Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Πανελλαδικές 2014: Άνοδος των βάσεων-Στα ίδια επίπεδα οι αριστούχοι της Χαλκιδικής

*του Πολυχρόνη Κασίδη, Δημοσιογράφος

Άνοδο στις περιζήτητες διαχρονικά σχολές, ιατρικές, πολυτεχνικές, νομικές  και στρατιωτικές σχολές και πτώση σε αυτές του πέμπτου πεδίου δείχνει η πρώτη επεξεργασία των βαθμών των πανελλαδικών από το Υπουργείο Παιδείας.


Αναλυτικότερα, συγκρατημένα ανοδικά θα κινηθούν οι βάσεις στο δεύτερο πεδίο, θετικές επιστήμες, στο τρίτο, επιστήμες υγείας και το τέταρτο, τεχνολογικές επιστήμες. Μεγάλη αναμένεται να είναι η άνοδος στο πρώτο πεδίο, δηλαδή στις σχολές ανθρωπιστικών και νομικών επιστημών.
Αντιθέτως, στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο (οικονομία και διοίκηση) το εντυπωσιακό νούμερο των 20,6% λιγότερων υποψηφίων σε σχέση με την περυσινή εξεταστική διαδικασία, οδηγεί τις βάσεις στο πεδίο αυτό σε πτώση και μάλιστα σε «γκρέμισμα» στις χαμηλές σχολές του.
Με βάση το κριτήριο των πόλεων, οι σχολές στα αστικά κέντρα αναμένεται να έχουν υψηλότερη βάση σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, η άνοδος θα είναι εμφανής στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης, ενώ ανοδικά θα κινηθούν και τα τμήματα στην Περιφέρεια που έχουν ομοειδή τμήματα σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ των αστικών κέντρων.

Πώς τα πήγαν οι υποψήφιοι στην Χαλκιδική


Σε αντίθεση με άλλους νομούς της χώρας, όπου παρατηρήθηκε άνοδος των αριστούχων σε σύγκριση με τις περσινές βαθμολογίες, στην Χαλκιδική το ποσοστό των αριστούχων παρέμεινε σταθερό.
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε  με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του νομού Χαλκιδικής η οποία μας επεσήμανε πως το ποσοστό των αριστούχων στον νομό εμφάνισε μια απειροελάχιστη άνοδο της τάξεως του 0,17 %. Πιο συγκεκριμένα, το περσυνό ποσοστό κυμαινόταν στο 18,70 ενώ φέτος στο 18,87 %.
Σε προσπάθειά μας να μάθουμε ποιοι ήταν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου απ’ την Χαλκιδική που αρίστευσαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις είχαμε αρνητική απάντηση από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού καθώς δεν μπορούν να δημοσιευθούν τα ονόματα των αριστούχων μέχρι στιγμής.
Ωστόσο, καταφέραμε να μάθουμε με την βοήθεια της Δευτεροβάθμιας τον βαθμό πρόσβασης του πρώτου αριστούχου από κάθε Γενικό Λύκειο της Χαλκιδικής.
Πιο αναλυτικά, ο μεγαλύτερος βαθμός πρόσβασης στην Χαλκιδική παρουσιάστηκε στο Γενικό Λύκειο Μουδανιών με 19,4. Ακολούθησαν το Γενικό Λύκειο Πολυγύρου με 19,3 , το Γενικό Λύκειο Αρναίας με 19,1 , το Γενικό Λύκειο Τρίγλιας με 19,0 , το Γενικό Λύκειο Σημάντρων με 18,8 , το Γενικό Λύκειο Κασσάνδρας με 18,3 και το Γενικό Λύκειο Ιερισσού με 18,2.

Πηγή: Εβδομαδιαία εφημερίδα ¨Θέμα¨ της Χαλκιδικής (Τετάρτη 9/7/14 ,τεύχος 209)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more