Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ στην ΠΕΛΛΑ της ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ του ΚΚΕ ΕΛΕΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ

       Στην Πέλλα ξαναβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου. Συνοδευόμενη από στελέχη της Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του Κόμματος και έχοντας στο επίκεντρο της περιοδείας της τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και των οικογενειών τους, βρέθηκε και συζήτησε γι’αυτά σε μονάδες μεταποίησης φρούτων και χωριά της περιοχής.  

     Στη διάρκεια της περιοδείας επισκέφθηκαν τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Άρνισσας και Παναγίτσας, μίλησαν σε συγκεντρώσεις σε καφενεία στο Μαυροβούνι και την Κρύα Βρύση και σε σύσκεψη γυναικών στη Σκύδρα.
     Οι αγρότες, αυτή την περίοδο βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χαράτσια που τους επιβάλλονται να πληρώσουν για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2014 μέσο της επιχείρησης «GAIA - Επιχειρείν» και είναι πολλαπλάσια από τα περσινά, αν και θα έπρεπε να είναι δωρεάν.
     Στην πλειοψηφία τους, σε πολλά χωριά της Πέλλας, είναι ακόμη απλήρωτοι για τις περσινές παραγωγές (κεράσια, ροδάκινα) που πούλησαν στους εμπόρους και την ίδια ώρα οι έμποροι τους εκβιάζουν να δώσουν κοψοχρονιά και τη φετινή παραγωγή. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως για τα πρώιμα ροδάκινα οι έμποροι υπόσχονται φέτος 40-50 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι είχαν δώσει τιμές στα 70-80 λεπτά το κιλό.
      Επίσης, οι αγρότες δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές ζημιές στην παραγωγή ( για μειωμένη παραγωγή-ακαρπία εξαιτίας του παγετού) και αμφιβάλλουν αν θα πληρωθούν και τις ζημιές που υπέστησαν πρόσφατα (ακαρπία και υποβάθμιση της πρώιμης παραγωγής) εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων και της χαλαζόπτωσης στις δενδροκαλλιέργειες (κερασιές, ροδακινιές, βερικοκιές). Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί ο - πέρα για πέρα - εισπρακτικός και παράλληλα αντιασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από βροχοπτώσεις πριν από τις 15 Μάη. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα για τους κερασοπαραγωγούς των χωριών της Έδεσσας, καθώς η συγκεκριμένη καλλιέργεια αποτελεί τη βάση της αγροτικής παραγωγής τους.
    Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στα διαλογητήρια των Αγροτικών Συνεταιρισμών είναι απλήρωτοι για μήνες και δηλώνουν αβέβαιοι για το εργασιακό τους μέλλον, αφού συνδέεται άμεσα με το μέλλον των αγροτών.
      Από τις συζητήσεις αναδείχθηκε ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι απώλειες στο εισόδημα των αγροτών εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί στις παραγωγές τους χωρίς ουσιαστικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Βρίσκονται σε απόγνωση καθώς πλέον αδυνατούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
       Η Ελένη Γερασιμίδου ενημέρωσε για τις Ερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή, τόσο για τα χαράτσια των δηλώσεων ΟΣΔΕ από την «GAIA-Επιχειρείν», όσο και για να πληρωθούν τις αποζημιώσεις για τις περσινές ζημιές και να εξασφαλιστεί η άμεση αποζημίωση για τις πρόσφατες καταστροφές, όσο και για την ανάγκη συγκεκριμένων μέτρων εναέριας προστασίας των καλλιεργειών τους από τις χαλαζοπτώσεις. Τους κάλεσε να μπουν αποφασιστικά και οργανωμένα στον αγώνα και να παλέψουν μαζί με το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα για την ανατροπή της πολιτικής που τσακίζει τις ζωές τους και τους ξεκληρίζει από τη γη τους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more