Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΒΑΛΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ!

Υπάρχουν γονείς που συμπεριφέρονται λανθασμένα προς τα παιδιά τους και χωρίς να το καταλάβουν μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλο κακό στην ψυχολογία τους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κάθε αντίδραση όσο κι αν ακούγεται περίεργο.

Ένα από τα συνηθισμένα λάθη των γονιών προς τα παιδιά τους είναι να λένε: « όχι έτσι ρε βλάκα, κοίταξε πώς το κάνει το άλλο αγοράκι».Σε ποιόν θα άρεσε να συγκρίνουν τις επιδόσεις του με τις επιδόσεις των άλλων και να ακούει ότι δεν τα καταφέρνει τόσο καλά όσο οι άλλοι; Με αυτό τον τρόπο το παιδί δε βελτιώνεται καθόλου και το μόνο που θα πετύχει θα είναι να χάσει την εμπιστοσύνη που έχει στον εαυτό του. Το παιδί χρειάζεται ενίσχυση για την κάθε προσπάθειά του, ώστε να βελτιώνεται και να πιστεύει στις ικανότητές του και γενικότερα στον εαυτό του. Το κάθε παιδί έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρίσματα και αξιοποιεί τις δυνατότητές του στο βαθμό που μπορεί. Η σύγκριση δε φέρνει θετικά αποτελέσματα, αντιθέτως κάνει το παιδί να παραιτείται από την κάθε προσπάθεια, αφού νιώθει ανάξιο και απογοητευμένο.
Είναι κρίμα μια και μόνο φράση να καταστρέψει την ψυχολογία ενός παιδιού, το οποίο ενώ μπορεί αργότερα να φτάσει ψηλά και να καταφέρει απίστευτα πράγματα στη ζωή του, να καταλήξει φοβισμένο, θεωρώντας τους υπόλοιπους πιο ικανούς από το ίδιο.

Λένα Ανθάκη

Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more