τα παρακάτω:
1.                  ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ
Το συγκρότημα του εργοστασίου εμπλουτισμού είναι χωροθετημένο στο σχέδιο 17-3 του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙΙ της ΜΠΕ (Αύγουστος 2010), οι περιβαλλοντικοί όροι της οποίας εγκρίθηκαν με την ΚΥΑ 201745/2011. Η ανέγερσή του προβλέπεται σε έκταση 126 στρεμμάτων του δημόσιου δάσους Σκουριών που παραχωρήθηκε κατά κυριότητα στην Ελληνικός Χρυσός με την απόφαση 7633/29.3.2012 του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
Με την αίτηση ΑΠ. Χ1257/10.9.2012 προς την Πολεοδομία Αρναίας, η Ελληνικός Χρυσός ζήτησε τη χορήγηση “έγκρισης δόμησης” για το εργοστάσιο. Η απάντηση ήταν αρνητική από την Πολεοδομία και συνεχίζει να είναι αρνητική μέχρι σήμερα σε όλη τη σειρά των σχετικών αιτήσεων που υπέβαλε η εταιρεία. Αρνητική είναι επίσης η απάντηση της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
Με την απόφαση Δ8/Γ/Φ.12.7/9452/1794/13.5.2013 της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ χορηγήθηκε στην Ελληνικός Χρυσός Άδεια Εγκατάστασης Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού του Εργοστασίου Εμπλουτισμού κατά το άρθρο 103 του ΚΜΛΕ.
Κατά την παρ. 1 του προαναφερθέντος άρθρου 103 ΚΜΛΕ για την χορήγηση άδειας εγκατάστασης ΗΜ εξοπλισμού απαιτούνται:
(ε) Στατική μελέτη και δήλωση του Ν. 1599/86 του μηχανικού που εκπόνησε τη μελέτη ότι: “τηρήθηκαν οι όροι δόμησης της περιοχής του έργου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία…”.
Όπως σαφέστατα προκύπτει από τη διατύπωση του άρ. 103 παρ. 1 η ύπαρξη εγκεκριμένων όρων δόμησης για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση άδειας εγκατάστασης ΗΜ εξοπλισμού. Η προϋπόθεση αυτή είναι ουσιαστική και όχι τυπική, διότι βάσει αυτών των όρων εκπονείται η στατική μελέτη των βάσεων έδρασης του εν λόγω εξοπλισμού.
Όπως προαναφέρθηκε μέχρι και σήμερα δεν έχει χορηγηθεί από τη μόνη αρμόδια υπηρεσία, την Πολεοδομία, η οποία πλέον ανήκει στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ΑΡΙΣΤΟΤΈΛΗ , “Έγκριση Όρων Δόμησης”.
Σημειωτέον ότι την ανάγκη τήρησης των όρων δόμησης της περιοχής ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΕΙ και η εταιρεία καθόσον στην από 26.6. 2013 αίτηση προς το ΣτΕ περί ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ του υπ’αριθμ. 786/10.6.20133 Σήματος του Γραφείου Πολεοδομίας Αρναίας προς το Α.Τ. Αρναίας με το οποίο διεκόπησαν οι εργασίες στο εργοστάσιο εμπλουτισμού βεβαιώνει η ίδια:
Στο φάκελο της ως άνω μελέτης περιέχονται μεταξύ άλλων:
Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του μελετητή των δομικών έργων έδρασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, σύμφωνα με την οποία, κατά την εκπόνηση της στατικής μελέτης τηρήθηκαν οι όροι δόμησης της περιοχής του έργου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία…”,
Αυτονόητο είναι ότι χωρίς την έγκριση όρων δόμησης δεν είναι δυνατή η έκδοση οικοδομικής άδειας για το εργοστάσιο εμπλουτισμού, η οποία φυσικά μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί από την αρμόδια Πολεοδομία. Σχετικά με τα ανωτέρω είναι το έγγραφο 305/28.3.2014 του Γραφείου Πολεοδομίας Αρναίας κατά το οποίο:
ΚΕΦ. Η’
1.                  Στην ανωτέρω Δ8/Γ/Φ.12.7/9452/1794/13.5.2013 απόφαση της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών αναφέρεται ότι προσκομίστηκε, σύμφωνα άλλωστε και με όσα ορίζει το άρθρο 103 ΚΜΛΕ, υπεύθυνη δήλωση του μελετητή σύμφωνα με την οποία “… τηρήθηκαν οι όροι δόμησης της περιοχής του έργου”. Η εν λόγω λοιπόν άδεια εγκατάστασης εμπλέκει πολεοδομικές διατάξεις την τήρηση των οποίων ουδέποτε βεβαιώσαμε αρμοδίως”.
Επειδή για την ανέγερση του επίμαχου εργοστασίου εμπλουτισμού:
α. Δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια κατά την ισχύουσα νομοθεσία.
β. Η άδεια Εγκατάστασης ΗΜ εξοπλισμού εκδόθηκε κατά παράβαση του άρθρου 103 ΚΜΛΕ αφού δεν έχουν εγκριθεί αρμοδίως οι “όροι δόμησης της περιοχής του έργου κατά την ισχύουσα νομοθεσία”.
Επειδή οι όροι δόμησης στην περιοχή του έργου ορίζονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Παναγίας και στις περί εκτός σχεδίου δόμησης διατάξεις του Π.Δ ./17.9.1977 “περί καθορισμού των όρων και περιορισμών δόμησης των γηπέδων των κειμένων εις περιοχές εκτός σχεδίου οικισμών του Ν. Χαλκιδικής” και ειδικά του εδ. (β) της παρ. 4 του άρθρου 3 “Ανέγερση βιομηχανικών εν γένει εγκαταστάσεων”.
Επειδή οι όροι αυτοί ούτε κατά παρέκκλιση μπορούν να προσαρμοσθούν έστω στη δόμηση του συγκροτήματος του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός στη συγκεκριμένη έκταση των 126 στρεμμάτων, όπως αυτή ορίζεται μεταξύ των στοιχείων Α, Β, Γ, Δ… Α του συνοδευτικού της Απόφασης Παραχώρησης κτηματολογικού διαγράμματος.
Επειδή σε καμία περίπτωση δεν δύναται η από το νόμο απαιτούμενη άδεια να υποκατασταθεί από απλή υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού της εταιρείας, ο οποίος εκπόνησε τη στατική μελέτη των δομικών στοιχείων και βεβαίωσε ψευδώς με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι “κατά την εκπόνηση της στατικής μελέτης τηρήθηκαν οι όροι δόμησης της περιοχής του έργου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία”, αφού η αρμόδια Πολεοδομία Αρναίας ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει χορηγήσει σχετική έγκριση όρων δόμησης.
Επειδή η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ ελλείψει της άδειας δόμησης οφείλει να ΑΚΥΡΩΣΕΙ την χορηγηθείσα με αρ. πρωτ. Δ8/Γ/Φ.12.7/9452/1794/13.5.2013 Άδεια Εγκατάστασης ΗΜ Εξοπλισμού και να ενεργήσει για την επιβολή του νόμου κατά του ψευδώς υπευθύνως δηλούντα μηχανικού!
Επειδή η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες, όπως απεικονίζονται και στις πρόσφατες προσκομιζόμενες φωτογραφίες ήτοι σε τεράστια εκχέρσωση δάσους και σε εκχωματώσεις σε ύψος δεκάδων μέτρων, σε έκταση μεγαλύτερη των 200 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή χωροθέτησης του εργοστασίου εμπλουτισμού και παράλληλα έχει προχωρήσει σε έργα τοποθέτησης οπλισμένου σκυροδέματος σε ποσότητες εκατοντάδων κυβικών μέτρων, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ την απαιτούμενη οικοδομική άδεια, όπως επανειλημμένως έχει επισημάνει η αρμόδια Πολεοδομία.
Επειδή είναι φανερό ότι από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός επιχειρείται σήμερα η προσομοίωση μιας ΑΚΥΡΗΣ Έγκρισης Εγκατάστασης ΗΜ Εξοπλισμού με μια οικοδομική άδεια που ουδέποτε εκδόθηκε.
2.                  ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΚΑΡΑΤΖΑ
Επανειλημμένα σας έχει καταγγελθεί η εκτέλεση ευρείας κλίμακας εργασιών στην περιοχή του ρέμματος «ΛΑΚΚΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑ», γεγονός το οποίο διαπιστώθηκε και από την πρόσφατη αυτοψία των Επιθεωρητών Μεταλλείων
Επειδή Σύμφωνα με την απόφαση 1492/2013 του ΣτΕ και το άρθρο 90 παρ.θ΄ του ΚΜΛΕ:
Πριν από τη διενέργεια οιασδήποτε επεμβάσεως στα ρέματα Kαρατζάς και Λοτσάνικο απαιτείται να έχει εγκριθεί ο καθορισμός των οριογραμμών τους”, εν προκειμένω δια Προεδρικού διατάγματος.
Επειδή ούτε Προεδρικό Διάταγμα οριοθέτησης έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα ούτε έχει εγκριθεί η Τεχνική Μελέτη για το φράγμα του χώρου αποβλήτων του Καρατζά Λάκκου.
Επειδή τα όσα κοσμογονικά έχουν πραγματοποιηθεί από την εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή του ρέματος Καρατζά δεν μπορούν να αποτελούν απλή “επέμβαση” ή απλές δασοπονικές εργασίες.
Επειδή χωρίς την κατά νόμο οριοθέτηση του υδατορέμματος είναι αδύνατο να κριθεί η νομιμότητα ή η παρανομία των εργασιών στην ευρύτερη περιοχή αυτού, όπως ξεκάθαρα συνομολόγησαν και οι αρμόδιοι Επιθεωρητές Μεταλλείων.
3.                  ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ – ΓΡΑΦΕΙΩΝ – ΑΠΟΘΗΚΩΝ – ΧΩΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ – ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ – ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ “ΣΚΟΥΡΙΕΣ”
Παράλληλα, έχει καταγγελθεί επανειλημμένα τόσο προς την Ασυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής όσο και προς κάθε φορέα, η τοποθέτηση διάφορων εγκαταστάσεων στέγασης γραφείων, αποθηκών, χώρων υγιεινής και ανάπαυσης στον ευρύτερο χώρο του εργοταξίου.
Σύμφωνα με τη διάταξη του κεφ. ΙΙ άρθρο 7 του ΚΜΛΕ:
1.                  “”Απαγορεύεται η στέγαση του προσωπικού στους χώρους που εκτελούνται μεταλλευτικές ή λατομικές εργασίες.
2.                  Οι οικισμοί διαμονής του προσωπικού πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο της περιοχής…
3.                  Στους μεταλλευτικούς και λατομικούς χώρους και σε κατάλληλες θέσεις που εγκρίνονται με την Τεχνική Μελέτη του άρθρου 4πρέπει να υπάρχουν ανάλογα με τη φύση της εργασίας, το μέγεθος και τη μονιμότητα των εργασιών του έργου, αποδυτήρια, εστιατόρια, γραφία, αποχωρητήρια, χώροι ανάπαυσης και φυλάκια. Στα μικρά ή μικρής διάρκειας έργα και στα εργοτάξια ερευνών, αντί για τα παραπάνω κτίσματα μπορεί να υπάρχουν πρόχειρα ή κινητά καταλύματα.
Στη συνέχεια του ως άνω άρθρου 7 καθορίζονται οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα ως άνω κτίρια, από τις οποίες προκύπτει ότι πρόκειται για μόνιμα κτίρια υψηλών προδιαγραφών κατασκευής, διαρρύθμισης και παροχής ευκολιών μόνιμης διαβίωσης. Και επιπλέον:
5.                  Εφ΄ όσον το προσωπικό υπερβαίνει τους 50 εργαζόμενους ή αν η ασφάλεια ή η υγεία των εργαζομένων ιδίως λόγω του είδους της ασκούμενης δραστηριότητας το επιβάλλει, οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους ένα χώρο ανάπαυσης εύκολα προσπελάσιμο…”
Σύμφωνα με το 1698/6.6.2013 έγγραφο της ΕΜΒΕ:
Με τις διατάξεις του άρθρου 161 του Μεταλλευτικού Κώδικα (Ν. 210/1973), όπως ισχύει σήμερα, οι κατά τις κείμενες διατάξεις απαιτούμενες άδειες ανεγέρσεως κατοικιών, γραφείων, αποθηκών και κτισμάτων εργοστασίων εξυπηρετούντων την εκμετάλλευση και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων, χορηγούνται υπό των αρμοδίων πολεοδομικών γραφείων, μη απαιτουμένης προς τούτο άλλης άδειας ή έγκρισης οποιασδήποτε άλλης δημόσιας αρχής και κατά συνέπεια οι πολεοδομικές υπηρεσίες μπορούν να διενεργούν ελέγχους στις προαναφερόμενες περιπτώσεις κατά τις οποίες εκδίδουν τις σχετικές άδειες».
Επειδή οι θέσεις των κτισμάτων αυτών εγκρίνονται με την Τεχνική Μελέτη του άρθρου 4.
Επειδή ούτε στις Τεχνικές Μελέτες του υποέργου “Σκουριές”, ούτε στο Χωροταξικό Σχέδιο 17-3 του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙΙ που εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 201745/2011, ούτε ακόμα στο Σχέδιο 565-00-D-540-11 αρ. έργου 10053 με τίτλο ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ- ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΚΟΥΡΙΩΝ- ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ προβλέπονται ή απεικονίζονται τα ανωτέρω κτίσματα.
Επειδή η εγκατάστασή τους απαιτεί οπωσδήποτε άδεια εκ της αρμόδιας Πολεοδομίας με την οποία η εταιρεία δεν έχει εφοδιαστεί.
Επειδή τα κτίσματα αυτά έχουν χαρακτηρισθεί από την αρμόδια Πολεοδομία Αρναίας Δήμου Αριστοτέλη, όλα ανεξαιρέτως αυθαίρετα και έχει προβεί σε σήμα διακοπής εργασιών και σε επιβολή προστίμων.
Επειδή οι εκτεταμένες εργασίες που ήδη έχουν λάβει χώρα έχουν προκαλέσει τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή, η αποκατάσταση της οποίας είναι εξαιρετικά δυσχερής έως ΑΔΥΝΑΤΗ,
ΕΠΕΙΔΗ σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ΄ αριθμ οικ201745/26.7.2011 ΚΥΑ έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων του επίδικου έργου προβλέπεται η ΑΚΥΡΩΣΗ αυτής σε περίπτωση παράβασης κάποιου όρου
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ
Και για όσους νόμιμα θα προσθέσουμε με ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας
ΖΗΤΟΥΜΕ 1) την ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ-ΑΝΑΣΤΟΛΗ κάθε είδους εργασίας στην ευρύτερη περιοχή του εργοταξίου της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ» στην περιοχή Σκουριές της ΒΑ Χαλκιδικής
2) τον άμεσο εντοπισμό των δραστών (άμεσων αυτουργών και ηθικών αυτουργών) και την παραδειγματική τους τιμωρία τόσο σε ποινικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο 3)την επιβολή των νόμιμων κυρώσεων στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ» 4. Την ΑΚΥΡΩΣΗ της υπ΄αριθμ οικ201745/26.7.2011 ΚΥΑ έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων του επίδικου έργου.


ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΕΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more